Ant karşıtlarına FETÖ göndermesi

Türk Eğitim-Sen Teşkilatlandırmadan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Yaşar Şahindoğan, Edirne ziyaretinde Öğrenci Andı ile ilgili basın açıklaması düzenledi. Şahindoğan, Danıştay'ın Öğrenci Andı kararının turnusol kâğıdı görevi gördüğünü belirterek 'Kimlerin Türk'ten ve Atatürk'ten rahatsız, kimlerin aslında bir FETÖ projesi olarak kaldırılan andımızın kaldırılmasıyla ilgili durumun devamında yana olduğunu bizlere açık bir şekilde gösterdi' dedi.

TAKİP ET



Türk Eğitim-Sen Teşkilatlandırmadan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Yaşar Şahindoğan, Edirne ziyareti kapsamında sendika binasında basın açıklaması yaptı. Şahindoğan, basın açıklamasında Türkiye'de gündem oluşturan Öğrenci Andı, Eğitim '' Bir-Sen'in Öğrenci Andı açıklaması, öğretmenlere 3600 ek gösterge verilmesi, Milli Eğitim Bakanlığı'nın Öğrenci Andı ile ilgili açıklamasında temyize dikkat çekmesi, Edirne İl Milli Eğitim Müdürü Hakan Cırıt ve uygulamaları ile emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili açıklamalarda bulundu.

Öğrenci Andının 2013 yılında '˜çözüm süreci' denilen bir süreçte Türkiye'yi bölmek isteyen birtakım mihrakları memnun etmek amacıyla kaldırıldığını söyleyen Şahindoğan; 'Öğrenci Andını hepimiz biliyoruz. İlkokul yıllarından itibaren bu andı söyleyerek büyüdük. Millilik ve Türklük vurgusu içeren bir anttır. Bu ant, öğrencilerimize, eğitim yıllarında milli şuuru, Türklük bilincini, ülkenin bölünmez bütünlüğü ve ülke için çalışma ülküsünü kazandırmayı amaçlayan bir mesajı içermektedir. Andın kaldırıldığı gün Türk Eğitim-Sen, andın tekrar okutulması amacıyla düzenlemeyi yargıya taşımış, Danıştay nezdinde dava açmıştı' ifadelerine yer verdi.

Türk Eğitim-Sen'in açtığı davanın sonuçlandığını ifade eden Şahindoğan; 'Danıştay, Öğrenci Andının eskiden olduğu gibi okullarda okutulmasının önünü açan bir karar verdi. Bu kararla birlikte ülkede çok ciddi tartışmalar başladı. Andımız adeta bir turnusol kağıdı görevi yaparak bir anda herkesin rengini ortaya çıkaran bir işleve gördü. Kimlerin Türk'ten ve Atatürk'ten rahatsız olduğunu, kimlerin aslında bir FETÖ projesi olarak kaldırılan andımızın, kaldırılmasıyla ilgili durumun devamında yana olduğunu, andımızın okullara geri döndürülmesine karşı olduğunu bizlere açık bir şekilde gösterdi. Türk Eğitim-Sen olarak andımızın yeniden okullara dönmesini ve okutulmasını istiyoruz. Çünkü dünyanın pek çok ülkesinde, öğrencilere okul yıllarında buna benzer antlar okutulur. Bu, eğitimin bir parçasıdır. Hem okul disiplininin hem de okullarda verilen Milli Eğitim'in temel hedeflerine uygun olarak bir çalışmadır' dedi.

'Metinlerden mi rahatsızlar?'

