Aytın emsalsiz projelerle aday
EDSYB'nin 9. Olağan Genel Kurulunun 18 Mart Pazar günü yapılacağını bildiren EDSYB Başkanı Tuncay Aytın, adaylığını açıklayarak yönetim kurulu adaylarını basına tanıttı. Aytın, projelerini tamamlamak içen yeniden aday olduğunu belirterek 'Dünyada emsali olmayan 24 ay sıfır faizli, eşit şekilde değil üreticimizin istediği şekilde taksit yaptık. '˜Et ve Et Ürünleri Satış Reyonu'nu Edirne Merkez'de faaliyete sokmak istedik. Arkadaşlarımızla fikir ayrılığı oldu. Ama biz yine de mücadelemizden vazgeçmedik' dedi.
Edirne Sığır Yetiştiricileri Birliği (EDSYB) Başkanı Tuncay Aytın, EDSYB 9. Olağan Genel Kurulu'nun Edirne Ticaret Borsası'nda 18 Mart Pazar günü düzenleneceğini belirterek, adaylığını açıkladı. Seçimlere sarı liste olarak katılacaklarını söyleyen Aytın, EDSYB'nin Edirne'de 1995 yılından itibaren üreticilerin hizmetinde olduğunu belirtti. EDSYB'nin 19 çalışanı olduğunu açıklayan Aytın; 'Bir uzman veteriner hekimimiz, 6 veteriner hekimimiz, 2 ziraat mühendisimiz, 2 muhasebe elemanımız, 4 saha elemanımız, 4 de büro elemanımız var. Bizler 2010 yılında göreve geldiğimizde, dürüst, çalışkan, bölgede hayvancılıkla uğraşan ve geçimlerini hayvancılıktan sağlayan, çiftçiye destek olan, projeler üreten, üyelerinin yanında olan, hayvancılığın geliştirilip bölge ekonomisine katkısını üst seviyeye çıkaran bir yönetim olduk' ifadelerine yer verdi.
Aytın, yönetim olarak amaçlarının bölge hayvancılığının kalkınması ve bilinçli yapısının sağlanması olduğunu belirterek; 'Edirne'de tüm sivil toplum örgütleriyle birlikte özellikle büyükbaş hayvancılıkla ilgilenen, yine süt ve süt ürünleri ile ilgili çalışmalar yapan herkesle uyum içerisinde çalıştık. Yönetim kurulu olarak her zaman ilklere imza attık. 2011 yılında Birliğimiz tarafından damızlık sığırların daha sağlıklı yetişmesi ve acil durumlarda müdahale edilmesi amacıyla kurduğumuz, Türkiye'de ikinci, işleyiş açısında ilk olan Hayvan Hastanesi, bölgemiz için önem arz etmektedir. Hastanemiz de amacımız hayvan hastalıklarında doğru teşhis koyarak, doğru ilaç kullanımıyla en iyi tedaviyi uygulamak ve birlik üyelerine en kaliteli hizmeti vermektir. İnsan ve hayvan sağlığına zarar verebilecek her türlü hastalıkların incelenebildiği laboratuvarımızda hasta hayvanların teşhisini en iyi şekilde yapıyoruz' dedi.
'Dünyada emsali olmayan proje yaptık'Aytın, 2010 yılında göreve seçildiğinden bu yana üreticilere desteklemeler yatana kadar hiçbir üyeden para talep etmediklerini açıklayarak; 'Hiçbir faiz uygulamamadan desteklemelerle 2016 yılına kadar döngümüzü sağladık. 2016 yılında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın direkt üreticimizin üzerine desteklemeleri yatırmasıyla nakit akışında problemler yaşadık. Bu nakit aşını da çözebilmek adına acil eylem planı yaptık. Burada da dünyada emsali olmayan 24 ay sıfır faizli, eşit şekilde değil üreticimizin istediği şekilde taksit yaptık. Burada da amaç, hem Birliğimizin kendi döngülerini sağlamak hem de üreticimize ödeme kolaylığı yapmaktır. Bugün de dâhil olmak üzere hiçbir şekilde peşin para akışı yoktur. 2 yıldan beri senetle Birliğimizi idare etmekteyiz. İdare etmeye de devam edeceğiz' sözlerine yer verdi.
