'İMAR DA RUHSAT DA VERMEM'

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, merkez ilçe ile Hasanağa köyü arasında kurulması planlanan kurşun kırma, yıkama ve eleme tesisine imar planı ve iş yeri açma ruhsatı vermeyeceğini söyledi. Gürkan, Hasanağa köyü muhtarlığı, Kent Konseyi, Çevre Gönüllüleri Derneği ile gerçekleştirdiği açıklamada, planlanan tesisin bölgedeki içme suyu arıtma tesisleri, tarım arazileri ve insan sağlığına zararlarına dikkat çekti.

TAKİP ET

Edirne merkez ilçe ile Hasanağa köyü arasında bulunan bir araziye özel bir şirket tarafından yapımı planlanan kurşun kırma, yıkama ve eleme tesisine tepkiler büyüyor. Edirne Belediye Başkanlığı, Kent Konseyi ve Çevre Gönüllüleri Derneği'nin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne projenin iptali için başvurmasının ardından Belediye Başkanı Recep Gürkan ile sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve Hasanağa köyü muhtarlığı, projenin hayata geçirileceği alanda bir araya geldi. Hasanağa köyü muhtarı Mehmet Üstün'ün de katıldığı basın açıklamasında, kurulmak istenen tesisin Edirne'nin içme suyu arıtma tesislerine yakınlığı dikkat çekerken; başta Belediye Başkanı Recep Gürkan olmak üzere katılımcılar tesise izin vermeyeceklerini açıkladılar.

'KURŞUN İŞLENECEK'

Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Ayten Eren, tesisin kurulmak istendiği bölgenin kent ve halk için çok önemli olduğunu belirtirken; 'Su arıtma tesisimiz 200 metre yanımızda. Bu tesiste yapılacak işlem, zehirli bir maden olan kurşun işlenmesidir. Bu sırada çevreye vereceği zararları önlemek amacıyla buradayız. Geçtiğimiz Cuma günü sivil toplum örgütleriyle birlikte Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne itirazlarımızı yapmıştık. Bugün de çalışmanın devamı olarak belediyemiz ile birlikte tepkimizi ortaya koyuyoruz' ifadelerini kullandı.

'TOPRAĞIN ÜSTÜ ALTINDAN DEĞERLİ'

Trakya bölgesinin geniş arazilere ve stratejik öneme sahip bir bölge olduğunu vurgulayan Eren; 'Bu nedenle madenciler akın akın gelmeye başladılar. Oysa biz, Türkiye'nin buğday, ayçiçeği, pirinç deposuyuz. Buradaki mutlak korunması gereken birinci sınıf tarım topraklarımızı koruma konusunda bütün Türkiye'ye karşı sorumluyuz. Toprağın üstü, altından daha değerlidir. Mücadelemizi, sivil toplum örgütleri, belediyeler, muhtarlarımız ile güç birliği yaparak sürdürmeye devam edeceğiz' dedi.

'KENTİMİZİ VE SUYUMUZU KİRLETECEK'

Edirne Kent Konseyi Başkanı Ziya Gökerküçük de kurulmak istenen tesisin, Edirne'nin geleceğini tehlikeye atacağını söylerken; 'Bu süreç, kentini seven bir vatandaşın, Kent Konseyi'ne ihbarıyla başladı. Burada kurşun kırma, eleme, yıkama tesisi kurulacağını söyledi ve biz de inceleme yaptık. Daha sonra da belediye ile işbirliği yaptık. Çünkü belediyemizin suyu buradan geçiyor. Daha sonra da imzalı dilekçelerimizi verdik. Bugün de Belediye Başkanı Recep Gürkan'ın önerisiyle burada basın açıklaması yapıyoruz. Bir yanda yeni yapılan su arıtma tesisimiz var, 1,5 kilometre ötede de bir başka su tesisimiz var. İkisinin de açık havuzları var. Buradan çıkacak kurşunun tozu, suyu, her şeyi bunlara zarar verecek. Ayrıca kentte de kirlilik yaratacak. Oysa Edirne, doğalgaz sayesinde yeni temizlenmeye başlayan bir kenttir. Bu tesisin buraya yapılmaması için kentliler olarak belediyemiz ve sivil toplum örgütleriyle beraber her türlü mücadeleyi yapacağız' sözlerine yer verdi.

