'˜Kapıçile'ye Pekcan müjdesi

Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan,Kapıkule Gümrük Kapısı ziyaretinde gümrük kapısının genişletilme çalışmalarının tamamlandığını açıkladı. Pekcan, Kapıkule Gümrük Kapısı'nda en kısa zamanda inşaatın başlayacağını ifade ederek'X-Ray kapasitemizi 2'den 4'e çıkardık. Modernleşme ve teknolojideki bütün gerekli yatırımları yapıyoruz. Eleman sayısını 868'e çıkardık ve şu anda herhangi bir eleman açığımız da yok' dedi.

TAKİP ET

Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Edirne'de çeşitli ziyaretler gerçekleştirdi. Pekcan, ilk ziyaretini Kapıkule Gümrük Kapısı'na gerçekleştirirken; Pekcan'ın ziyaretine Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rıfat Hisarcıklıoğlu, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, Edirne Valisi Ekrem Canalp, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Edirne İl Emniyet Müdürü Ali Kemal Kurt, Edirne İl Jandarma Komutanı J. Alb. Alpaslan Doğan, Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Edirne İl Başkanı İlyas Akmeşe, Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Yaşar Yaman Ocak, Edirne Ticaret İl Müdürü Mahmut Altun, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Meclis Başkanı Mustafa Emre Alp, ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Recep Zıpkınkurt, Edirne Ticaret Borsası (ETB) Meclis Başkanı Fedai Canım, ETB Yönetim Kurulu Başkanı Özay Öztürk, Edirne Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Ayhan Can, TOBB Edirne Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Elmas Aslan ile Trakya'nın çeşitli il ve ilçelerinde oda ve borsaların yönetim kurulu ve meclis başkanları katıldılar.

Türkiye'nin Edirne'deki gümrük kapılarıyla ilgili basına kapalı gerçekleştirilen toplantının ardından açıklamalarda bulunan Bakan Pekcan, Kapıkule Gümrük Kapısı ve Hamzabeyli Gümrük Kapısı'nda planlanan yenilikleri açıkladı. Pekcan, açıklamalarında dün hayatını kaybeden Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Edirne Milletvekili Erdin Bircan'ı anarak başlarken; 'Bütün Edirne'nin başı sağ olsun. Sayın Erdin Bircan'ın vefatı nedeniyle bütün Edirnelilere baş sağlığı diliyorum' ifadelerine yer verdi.

Kapıkule Gümrük Kapısı'ndaki TIR kuyruğuna dikkat çeken Pekcan; '10 kilometreye yakın bir kuyruk var. Ancak Cumartesi ve Pazar günleri olan kuyruk Pazartesi'ye sarkıyor. Hafta içi sıfır kuyruk var. Bu da genellikle İstanbul çıkışlı ihracat işlemlerinin Çarşamba ve Cuma günleri yapılmasından kaynaklanıyor. Tabi bu durum sürdürülebilir değil, kirliliğe de neden oluyor. Orada da koşullar çok uygun değil. TIR parkının kapasitesinin artırılmasını konuştuk, onu artırabiliriz. Akaryakıt pompa istasyonlarının sayılarının artırılmasını konuştuk. Yarın (bugün) Bulgaristan'a ziyaretimiz olacak. Oradaki 8 peronun 10'a çıkarılması ve daha verimli çalışılmasıyla ilgili neler yapabileceğimizi konuştuk' dedi.