'Üyelerimiz cevabı verecektir'2010 yılından bu yana EDSYB Başkan Yardımcılığı görevinde bulunan Ahmet Turgay'ın da başkan adaylığını açıkladığına dikkat çeken Aytın; 'Başkan Yardımcılığı'nı herhalde tombaladan çekiyor ki kendi gücünün olmadığını söylüyor. Çok hedeflerinin olduğunu ama bizim uygulatmadığımızı söylüyor. 7 kişilik yönetim kurulunda başkan veya başkan yardımcısı olabilmek için salt çoğunluğun fazlasını almak lazım. Biz arkadaşımıza değer vermeseydik 8 yıldan beri yanımızda başkan yardımcılığı yapamazdı. İpsala ve Keşan hakkında her zaman benden yetkili olmuştur. Çünkü bizim buradan İpsala'yı, Keşan'ı yönetmemiz zordur. Olaya daha hızlı ulaşabildiği için biz buradan destek olup o da orada hareket etmiştir. Bu işler asılsızdır. İnsanlar yaptıkları hizmetle bir yerlere gelir. Yine de onlara saygı duyuyoruz. Bu bir hizmet yarışıdır. Üyelerimiz ayın 18'inde gerekli cevabı hepimize verecektir' dedi.
'Merkez Birliği Yönetim Kurulu Üyesi olduk'Aytın, 18 yıl aradan sonra 81 il arasında Edirne'den daha çok delegesi olan il birlikleri olmasına rağmen Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği'nde görev aldıklarını açıklayarak; 'Biz, Edirne'mizde nasıl dik durup insanlara karşı dürüst olduysak aynı şekilde Ankara'da da öyle durduk. Bu duruşumuzun karşılığında Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Yönetimde Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev aldık. '˜Bize ne faydası var?' diye soran olursa; çok faydası var, olmaya da devam edecek. Biz, Tarım Bakanlığı bünyesinde projelerimizi takip etmemiz kolaylaşacak. Yine sıkıntılarımızı birebir Bakan'a veya yardımcılarına iletme imkânımız olacak. Biz yeni yönetim kurulundaki arkadaşlarımızla bakanlık nezdinde çalışmalar yapmayı planlıyoruz. Artık Edirne'nin de Ankara'da sesi duyulacak' ifadelerine yer verdi.
'5 anaç hayvanı olmayanın üyeliği düştü'2010 yılında göreve geldiklerinden beri üyelerin menfaati için çalışmaya devam ettiklerini söyleyen Aytın; 'Özellikle yetiştirmiş oldukları ihtiyaç fazlası düvelerini 2013 yılına kadar Türkiye genelinde Birliğimiz aracılığıyla satışını yaptık. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'mızın Kooperatif Düve İhalelerini kaldırması sonucunda düve satışları sadece kendi üyelerimiz arasında Birliğimiz aracılığıyla yapılmaktadır. Ülkemizde hayvancılığın girdilerinin fazla olması ve hayvansal ürünlerin yeteri kadar değeri fiyatında satılamamasından dolayı hayvancılık her yıl azalmaktadır. Üreticinin para kazanamaması ve şehre göçün yoğun bir şekilde olmasından dolayı hayvan sayısı düşmüştür ve otomatik olarak ana sözleşmemiz gereği 5 anaç hayvanı olmayan birliğimizde üyeliğinden düşmüştür' dedi.
'Et ve Et Ürünleri Satış Reyonu açacağız'Aytın birlik ile ilgili birçok projesinin olduğunu açıklarken; 'Göreve geldiğimizden itibaren her daim aklımızda olan, üreticilerimize ve birliğimizin döngüsüne büyük katkı sağlayacak '˜Et ve Et Ürünleri Satış Reyonu'nu Edirne Merkez'de faaliyete sokmak istedik. Arkadaşlarımızla fikir ayrılığı oldu. Ama biz yine de mücadelemizden vazgeçmedik. 2 aydan beri yerimiz bellidir. EDSYB olarak Ayşekadın'daki yerimizi kiraladık. Kiralamış olduğumuz satış yerinde üyelerimizin beslemiş olduğu danalarını, ineklerini değerinin üzerinde alıp, piyasa değerinin altında satışa sunarak, hem üreticimizin hem de tüketicimizin yanında olacağız. Belki de Türkiye'de ilki yaşayacağız. Dana eti ile inek etini ilk defa biz ayıracağız. Nakit akışımızı da bu sayede sağlamış olacağız' sözlerine yer verdi.