Milli eğitimin temel hedeflerinden birisinin milli ve tarih şuuruna sahip öğrenciler yetiştirmek olduğunu söyleyen Şahindoğan; 'Bu şuurun verilmesinin bir parçası da okutulan Öğrenci Andıdır. Bunlara karşı çıkan ve karşı çıkışını 81 ilde basın açıklaması yaparak ortaya koyan başka bir sendika daha var. Bu sendikanın, Öğrenci Andının neyinden rahatsız olduğunu çok açık bir şekilde ortaya koyması gerekir. Öğrenci Andının içerisinde '˜Türküm, doğruyum, çalışkanım' diye başlayan, '˜Ne mutlu Türk'üm diyene' diye biten, '˜Varlığım, Türk varlığına armağan olsun' diye içeriğinde yer alan metinlerden ve söylemlerden mi rahatsızdır? Türk, doğru ve çalışkan olmak, bu arkadaşlarımızı niye bu kadar rahatsız etmektedir? Türk Eğitim-Sen olarak bunu anlayamıyoruz. Bir eğitim sendikasına da bu tavrın yakışmadığını düşünüyoruz. Bu yüzden onları, Edirne'den aklıselim ile hareket etmeye ve Öğrenci Andı ile ilgili tavırlarını bir kez daha gözden geçirmeye davet ediyoruz' sözlerine yer verdi.

'3600 ek gösterge öğretmenlerimizi rahatlatır'

Öğretmenlere 3600 ek gösterge verilmesi ile ilgili de açıklamalarda bulunan Şahindoğan; 'Türk Eğitim-Sen olarak bunu çok ısrarlı bir şekilde takip ediyoruz. Siyasilerin seçim döneminde verdikleri sözleri unutmamaları gerektiğini, bu sözlerin gereğini yapmaları gerektiğini ifade ediyoruz. 3600 ek gösterge, eğitim camiasını ve öğretmenlerimizi oldukça rahatlatacak bir düzenlemedir. Özellikle emeklilik hayatında, onların almış oldukları maaşı yükselteceği için, doğrudan yükseltecek bir etki yapacağı için çok önemlidir. Bu konunun da ısrarla takipçisiyiz' dedi.

'Temyize gitme yakışmaz'

Şahindoğan, basın mensuplarının Milli Eğitim Bakanlığı'nın Öğrenci Andı ile ilgili temyiz kararı açıklamasını sorması üzerine cevap vererek; 'Milli Eğitim Bakanlığı'nın bu kararı temyiz etme hakkı elbette var. Ama adında milli kelimesi bulunan bir bakanlığın, Öğrenci Andı ile ilgili bir hususu temyiz yoluyla itiraz ederek tekrar yargıya taşıması, Bakanlığa da yakışmaz, Milli Eğitim Bakanlığı'nın başında bulunan ve bizim de kendisinden çok ümitli olduğumuz Sayın Ziya Selçuk'a da yakışmaz. Öğrenci Andı'nın okutulduğu dönemde bir şahıs, çocuğunun Öğrenci Andı'nı okumasını istememesini üzerine dava açmıştı. Milli Eğitim Bakanlığı da bu davaya bir savunma gönderdi. Gönderdiği savunmada Öğrenci Andı'nın, çocukların milli bilincinin gelişmesinde ne kadar önemli olduğunu, okulun eğitim ve disiplininin bir parçası olduğunu söylüyordu. Bu savunmayı yapan Bakanlığın, şimdi bu gerekçelerle karar vermiş Danıştay'ın kararını temyiz etmesi, kendisiyle çok büyük bir çelişki oluşturur. Türk Eğitim-Sen olarak Milli Eğitim Bakanlığı'na öncelikle kararı temyiz etmemesini tavsiye ediyoruz. Eğer temyiz ederse, Bakanlığın kamuoyundaki imajını ciddi olarak sarsacaktır' ifadelerine yer verdi.