'Yoğunluğu Hamzabeyli'ye kaydırabiliriz'

Türkiye'nin gümrük kapılarında yeniliklerin devam ettiğini ifade eden Pekcan; 'Türkiye, Avrupa'nın en modern gümrük kapılarına sahip. Bunu her aşamada kendileri de söylüyorlar. Gümrük kapılarımızda modernleşmeye, dijitalleşmeye ve tek durak sistemine gidiyoruz. Diğer bakanlıklarla da müşterek bir çalışma yaparak tek durak sistemine, tek pencere sistemindeki evrak sayısının azaltılmasıyla ilgili çalışmalarımız da devam ediyor. Avrupa Birliği tarafından izin alabilirse yeni bir projemiz var. Veteriner kontrol sistemi ve laboratuvarların bir kısmını Hamzabeyli'ye kaydırılacak. Çünkü AB şu anda sadece Kapıkule'ye izin vermiş durumda. Buradaki yoğunluğu Hamzabeyli'ye kaydırabiliriz. Orada da projemize veteriner kontrol sistemi ve laboratuvarlarıdahil edelim istedik' sözlerine yer verdi.

'Genişletilme çalışmaları tamamladı'

Pekcan, Kapıkule Gümrük Kapısı'nın genişletilmesiyle ilgili çalışmaların tamamlandığını açıklayarak; 'En kısa zamanda inşaatına başlanacak. X-Ray kapasitemizi 2'den 4'e çıkardık. Modernleşme ve teknolojideki bütün gerekli yatırımları yapıyoruz. Eleman sayısını 868'e çıkardık ve şu anda herhangi bir eleman açığımız da yok. Kuyrukları yok edebilmek için çalışıyoruz ama biz ne kadar çalışırsak çalışalım Cuma akşamı yığılan gümrüklemeden dolayı biraz zaman alacağa benziyor. Yine de yok etmeye çalışıyoruz' dedi.

Kırsalın girişimci kadınlarını ziyaret etti

Pekcan, açıklamalarının ardından Kapıkule Gümrük Kapısı'nda bulunan alışveriş mağazası ve X-Ray cihazlarının bulunduğu bölümü ziyaret ederek, cihazlarla ilgili bilgi aldı. Pekcan, X-Ray cihazları bölümünü ziyaretinin ardından Edirne merkezdeki ziyaretlerine devam etti. Pekcan'ın ilk durağı Edirne Kadın Girişimciler Kurulu'nun projesi ile hayata geçen Kırsalın Doğal Pazarı'nı ziyaret etti. Pekcan ziyaretinde Kırsalın Doğal Pazarı'nda çalışan kadınlarla sohbet etti. Kırsalın Doğal Pazarı'nda Pekcan'a satışa hazırladıkları doğal yiyeceklerden ikram eden kırsalın girişimci kadınları, ziyaretinden dolayı teşekkür ettiler.

Hayat hikâyesini Pekcan'a anlattı

Kırsalın Doğal Pazarı girişimcilerinden bir kadın ise Pekcan'a Pazar projesinin hayata geçmesinin ardından hayatında yaşadığı olumlu değişiklikleri anlattı. Girişimci kadın, işsizlik nedeniyle çalışmaya başladığı Kırsalın Doğal Pazarı'nda hastalığının iyileştiğini belirterek; '175 mg hap kullanıyordum, şimdi 5 mg'ye düştü. Kendime bir tane de araba aldım. Evimiz de var. Bu pazarda çok rahatız' ifadelerine yer verdi. Pekcan, girişimci kadınlarla sohbet etmesinin yanı sıra pazarda bebeklerle de ilgilendi. Kırsalın Doğal Pazarı'nın en çok tercih edilen ürünlerinden biri olan gözlemenin de başına geçen Pekcan, bir süre gözleme yaptı. Vatandaşlar tarafından yoğun ilgiyle karşılanan Pekcan, Kırsalın Doğal Pazarı ziyaretinin ardından; Edirne Valisi Ekrem Canalp'i makamında ziyaret etti. Basına kapalı gerçekleşen toplantının ardından Edirne Ticaret Borsası'nı ziyaret eden Pekcan, ziyaretinin ardından ETSO'da düzenlenen Trakya Bölge İstişare Toplantısı'na katıldı. Pekcan, toplantının sona ermesiyle Çorlu Havalimanı'na hareket etmek üzere Edirne'den ayrıldı.