Yönetimini tanıttıAytın, konuşmasında başkan adaylığını da açıklayarak; 'Bize verilen görevi 2 dönemdir nasıl hakkıyla yaptıysak şimdi yeni yönetim kurulundaki arkadaşlarımızla da daha fazlasını yapacağız. Yeni aday listemiz de; Metin Yılmaz(Süloğlu), Durgut Tosun (Merkez) ,İslam Kurt (Keşan) ,Ahmet Cebe( Havsa), Nebi Kasap ( Keşan) , Ayhan Kıyıcı (Merkez) ve Denetim Kurulunda; Adem Bayrak (Büyükdöllük), Tayfun Arabacı( Demirhanlı) , Dilaver Kayan (Azatlı)'dır' dedi.
'600-700 üyemizi kaybettik'Toplantıda basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Aytın, Birlik'ten ayrılan üretici sayısının sorulması üzerine cevap vererek; 'Gözle görülür bir rakam var. Bizim her ay hatta günlük çalışan bir sistemimiz var. Son Yönetim Kurulu toplantımızda yaptığımız çalışmada bir defada 150 kişiyi üyelikten çıkarmak zorunda kaldık. Bizim 2-3 yıl önce üye sayımız 1600-1700'lerdeyken şu anda 1013'tür. Şu anda 600-700 üyemizi kaybettik. 81 ilde en az 70 tane İl Birliği bizden çok daha kötü durumdadır. Bizde ekonomik olarak sıkıntı yoktur sadece nakit sıkıntısı vardır. Birçok Birlik mal varlığını satsa bile kendi borçlarını ödeyemez. Örneğin; Tekirdağ yılbaşı itibariyle hayvan hastanesini kapadı. Ama biz, çalışan üyemize bir yılda sadece veteriner hizmetlerinde 500 bin TL gibi ıskonto ve bedava tohumdan üreticimizin cebine para koymuşuz. Hayvan sayısında düşüş olduğu için üye sayısında da düşüş var' ifadelerine yer verdi.
'Alpullu'nun satılmasına karşıyız'Alpullu Şeker Fabrikası'nın satışa çıkarılmasının Birlik üyelerini nasıl etkileyeceğinin sorulması üzerine Aytın; 'Kaba yem sadece küspe ile değerlendirilmez. Biz, Alpullu Şeker Fabrikası'nın satılmasına, özelleşmesine karşıyız. Aynı gün direniş için destek amaçlı basın açıklamasına gittim. Kaba yem sadece pancar küspesinden değil. Biz gerçekten hayvancılık mı yapacağız, yoksa çiftçilik mi yapacağız? Bunların ayırt edilmesi lazım. Samanın ithal edilmesi tabii ki büyük acıdır ama gerçektir. Saman işi sadece Türkiye'de var. Ot, yonca, fiğ gibi hem tarlamıza hem de hayvanlarımıza değer veren ürünleri ekme alışkanlığı yakalamalıyız. 50 tane hayvanı var ama 100 dönüm tarladan para kazanmaya çalışıyor. O sistem yanlış. 100 dönüm tarlan varsa 50 tane hayvanına o yerle bakacaksın. Buğday ekip de satmayacaksın. Bu konuda da Ziraat Mühendisi arkadaşlarımız çalışma yapıyorlar. Babadan, dededen kalma fikirleri kırmak çok kolay değil' dedi.
'Kavgayla iş çözülmez'EDSYB yönetiminin üretici sorunlarını dile getirmek amacıyla neden etkin eylem yapmadığının sorulması üzerine cevap veren Aytın; '1,5 yıl önce sütte çok büyük bir darbe vardı. Biz bu eylemlerin sokaklarda değil de masada olmasından yanayız. Sivil Toplum Örgütlerinin hepsini Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü binasında topladık. Bunu gelmeyen, sahiplenmeyen Birlik Başkanı arkadaşlarımız düşünsün. Ben kendi şahsımın o mücadeleyi verdiğine inanıyorum. Ankara ayağında da bu mücadeleyi veriyorum. Benim hiç kimseden çekincem yok. Ama sokaklarda gezmekle, kavgayla bu iş çözülmez. Masada çözüleceğini düşünüyorum' sözlerine yer verdi.
