14 Mart'a pedallı kutlama
Edirne Tabip Odası, her yıl 14 Mart tarihinde kutlanan Tıp Bayramı'nın 93'üncü yıldönümünü, Edirne'deki bisiklet toplulukları ve dernekleriyle birlikte kutladı. Tabip Odası Lokali'nde düzenlenen kahvaltı ile başlayan kutlamalarda oda lokalinden Atatürk Anıtı'na pedal basılırken anıtta da çelenk töreni gerçekleştirdi. Renkli görüntülerin ortaya çıktığı törenlerde hekimler ve sağlık çalışanları, sorunlarını dile getirirken bisiklet sporcularının da kentteki bisiklet yollarından kaynaklanan şikayetleri dikkat çekti.
Edirne Tabip Odası, her yıl 14 Mart tarihinde kutlanan Tıp Bayramı'nın 93'üncü yıldönümü kapsamında çeşitli etkinlikler gerçekleştirdi. Edirne'deki bisiklet toplulukları ve dernekleriyle Tabip Odası Lokali'nde düzenlenen kahvaltıda bir araya gelen oda yönetimi, bisiklet sporcuları ile sağlıklı yaşama dikkat çektiler. Kahvaltının ardından bisiklet sporcuları, Tabip Odası Lokali'nden Atatürk Anıtı'na pedal basarken; anıtta çelenk töreni gerçekleştirildi.
Tabip Odası Lokali'nde düzenlenen kahvaltının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Edirne Tabip Odası Onur Kurulu Üyesi Dr. Ertuğrul Tanrıkulu, 14 Mart Tıp Bayramı kapsamında her yıl bisiklet sporcuları ile bir araya geldiklerini belirtirken; 'Her yıl '˜Sağlıklı insanlar pedal çeviriyor' temalı bir etkinliğimiz oluyor. Bu yıl da bisiklet dostlarımız bizleri yalnız bırakmadılar. Tıp Bayramı'nın bütün sağlık camiasına ve Türk halkına kutlu olmasını diliyorum' ifadelerine yer verdi.
Tanrıkulu'nun açıklamalarının ardından konuşma yapan Edirne Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Memet Akbal da sağlık çalışanlarının temel görevinin, insanların yaşamlarına sağlıklı bir şekilde devam etmesini sağlamak olduğuna dikkat çekerken; 'Bisiklete binmek de sağlıklı yaşam için olmazsa olmazlarımızdan bir tanesidir. Edirne'de şehir içi taşımada bisikletin, onların sayesinde çok daha aktif hale gelmesini umuyorum. Böylece havanın, çevrenin kirlenmesini biraz daha azaltmış oluruz' dedi.
'Bisiklet yollarımız yok'
Etkinliğe katılan Edirne Bisiklet Gençlik Spor Kulübü adına açıklamalarda bulunan Yönetim Kurulu Üyesi Şule Çelebi ise her yıl 14 Mart Tıp Bayramı etkinliklerine katılmaktan dolayı mutlu olduklarını ifade ederken; 'Bisiklet camiasında böyle etkinliklerin devam etmesini diliyoruz. Edirne'mizde bir eksiklik olarak yollarımız yok. Bisiklet yollarımızın tamamlanması, bizlerin can güvenliği için çok önemlidir. Birçok bisiklet dostumuz bu konudan mağdurlar, kazalar yaşıyoruz. Bu konuda belediyemizin ve karayollarının daha ehemmiyetli davranmasından yanayız' sözlerine yer verdi. Etkinliğe katılan Modavizyon Bisiklet Grubu adına konuşma yapan Yönetim Kurulu Başkanı Nevzat Çakmaklı da Edirne Tabip Odası ile işbirliğinde gerçekleştirilen etkinliğin, bisiklet sporunun önemini ortaya koyduğunu belirtirken; 'Bisiklet kulüpleri olarak Edirne'mizdeki insanlarımıza katkı sağladığımız için çok mutlu hissediyoruz. Bütün bisiklet dostlarına çok teşekkür ediyorum' dedi.
'İki teker çok şeker'
Çakmaklı'nın konuşmasının ardından etkinlikte bir konuşma da Edirne Bisiklet ve Doğa Sporları Topluluğu Derneği (EBİDOST) Yönetim Kurulu Üyesi Gökhan Özen yaptı. Özen, Edirne'de bisiklet yolları, sağlıklı yaşam yolları ve spor alanlarının eksik olduğunu söylerken; 'Yetkililerin bu konularda çalışma yaptığını düşünüyorum ama yetersiz kalıyor. Bunlar için daha fazla çalışma yapılmasını bekliyoruz. Bisiklet her zaman, herkes için sağlıktır. Bisiklete binmeyen herkesi davet ediyoruz' ifadelerine yer verdi. Açıklamaların ardından tüm katılımcılar, '˜İki teker çok şeker' diyerek Tabip Odası Lokali'nden Atatürk Anıtı'na pedal bastılar.
