'Üreticiye 1 kuruş borç yok'

Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Rafet Sezen, Trakya Birlik'in üreticilere 277 bin ton malın karşılında 682 milyon TL ödediğini açıkladı. Sezen, Trakya Birlik'in üreticiye 1 kuruş dahi borcu bulunmadığını ifade ederek 'Edirne Kooperatifi kârlı olduğu için bu yıl size bir kâr payı göndereceğiz ve Kooperatifimiz de dağıtacak. Ocak ayında genel kurul olursa arkasından kâr payı dağıtılmış olacak' dedi.

TAKİP ET

Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Rafet Sezen, S.S. 188 Sayılı Edirne Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi 2017-2018 İş Yılı Olağan Genel Kurulu'nda konuşma yaparak Trakya Birlik'inüreticilere 277 bin ton malın karşılında 682 milyon TL ödediğini açıkladı. Sezen, olağan genel kurulda yaptığı konuşmada 2002 yılında ilk kez Trakya Birlik'teki görevine seçildiğini hatırlatarak; '2002 yılı, gün 24 Kasım. Sanayi Sitesi Düğün Salonu'nda bundan daha kalabalık bir ortağımızın huzurunda seçime girdik. Bizleri o gün seçtiniz. Biz de o günden sonra göreve başladık. 11 Ocak 2003'ten bu tarafa Trakya Birlik Yönetim Kurulu Üyeliği görevindeyim. 2005'ten bu tarafa da Başkanlığı'nı devam ettiriyorum. Trakya Birlik'in o günkü durumuyla bugünkü durumunu kesinlikle kıyaslamak istemiyorum. Aslında size anlatmam gereken çok şeyler var ama bugün bir seçim var. O ortamı da hiçbir zaman bulamıyorum' ifadelerine yer verdi.

2017-2018 dönemi ürün alımlarıyla ilgili açıklamalarda bulunan Sezen; 'Tarih, 27 Ağustos 2018. Dolar kuru, 6.20 TL. Maalesef dünyada her şeyin fiyatı dolarla belirleniyor. İthalata bağımlı olduğumuz için bunu mecburen yapmak zorundayız. Aynı tarihin 27 Ağustos 2017 tarihinde dolar kuru 3.44 TL. Ayçiçeği alım fiyatı bin 720 TL. 2018'de 2 bin 320 TL verdik. Aradaki farkı bölerseniz yüzde 35 zam demektir. Bu sene beklenilmeyen şartların oluştuğu ve hiç kimsenin de aklına gelmeyen olayların yaşandığı bir senede yüzde 35 fark verdik. Piyasaya yansımalar yüzde 35 olmadı. Doların 2017 ile 2018 yılı arasındaki fark ise yüzde 78'dir. Ama bizim sattığımız rafine yağa bugüne kadar yaptığımız zam yüzde 14'tür. Trakya Birlik kolay bir kurum değil' dedi.

'Burada hiçbir parti yok'

Üreticinin kooperatiflerine sahip çıktığını söyleyen Sezen; 'Daha çok sahip çıkmanızı istiyorum. Bugünkü heyecan da onu gösteriyor. Kooperatifimize sahip çıkarsak, Trakya Birlik'e de sahip çıkmış oluyoruz. Trakya Birlik, bundan sonra çok daha iyi yerlere gelecektir. Buna gönülden inanıyorum. Ama bir sürü şey söyleniyor ve bunların hiçbirine cevap vermek istemiyorum. Şunu hiç unutmayın; Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı olarak bugüne kadar sizin aleyhinizde bir karar almadım. Bunu çok net ifade ediyorum. Her yerde bir şeyler söyleniyor. Siyasetin hiçbir şekilde bu kuruma girmemesi lazım. Milletvekili arkadaşlarım, bana; '˜Sen siyasetçisin' dediler. Ama bugün o milletvekili arkadaşlarımın hiçbiri; '˜Rafet Sezen, Trakya Birlik'te siyaset yapıyor' diyemiyor. Çünkü Rafet Sezen'i tanıdılar. Trakya Birlik'in ya da Kooperatif'in işlerinde bir problem olduğunda bugün de, dün de, yarın da kendileriyle her şeyi paylaştım. Bugün de onlar, bizim davamıza muhalefet vekili olsalar dahi sahip çıkıyorlar. Tarım Satış Kooperatifleri ile ilgili bir öneri geldiğinde eğer bu öneri yanlışsa kendilerine iletiyoruz. Onlar da bizi savunuyorlar. Onun için bugün, burada sadece ayçiçeği üreticileri var. Burada hiçbir parti yok. Partiye göre hareket edersek, bunun faturasını ağır öderiz. Sizden ricam budur. Siyaset tabii ki var. Siyasetin görevi; vatandaşla iktidar arasında köprü olmaktır. Siyasetin görevi; bu tür üretici yerlerinde siyaset yapmak değildir. Çünkü biz, ekmeğimiz için mücadele veriyoruz. Tarlada çalışmazsak, ekmeğimizi elde etmemiz mümkün değildir' sözlerine yer verdi.