'6 milyon TL alacağımız var'EDSYB'nin borcunun sorulması üzerine cevap veren Aytın; 'Bütün işletmelerin borcu vardır. Şunu açıkça söylüyorum; bizim, üreticimizden alacağımız paranın yarısı kadar borcumuz var. Biz alacaklarımızı aldıktan sonra borçlarımızı ödediğimiz zaman bir o kadar daha para kalır ve mal varlığımız da kenarda durur. 6 milyon TL alacağımız var. Rakam büyük gibi ama biz kâr amaçlı işletme değiliz. Biz birliğiz ve kendi dengemizi kendimiz sağlıyoruz. 2010 yılından 2016 yılına kadar tek bir üyemden 1 kuruş para talep ettiysem bugün istifa ederim. Kaç para borcu olursa olsun. Kasada duracağına üreticimizde olsun. Kim borçlu? Benimle birlikte çalışan üreticimiz borçlu. Tabii ki borcu olacak. Serbest veteriner hekimlerle değil, benimle çalışıyor. Sıfır faizle 24 ay eşit olmayan taksit yaptık. Şu anda bunu Türkiye Cumhuriyet yapmıyor' dedi.
Aytın, yönetim olarak amaçlarının bölge hayvancılığının kalkınması ve bilinçli yapısının sağlanması olduğunu belirterek; 'Edirne'de tüm sivil toplum örgütleriyle birlikte özellikle büyükbaş hayvancılıkla ilgilenen, yine süt ve süt ürünleri ile ilgili çalışmalar yapan herkesle uyum içerisinde çalıştık. Yönetim kurulu olarak her zaman ilklere imza attık. 2011 yılında Birliğimiz tarafından damızlık sığırların daha sağlıklı yetişmesi ve acil durumlarda müdahale edilmesi amacıyla kurduğumuz, Türkiye'de ikinci, işleyiş açısında ilk olan Hayvan Hastanesi, bölgemiz için önem arz etmektedir. Hastanemiz de amacımız hayvan hastalıklarında doğru teşhis koyarak, doğru ilaç kullanımıyla en iyi tedaviyi uygulamak ve birlik üyelerine en kaliteli hizmeti vermektir. İnsan ve hayvan sağlığına zarar verebilecek her türlü hastalıkların incelenebildiği laboratuvarımızda hasta hayvanların teşhisini en iyi şekilde yapıyoruz' dedi.
'Dünyada emsali olmayan proje yaptık'Aytın, 2010 yılında göreve seçildiğinden bu yana üreticilere desteklemeler yatana kadar hiçbir üyeden para talep etmediklerini açıklayarak; 'Hiçbir faiz uygulamamadan desteklemelerle 2016 yılına kadar döngümüzü sağladık. 2016 yılında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın direkt üreticimizin üzerine desteklemeleri yatırmasıyla nakit akışında problemler yaşadık. Bu nakit aşını da çözebilmek adına acil eylem planı yaptık. Burada da dünyada emsali olmayan 24 ay sıfır faizli, eşit şekilde değil üreticimizin istediği şekilde taksit yaptık. Burada da amaç, hem Birliğimizin kendi döngülerini sağlamak hem de üreticimize ödeme kolaylığı yapmaktır. Bugün de dâhil olmak üzere hiçbir şekilde peşin para akışı yoktur. 2 yıldan beri senetle Birliğimizi idare etmekteyiz. İdare etmeye de devam edeceğiz' sözlerine yer verdi.
'Üyelerimiz cevabı verecektir'2010 yılından bu yana EDSYB Başkan Yardımcılığı görevinde bulunan Ahmet Turgay'ın da başkan adaylığını açıkladığına dikkat çeken Aytın; 'Başkan Yardımcılığı'nı herhalde tombaladan çekiyor ki kendi gücünün olmadığını söylüyor. Çok hedeflerinin olduğunu ama bizim uygulatmadığımızı söylüyor. 7 kişilik yönetim kurulunda başkan veya başkan yardımcısı olabilmek için salt çoğunluğun fazlasını almak lazım. Biz arkadaşımıza değer vermeseydik 8 yıldan beri yanımızda başkan yardımcılığı yapamazdı. İpsala ve Keşan hakkında her zaman benden yetkili olmuştur. Çünkü bizim buradan İpsala'yı, Keşan'ı yönetmemiz zordur. Olaya daha hızlı ulaşabildiği için biz buradan destek olup o da orada hareket etmiştir. Bu işler asılsızdır. İnsanlar yaptıkları hizmetle bir yerlere gelir. Yine de onlara saygı duyuyoruz. Bu bir hizmet yarışıdır. Üyelerimiz ayın 18'inde gerekli cevabı hepimize verecektir' dedi.
