1 Temmuz'da bakkallar da eski çalışma sistemine dönecek
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada 1 Temmuz'da yeni bir dönemin başlayacağını ve tedbirlerin gevşetileceğini duyurmuştu. Bu kapsamda saat 21.00'de kapanan bakkallar da 1 Temmuz itibariyle esnek çalışma saatine geri dönecek. Konuya ilişkin açıklamada bulunan Edirne Bakkallar ve Tekel Bayileri Esnaf Odası Başkanı Süleyman Yaşagör, vaka sayılarının azalmasının ve tedbirlerin gevşetilmesinin umut verici olduğunu söyledi.
1 Temmuz itibariyle işyeri açılış saatlerinin eskiye döneceğini söyleyen Edirne Bakkallar ve Tekel Bayileri Esnaf Odası Başkanı Süleyman Yaşagör, çalışma saatlerinde ruhsatlarda belirlenen esaslara göre hareket edeceklerini aktardı.
1 Temmuz'da uygulanacak esaslar ile ilgili henüz bir yazı gelmediğini belirten Yaşagör, süreç başladığı zaman İçişleri Bakanlığı ve İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu'ndan gelecek yazı doğrultusunda hareket edeceklerini ifade etti.
'Kurallara dikkat etmeliyiz ki yine aynı senaryo yaşanmasın'
Müzikli yerler hariç diğer iş yerlerinin esnek çalışma saatlerine döneceğini söyleyen Yaşagör; 'Şuan 1 Temmuz'a kadar yine 21.00'e kadar hizmet vermeye devam edeceğiz. Biz mahalle bakkalları olarak salgın sürecinde kısıtlı da olsa hizmet verdik. Bu süreç herkesi olduğu gibi bizi de olumsuz etkiledi işlerimiz durgun geçti. Son günlerde vaka sayıları azalmaya başladı. Bu durum sevindirici olmakla beraber hem esnaflarımız hem de müşterilerimiz salgın tedbirlerine uymaya devam ediyor. Maske, mesafe ve hijyen konusuna dikkat etmeleri için esnaflarımızı her zaman uyarıyoruz. Bu kurallara dikkat etmeliyiz ki yine aynı senaryo yaşanmasın. Bu vesileyle herkes kendi önlemini kendisi alırsa çevresindekileri de korumuş olur. Her zaman olduğu gibi vatandaşlarımız alışverişlerini en yakın noktalardan yapıp kalabalığa girmekten kaçınmalıdır. Alışverişleri bittiği zaman oyalanmadan evlerine çekilip dinlenmeleri faydalı olacaktır çünkü salgın tam anlamıyla etkisini kaybetmedi' ifadelerine yer verdi.
'Salgın insanlarımıza ve esnafımıza çok şey öğretti'
Salgının hem insanlara hem de esnaflara çok şey öğrettiğini vurgulayan Yaşagör; 'Geçen sene bu konularda acemilik çektik ama bu sene her duruma karşı hazırlıklı ve tedbirliyiz. İnşallah eski salgın günlerine dönmeyiz. Bu yüzden mümkün olduğunca iş yerlerimizde kurallara uyuyoruz gelen müşterilerimizden de aynı hassasiyeti bekliyoruz. Maske, mesafe ve hijyen üçlüsüne uyuyoruz. Devletimizin aldığı tedbirlere uyarak bu süreci hep birlikte atlatacağımızı düşünüyoruz. Hafta sonu yasakları da kalkacağı için 1 Temmuz'dan itibaren sürekli hizmet vermeye devam edeceğiz. Yeni kararlar ile birlikte herkese bereketli kazançlar dileriz' şeklinde açıklamada bulundu.
'Salgın sürecinde aramıza yeni katılanlar oldu'
Kovid-19 salgınıyla mücadele sürecinde işyerini kapatan birçok esnaf olduğu gibi bakkal açan vatandaşların da olduğunu aktaran Yaşagör; 'Salgın sürecinde tedbirler kapsamında uzun süre iş yeri kapalı olan esnaflar oldu. Bunlar bu süreçten daha fazla etkilendi ve işini kaybettiler. Ama bakıldığı zaman salgın sürecinde kısıtlı da olsa bakkal esnafı faaliyetlerine devam edebildi. Bu sebeple salgın sürecinde uzun süre kapalı kalan kahvehane, çay ocağı gibi meslekleri yürüten bazı arkadaşlar da o iş yerlerini bakkala çevirmek zorunda kaldı. İnsanlar geçimini sağlamak için meslek değiştirip bizim işimize başlayanların da olduğu görüldü. Bu anlamda açılış ve kapanışlarla ilgili çok fazla kaybımız olmadı. Tam tersi aramıza yeni katılan arkadaşlarımız da oldu' ifadelerine yer verdi.
Kumru Öngün