'˜Kadim dostluk' buluşması
Güney Kore Ankara Büyükelçisi Hong-GhiChoi, Kore Kültür Merkezi tarafından Trakya Üniversitesi'nde düzenlenen Kore Kültür Günleri kapsamında katıldığı Kore-Türkiye İlişkileri Semineri'nde yaptığı konuşmada Türkiye ile Kore arasında 8 bin kilometre olsa da kadim dostluk bulunduğunu belirterek '2017'de iki ülke arasında yaklaşık 7 milyar dolarlık ticaret hacmi meydana geldi.Önümüzdeki yıllarda bunun 10 milyar dolar olması hedeflenmektedir' dedi.
Güney Kore Ankara Büyükelçisi Hong-GhiChoi, Kore Kültür Merkezi tarafından Trakya Üniversitesi'nde düzenlenen Kore Kültür Günleri kapsamında Kore-Türkiye İlişkileri Semineri'ne katıldı. Büyükelçi Choi, seminerde 2018 yılının Kore ve Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin 61'inci yıl dönümü olduğunu belirterek, ilişkilerle ilgili açıklamalarda bulundu.
Kore ve Türkiye ilişkilerinde devletler arasındaki işbirliğinin yanında Türkiye'den her kesimden vatandaşlarla bizzat buluşmak ve Kore kültürünü tanıtarak sohbet etmenin gönüldaşlık için yararlı olacağını düşündüğünü söyleyen Choi; 'İstanbul haricinde Trakya bölgesine ilk defa geliyorum. Hem Osmanlı Devleti'ne uzun yıllar başkentlik yapmış olan bir şehirde olmaktan, hem de tarihi ve kültürel yönden zenginlikleri olan Edirne'de bulunmaktan dolayı kendi adıma çok memnunum. Özellikle Türkiye'nin Avrupa yakasını temsil eden Trakya Üniversitesi'nin değerli öğrencileri ve akademisyenleri ile burada buluşmuş olmaktan son derece mutluyum' ifadelerine yer verdi.
Kore'nin, Türkiye'ye yaklaşık 8 bin kilometre uzaklıkta bir ülke olduğunu söyleyen Choi;'Asya'nın en ucunda bulunuyor. Türkiye ile her ne kadar uzak bir mesafeye sahip olsa da hem tarihi yönden, hem de kültürel yönden yakın münasebetleri olan iki ülke diyebiliriz. Kore ve Türkiye arasındaki alışveriş, insanların bildiğinden çok daha öncesine dayanıyor. Yaklaşık olarak 6 ve 7'nci yüzyıla tekabül ediyor. O tarihte Türklerin ataları olan Göktürkler ile Korelilerin ataları olan Goguryeo Hanedanlığı, Çin'e karşı ittifak kurmuşlardır. 6 ve 7'nci yüzyıldan kalma bir tarihi münasebetimiz söz konusudur' dedi.
'En yakın ilişki Kore Savaşı'nda başladı'
2 ülkenin birbirine en yakın zamanının, 1950 yılındaki Kore Savaşı'na Türkiye'nin asker göndererek Kore'nin özgürlüğü ve barışı için kanını akıtarak yiğitçe mücadelesiyle başladığını vurgulayan Choi;'Koreliler, kendilerine Türkiye sorulduğunda hiç tereddüt etmeden '˜kardeş ülke' diye karşılık vermektedirler. Bu da Türkiye'nin Kore için kadim bir dost olduğunu göstermektedir. Kore Savaşı'nda sağlanan dostluk münasebetiyle 1957'de diplomatik ilişkilere başlanmıştır. 2017'de de stratejik ortaklık ilişkisinde Kore Savaşı itici bir güç olmuştur. Geçtiğimiz 61 yıl boyunca siyaset, ekonomi, toplum, kültür, beşeri münasebet gibi alanlarda çok çeşitli ve yakın işbirlikleri sürdürüle gelmiştir' sözlerine yer verdi.