'Merkez Birliği Yönetim Kurulu Üyesi olduk'Aytın, 18 yıl aradan sonra 81 il arasında Edirne'den daha çok delegesi olan il birlikleri olmasına rağmen Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği'nde görev aldıklarını açıklayarak; 'Biz, Edirne'mizde nasıl dik durup insanlara karşı dürüst olduysak aynı şekilde Ankara'da da öyle durduk. Bu duruşumuzun karşılığında Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Yönetimde Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev aldık. '˜Bize ne faydası var?' diye soran olursa; çok faydası var, olmaya da devam edecek. Biz, Tarım Bakanlığı bünyesinde projelerimizi takip etmemiz kolaylaşacak. Yine sıkıntılarımızı birebir Bakan'a veya yardımcılarına iletme imkânımız olacak. Biz yeni yönetim kurulundaki arkadaşlarımızla bakanlık nezdinde çalışmalar yapmayı planlıyoruz. Artık Edirne'nin de Ankara'da sesi duyulacak' ifadelerine yer verdi.
'5 anaç hayvanı olmayanın üyeliği düştü'2010 yılında göreve geldiklerinden beri üyelerin menfaati için çalışmaya devam ettiklerini söyleyen Aytın; 'Özellikle yetiştirmiş oldukları ihtiyaç fazlası düvelerini 2013 yılına kadar Türkiye genelinde Birliğimiz aracılığıyla satışını yaptık. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'mızın Kooperatif Düve İhalelerini kaldırması sonucunda düve satışları sadece kendi üyelerimiz arasında Birliğimiz aracılığıyla yapılmaktadır. Ülkemizde hayvancılığın girdilerinin fazla olması ve hayvansal ürünlerin yeteri kadar değeri fiyatında satılamamasından dolayı hayvancılık her yıl azalmaktadır. Üreticinin para kazanamaması ve şehre göçün yoğun bir şekilde olmasından dolayı hayvan sayısı düşmüştür ve otomatik olarak ana sözleşmemiz gereği 5 anaç hayvanı olmayan birliğimizde üyeliğinden düşmüştür' dedi.
'Et ve Et Ürünleri Satış Reyonu açacağız'Aytın birlik ile ilgili birçok projesinin olduğunu açıklarken; 'Göreve geldiğimizden itibaren her daim aklımızda olan, üreticilerimize ve birliğimizin döngüsüne büyük katkı sağlayacak '˜Et ve Et Ürünleri Satış Reyonu'nu Edirne Merkez'de faaliyete sokmak istedik. Arkadaşlarımızla fikir ayrılığı oldu. Ama biz yine de mücadelemizden vazgeçmedik. 2 aydan beri yerimiz bellidir. EDSYB olarak Ayşekadın'daki yerimizi kiraladık. Kiralamış olduğumuz satış yerinde üyelerimizin beslemiş olduğu danalarını, ineklerini değerinin üzerinde alıp, piyasa değerinin altında satışa sunarak, hem üreticimizin hem de tüketicimizin yanında olacağız. Belki de Türkiye'de ilki yaşayacağız. Dana eti ile inek etini ilk defa biz ayıracağız. Nakit akışımızı da bu sayede sağlamış olacağız' sözlerine yer verdi.
Yönetimini tanıttıAytın, konuşmasında başkan adaylığını da açıklayarak; 'Bize verilen görevi 2 dönemdir nasıl hakkıyla yaptıysak şimdi yeni yönetim kurulundaki arkadaşlarımızla da daha fazlasını yapacağız. Yeni aday listemiz de; Metin Yılmaz(Süloğlu), Durgut Tosun (Merkez) ,İslam Kurt (Keşan) ,Ahmet Cebe( Havsa), Nebi Kasap ( Keşan) , Ayhan Kıyıcı (Merkez) ve Denetim Kurulunda; Adem Bayrak (Büyükdöllük), Tayfun Arabacı( Demirhanlı) , Dilaver Kayan (Azatlı)'dır' dedi.