'Cırıt'ı aklını başına almaya davet ediyoruz'

Edirne İl Milli Eğitim Müdürü Hakan Cırıt ve çalışmalarıyla ilgili de açıklamalarda bulunan Şahindoğan; 'Edirne İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne Hakan Cırıt isimli bir arkadaş bakıyor. Bu arkadaşımız tıpkı bir sendikanın elemanı gibi hareket ederek, sürekli olarak Eğitim Bir-Sen isimli yandaş sendikayı her türlü icraatında koruyan, kollayan; onlara haketmedikleri şekilde değer veren, tam tersine bizim üyelerimizi de ötekileştiren uygulamalar yapıyor. Buradan Edirne İl Milli Eğitim Müdürü Hakan Cırıt'a sormak istiyorum; Edirne'de o kadar okul müdürü varken, Cumhurbaşkanı'nın açıklayacağı '˜Eğitim'deki Vizyon' açıklamasına, yanına Eğitim Bir-Sen Başkan Yardımcısı olan bir okul müdürünü alarak Ankara'daki bu toplantıya gitmiştir. Sayın Milli Eğitim Müdürü, bu müdürü hangi özelliklerinden dolayı seçmiştir? Türk Eğitim-Sen üyesi onlarca okul müdürü varken bu arkadaşın seçilmesinde, o toplantıya götürülmesinde hangi kriterlere bakılmıştır? Hiçbir özelliğine bakılmamıştır. Sadece Eğitim Bir-Sen'in başkan yardımcısı olması niteliğinden dolayı bu arkadaş, Ankara'daki o toplantıya götürülmüştür. Biz, buradan, bunu şiddetle kınıyoruz. İl Milli Eğitim Müdürü Hakan Cırıt'ı aklını başına almaya davet ediyoruz. Türk Eğitim-Sen'in dostluğu, dosta güven verir ama Türk Eğitim-Sen üyelerine haksızlık yapmak, ötekileştirmek gibi uygulamalara gidildiğinde; Türk Eğitim Sen'i kurumsal olarak karşısında bulacağını ve kendisiyle ilgili her türlü tepkiyi ortaya koyacağını da buradan ilan etmek istiyorum. Sayın Milli Eğitim Müdürü, aklını başına alsın, uygulamalarında tarafsız olsun, adil olsun. Böyle keyfi olarak Eğitim-Bir-Sen başkan yardımcısını yanına alarak görüntü vermek, toplantılara katılmak, Milli Eğitim Müdürlüğü makamını işgal eden bir insana yakışmamıştır' dedi.

'Sorumlusu çalışanlar değil, bürokratlardır'

Şahindoğan, toplantıda son olarak kamuoyunda EYT olarak bilinen '˜Emeklilikte Yaşa Takılanlar' konusunda açıklama yaptı. Şahindoğan, insanların prim gün sayısını ya da hizmet süresini tamamladıktan sonra emekli olamamalarının, kendilerine konulan yaş süresini beklemeye zorlanmalarının Türk Eğitim-Sen tarafından kabul edilemez olduğunu belirterek; 'Hükümet, bu konuda Meclis'e getirilen kanun tekliflerine karşı çıkmıştır. Hükümeti buradan aklıselim hareket etmeye davet ediyoruz. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun açıkları olabilir. Bunların sorumlusu çalışanlar değil, o kurumları yanlış idare eden bürokratlardır. Emeklilikte hizmet süresini ya da prim gün sayısını tamamlayan herkes, yaş sınırını beklemeden emekli olabilmelidir' sözlerine yer verdi.

İttifakta Öğrenci Andı farkına dikkat çekti

Basın mensuplarının MHP-AK Parti arasındaki seçim ittifakının yerel seçimlerde gerçekleştirilmeyeceğine dair açıklamaların Öğrenci Andı ile ilgisinin olup olmadığını sorması üzerine cevap veren Şahindoğan; 'Mutlaka pek çok sebebi olabilir. Konu daha çok sıcak. Bu konuda değerlendirme yapmak istemiyorum ama MHP'nin Öğrenci Andı ile ilgili ortaya koyduğu tavırla, iktidar cephesinden gelen söylemler arasında bir çatışma olduğu da bir vakadır. Yerel seçim ittifakının bozulmasının sebepleri önümüzdeki günlerde MHP'nin önderleri tarafından kamuoyumuza açıklanacaktır' dedi.