Kore-Türkiye el ele
1999 yılında Türkiye'de çok büyük bir deprem olduğunu hatırlatan Choi; 'O depremde Kore halkı, Türkiye'ye yardım elini uzattı. Aynı zamanda 2002 Dünya Kupası'nda da Kore yenilmesine rağmen Türk taraftarlar Kore'yi desteklediler. Bu da iki ülke arasındaki kadim dostluğun o zamanlardan da sürdüğünü ve günümüze kadar geldiğini göstermektedir. Bu yıl Mayıs ayında Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan, yoğun seçim programı öncesinde Kore'ye resmi bir ziyaret düzenlemişlerdir. Kendilerinin Kore'ye yaptıkları 4'üncü ziyaret olmuştur. Aynı zamanda Başbakanlığı döneminde Sayın Binali Yıldırım, Aralık ayında Kore'yi ziyaret etmişlerdir. Geçtiğimiz hafta da Avrasya Parlamento Başkanları toplantısı gerçekleştirilmiştir. Bu toplantıya da Kore Meclis Başkanı iştirak etmişlerdir' dedi.
'En belirgin işbirliği ekonomidir'
İki ülkenin uluslararası arenada da işbirliği yaptığını belirten Choi; 'G-20, OECDdiye anılan uluslararası sahnelerde de yakın işbirlikleri sürdürülmektedir. 2013'ten beri kısa adı MİKTA diye anılan ve Meksika, Endonezya, Kore, Türkiye ve Avusturalya gibi ülkelerin baş harflerinin kısaltmasından oluşan bu 6 ülkenin katıldığı platformda da Türkiye ve Kore birlikte istişare ederek fikir alışverişi yapmaktadırlar. İki ülke arasındaki en belirgin işbirliği, ekonomi sahasında gelişmektedir. Kore ve Türkiye, sırasıyla dünyanın 11'inci ve 17'nci güçlü ekonomisine sahiptirler. Ekonomik alanlarda işbirlikleri de günden güne artmaktadır. 2013 yılında serbest ticaret anlaşması imzalandı ve bu anlaşmaya son zamanlarda hizmet sektörüyle yatırım sektörü de dahil edildi. Böylece iki ülke arasındaki ticaret ve yasal altyapı da oluşturulmuş oldu' ifadelerine yer verdi.
'15 bin kişilik yerli istihdam sağlıyoruz'
2013 yılında imzalanan serbest ticaret anlaşması sayesinde 2017'de iki ülke arasında yaklaşık 7 milyar dolarlık ticaret hacmi meydana geldiğini açıklayan Choi;'Bu hacim, yüzde 33'lük bir oran göstermektedir. Önümüzdeki yıllarda bunun 10 milyar dolar olması hedeflenmektedir. Son 5 yılda ise bu yatırımlar gittikçe artmaktadır. Kore'nin Türkiye'ye yaptığı 1 milyar 400 milyon dolarlık bir yatırım söz konusudur. 1980'den beri de bu rakam 2 milyar 700 milyon dolara ulaşmıştır ve sürekli bir artış göstermiştir. Günümüzde yaklaşık 330 tane Kore şirketi, Türkiye'ye yatırım yapmıştır. Yaklaşık 15 bin kişilik de yerli istihdam sağlanmaktadır. Şu anda iki ülkenin nüfusuna baktığımız zaman Güney Kore, yaklaşık 50 milyonluk bir nüfusa sahiptir. Türkiye ile Güney Kore'yi topladığınız zaman 130 milyonluk bir nüfusa sahip oluyoruz. Bu nüfuslar sağlam bir ekonomik yapıya sahip olduklarından ileride ekonomik işbirliklerinin daha da ilerleme potansiyelinin mevcut olduğunu düşünüyorum' dedi.
Çanakkale simgesi işbirliğiyle yükseliyor
Türkiye'nin 2023 hedefleri için iki ülkeden şirketlerinortak projeler yürüttüğünü söyleyen Choi;'Altyapı, enerji alanında başarılı örnekler sergilemektedirler. Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Avrasya Tüneli tamamlanmıştır. Şu anda yapımı süren 1915 Çanakkale Köprüsü, 2023'te tamamlandığında dünyadaki en uzun asma köprü sıfatıyla Türkiye'nin ve Çanakkale'nin bir simgesi olacaktır. Aynı zamanda Konya'daki güneş enerji santrali projesi gibi yenilenebilir enerji sektöründe de işbirlikleri sürdürülmektedir. Bunlar dışında da birtakım projeler vardır. Bunlar için de işbirliği olasılığı yüksektir' sözlerine yer verdi. Choi, konuşmasının ardından öğrencilerin sorularını yanıtladı.