'600-700 üyemizi kaybettik'Toplantıda basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Aytın, Birlik'ten ayrılan üretici sayısının sorulması üzerine cevap vererek; 'Gözle görülür bir rakam var. Bizim her ay hatta günlük çalışan bir sistemimiz var. Son Yönetim Kurulu toplantımızda yaptığımız çalışmada bir defada 150 kişiyi üyelikten çıkarmak zorunda kaldık. Bizim 2-3 yıl önce üye sayımız 1600-1700'lerdeyken şu anda 1013'tür. Şu anda 600-700 üyemizi kaybettik. 81 ilde en az 70 tane İl Birliği bizden çok daha kötü durumdadır. Bizde ekonomik olarak sıkıntı yoktur sadece nakit sıkıntısı vardır. Birçok Birlik mal varlığını satsa bile kendi borçlarını ödeyemez. Örneğin; Tekirdağ yılbaşı itibariyle hayvan hastanesini kapadı. Ama biz, çalışan üyemize bir yılda sadece veteriner hizmetlerinde 500 bin TL gibi ıskonto ve bedava tohumdan üreticimizin cebine para koymuşuz. Hayvan sayısında düşüş olduğu için üye sayısında da düşüş var' ifadelerine yer verdi.
'Alpullu'nun satılmasına karşıyız'Alpullu Şeker Fabrikası'nın satışa çıkarılmasının Birlik üyelerini nasıl etkileyeceğinin sorulması üzerine Aytın; 'Kaba yem sadece küspe ile değerlendirilmez. Biz, Alpullu Şeker Fabrikası'nın satılmasına, özelleşmesine karşıyız. Aynı gün direniş için destek amaçlı basın açıklamasına gittim. Kaba yem sadece pancar küspesinden değil. Biz gerçekten hayvancılık mı yapacağız, yoksa çiftçilik mi yapacağız? Bunların ayırt edilmesi lazım. Samanın ithal edilmesi tabii ki büyük acıdır ama gerçektir. Saman işi sadece Türkiye'de var. Ot, yonca, fiğ gibi hem tarlamıza hem de hayvanlarımıza değer veren ürünleri ekme alışkanlığı yakalamalıyız. 50 tane hayvanı var ama 100 dönüm tarladan para kazanmaya çalışıyor. O sistem yanlış. 100 dönüm tarlan varsa 50 tane hayvanına o yerle bakacaksın. Buğday ekip de satmayacaksın. Bu konuda da Ziraat Mühendisi arkadaşlarımız çalışma yapıyorlar. Babadan, dededen kalma fikirleri kırmak çok kolay değil' dedi.
'Kavgayla iş çözülmez'EDSYB yönetiminin üretici sorunlarını dile getirmek amacıyla neden etkin eylem yapmadığının sorulması üzerine cevap veren Aytın; '1,5 yıl önce sütte çok büyük bir darbe vardı. Biz bu eylemlerin sokaklarda değil de masada olmasından yanayız. Sivil Toplum Örgütlerinin hepsini Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü binasında topladık. Bunu gelmeyen, sahiplenmeyen Birlik Başkanı arkadaşlarımız düşünsün. Ben kendi şahsımın o mücadeleyi verdiğine inanıyorum. Ankara ayağında da bu mücadeleyi veriyorum. Benim hiç kimseden çekincem yok. Ama sokaklarda gezmekle, kavgayla bu iş çözülmez. Masada çözüleceğini düşünüyorum' sözlerine yer verdi.
'6 milyon TL alacağımız var'EDSYB'nin borcunun sorulması üzerine cevap veren Aytın; 'Bütün işletmelerin borcu vardır. Şunu açıkça söylüyorum; bizim, üreticimizden alacağımız paranın yarısı kadar borcumuz var. Biz alacaklarımızı aldıktan sonra borçlarımızı ödediğimiz zaman bir o kadar daha para kalır ve mal varlığımız da kenarda durur. 6 milyon TL alacağımız var. Rakam büyük gibi ama biz kâr amaçlı işletme değiliz. Biz birliğiz ve kendi dengemizi kendimiz sağlıyoruz. 2010 yılından 2016 yılına kadar tek bir üyemden 1 kuruş para talep ettiysem bugün istifa ederim. Kaç para borcu olursa olsun. Kasada duracağına üreticimizde olsun. Kim borçlu? Benimle birlikte çalışan üreticimiz borçlu. Tabii ki borcu olacak. Serbest veteriner hekimlerle değil, benimle çalışıyor. Sıfır faizle 24 ay eşit olmayan taksit yaptık. Şu anda bunu Türkiye Cumhuriyet yapmıyor' dedi.