'Bize önemli görevler düşüyor'
Atatürk Anıtı'na bisikletle ulaşan katılımcılar, anıtta düzenlenen çelenk törenine katıldılar. Edirne Tabip Odası, Edirne Aile Hekimleri Derneği, Özel Ekol Hastanesi ve Özel Trakya Hastanesi'nin çelenk sunumu ile başlayan törende, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları, tüm şehitler ve görevi başında hayatını kaybeden sağlık çalışanları için bir dakikalık saygı duruşunda bulunulurken; Edirne Belediye Bandosu eşliğinde İstiklal Marşı okundu. Törende günün anlam ve önemini belirten konuşmayı da Dr. Memet Akbal yaptı. Akbal, konuşmasında Türk tıbbının kurumsallaşmasının ve bilimsel tıp eğitiminin başlangıcının 193'üncü yıldönümü olduğuna dikkat çekerken; 'Ülkemiz ve dünya '˜Yeni Koronavirüs' olarak adlandırılan ve gerekli önlemlerin alınmaması durumunda yaygın ölümlere yol açtığı bilinen bir salgın tehdidiyle karşı karşıya. Bunun yanında ilimizde yaşanan mülteci sorunu varlığını, artırarak devam ettirmekte. Bu dönemde biz sağlık çalışanlarına son derece önemli görevler düşmektedir' dedi.
'Mesleğimizi yapamaz hale geldik'
Akbal, konuşmasında Türkiye'de hekimlerin ve sağlık çalışanlarının sorunlarını hatırlatırken; 'Hekimlik değerlerinin, deontolojinin giderek kaybolduğu, genç hekimlerin ülkemizden uzaklaştığı, kalanların aşırı iş yükü ve performans kaygısıyla tükendiği ve can güvenliğinin olmadığı bir süreç yaşamaktayız. Ne yazık ki sağlık sisteminin verimliliğinin bakılan hasta, yapılan ameliyat ve tetkik sayısı ile ölçüldüğü bir ülke haline gelmiş bulunmaktayız. Sağlık sistemimizden kaynaklanan sorunlar nedeniyle sürekli olarak hedef gösterilmekten, çalışma ortamlarımızda her gün, her saat şiddete maruz kalmaktan mesleğimizi yapamaz hale geldik. Oysa hastalarımıza yeterli süre ayıramamanın, ticarethaneye dönüştürülen sağlık kurumlarının, cepten ödenen katkı ve katılım paylarının, ulaşılamayan ilaçların, niteliksiz tıp eğitiminin, koruyucu hekimlik gereksinimlerine yanıt veremeyen aile hekimliği sisteminin, sağlık sisteminden kaynaklanan sorunların sorumlusu biz değiliz' sözlerine yer verdi.
İsteklerini açıkladı
Akbal, konuşmasında hekimlerin ve sağlık çalışanlarının mesleki görevlerini sorumluluklar yerine getirmeye ve her türlü sorunla mücadele etmeye kararlı olduğunu belirtirken; 'Bu nedenle; Türk Tabipleri Birliği'nin hazırladığı '˜Sağlıkta Şiddet Yasa Tasarısı' bir an önce yasalaştırılmalı. İşyerinde yaşanan şiddet, iş kazası ve meslek hastalığı olarak kabul edilmeli. Poliklinik muayene randevuları, sağlık çalışanlarının hastalarıyla sağlıklı iletişim kurabileceği, yeterince ilgilenebileceği ve nitelikli hizmet verebileceği şekilde düzenlenmeli. Acil servisler hızla sadece acil hastalara hizmet verecek şekilde düzenlenmeli. Birinci basamak sağlık hizmetleri güçlendirilmeli, sevk zinciri uygulamasına geçilmelidir. Bizler, bu olağanüstü dönemde de görevimizin başında olarak; emeğimizi değersizleştiren, ücretlerimizi ezdiren, çalışma koşullarımızı her geçen gün zorlaştıran yönetim anlayışı değişinceye, sağlıktaki ölümcül şiddeti ortadan kaldıracak düzenlemeler yapılıncaya, önerdiğimiz önlemler alınıncaya kadar taleplerimizi dile getirmeye devam edeceğiz. Virüs salgınında, sağlıkta şiddetin de ortadan kaldırılmasının yolu parasız, eşit, nitelikli, ulaşılabilir, kamusal bir sağlık sisteminin uygulanmasından geçmektedir' dedi. Akbal, konuşmasının sonunda tüm hekimlerin ve sağlık çalışanlarının 14 Mart Tıp Bayramı'nı kutlarken; törenler sona erdi.