'277 bin ton alım yaptık'

Trakya Birlik'in 2017-2018 sezonunda aldığı ürün miktarının 277 bin ton olduğunu açıklayan Sezen; 'Çiftçimize 682 milyon TL para ödedik. Ödeme süremiz; en kısa 27, en uzun 32 gündür. Ama 19 Eylül'e kadar para ödetmedim. Geçen seneki sistemim; arkadaşlarım istemesine rağmen ben karşı çıktım. Çünkü Trakya Birlik'in sıcak parası dediğimiz bir para var. Bu para 400 milyon TL civarındadır. Bu paranın 230 milyon TL'si çiftçinin üzerindeydi. 120 milyon TL de bayilerimiz üzerinde var. Çiftçiden ne zaman döndüğü belli ama bayilerimizden 45-60 günde geri dönüyor. Elimizde 50 milyon TL gibi bir rakam görünüyor. 50 milyon TL ile buğday aldık, ham yağ stokumuz var. Hasada girdik ve elimizde 1 kuruş para yok. Kriz patlamış, bankalara gidiyorsunuz ve kredi faizi yüzde 35 olmuş. Siz 10 milyon TL istiyorsunuz, banka 1 milyon TL veriyor. Bu nedenle 19 Eylül'e kadar ödeme yapmayacağımızı, ödemeye yapmaya başladıktan sonra da bırakmayacağımızı söyledik. Kooperatifte herkesin işi çözülmeye çalışıldı. Bana yansıyan bir sorun olmadı' dedi.

'Kâr payı göndereceğiz'

Trakya Birlik'in üreticiden aldığı 277 bin ton ürünün karşılında 682 milyon TL'nin tamamını ödediğini belirten Sezen;'Bugün çiftçimize 1 kuruş borcumuz yok. Kredi faizlerini yüzde 35'ten yüzde 32'ye düşürdük. Önümüzdeki hafta belki yüzde 28-29'lara da çekebileceğiz. Bankalarda ve piyasalarda faizler aşağıya doğru seyretmeye devam ederse faizleri daha aşağılara doğru çekeceğiz. Bundan hiç şüpheniz olmasın. Biz; Kooperatiflerinizi ve Birliklerinizi bundan sonra kârlı duruma getirmek zorundayız. Kooperatiflerimiz kârlı olursa sizlere kâr payı dağıtabilecekler. Edirne Kooperatifi kârlı olduğu için bu yıl size bir kâr payı göndereceğiz ve Kooperatifimiz de dağıtacak. Ocak ayında genel kurul olursa arkasından kâr payı dağıtılmış olacak. Bu konuda rakam vermem mümkün değil. Çünkü o rakamı ben de bilmiyorum. Net hesapların gelmesi lazım. O yüzden sizlerden isteğim; birlik ve beraberliğinizi bozmayın. Muhalefet, 2 liste olacak. Bugün kazanan kardeşimiz kim olursa olsun, ikisinin de kooperatifimiz, Edirne çiftçimiz için hayırlı olmasını diliyorum' ifadelerine yer verdi.