'TARIM ARAZİLERİMİZ TEHDİT ALTINDA'

Yaklaşık 200 kişinin yaşadığı Hasanağa Köyü Muhtarı Mehmet Üstün, bölgede yapılmak istenen tesisin köye yakınlığının kuş uçuşu 1 kilometreden az olduğunu belirtirken; 'Köyümüze çok yakın bir bölgede kurulmak isteniyor. Böyle bir tesisin buraya kurulmasından daha önce haberdar olmamıştı. Haberimiz olsaydı daha önceden itirazda bulunurduk. Bu durum bizim için üzüntü vericidir. Birinci sınıf tarım arazilerimiz, termal suyumuz, Edirne için can damarı olan içme suyu tesisimiz var ve bu tesis çok yakın bir mevkiide kurulmak isteniyor. Biz de böyle bir tesisin kurulmasını istemiyoruz. Çocuklarımızın hayatını düşündüğümüz zaman böyle bir tesisin buraya yapılmaması gerekiyor. Istrancalar'da çıkan kurşunu buraya getirerek ayrıştırılacağı bir tesis olacağını söylüyorlar. Buradaki kimyasallar köyümüze, içme suyu tesislerine ve Edirne'nin içerisine akan dere yatağından kente zarar verecek. Çevresindeki araziler de birinci sınıf tarım arazileridir. Köyümüzde özellikle buğday ve ayçiçeği üretimi yapılıyor. Trakya zaten tahıl ambarı gibidir. Şu anda tesis alanının 25-30 metre yakınında buğday tarlası var. Tarım arazilerimizin hepsi tehdit altındadır. Buralara yayılan kimyasallar buğdaya bulaşacak ve hepimiz tüketeceğiz' dedi.

'KİMYASALLAR İÇME SUYUNA ULAŞABİLİR'

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ise belediye olarak projeye karşı itiraz dilekçelerini Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne teslim ettiklerini açıklarken; 'Vatandaş iş yapmasın mı? Elbette yapsın ama yapacağı yerlerin buna göre düzenlenmiş yerler olması gerekir. Bu da bir ihtiyaçtır ama Edirne'de 2 tane içme suyu arıtma tesisimiz var. Şu anda bulunduğumuz yerde yeni tesisimize kuş uçuşu 205 metredeyiz. Proje başvurusunda bu mesafe 300 metre olarak belirlenmiş. 80 metre yakınında da bizim içme suyu tesisimizde arıttığımız suyu şehre taşıdığımız ana hat geçiyor. Hem yeni içme suyu arıtma tesisimizde, hem de 1,5 kilometre ilerideki eski içme suyu arıtma tesisimizde suyu dinlendirdiğimiz açık havuzlar var. Burası bir kurşun kırma, yıkama ve eleme tesisidir. Burada doğaya salınacak çeşitli kimyasalların rüzgâr vasıtasıyla 1,5 kilometre ilerideki Edirne'nin en son evine, 200 metre ötedeki içme suyu arıtma tesislerine ulaşmayacağını kimse iddia edemez' ifadelerine yer verdi.

'26 BİN NÜFUSLU GÖSTERİLMİŞ'

Projenin tanıtım dosyasında Edirne'nin nüfusu ile ilgili yer verilen bir yanlışa dikkat çeken Gürkan; 'Başvuru dosyasında ve ÇED ile ilgili ön raporda Edirne'nin nüfusu 26 bin olarak belirtilmiş. Ya Hasanağa köyüyle ya da başka bir yerle karıştırdılar. Bu tesisi başka bir yere kuracaklardı da yanlışlıkla mı buraya geldi? Bunu başka türlü açıklayamıyorum. Edirne'de yaklaşık 200 bin vatandaş yaşıyor, yılda 5,5 milyon turist alan bir şehir. Bir an için 26 bin ya da 26 kişinin yaşadığını düşünsek bile bu tesise izin vermemiz mümkün değil' dedi.

'KİMSE YAPAMAZ'

Gürkan, tesisin kurulmak istendiği alanda daha önce beton santrali olduğunu açıklarken; 'Ama beton santralinin bu anlamda bir kimyasal sorunu yok. Beton santralleri resmi literatürde şantiye olarak geçer. Burada açılmak istenen yer gayrı sıhhi müessesedir. Dolayısıyla burası bir iş yeri olacak ve iş yeri ruhsatı olması gerekiyor. Burası hem belediye sınırları içerisinde, hem de mücavir alan sınırları içerisindedir. Ayrıca bir tarım arazisidir. Beton santrali yapılması için Tarım İl Müdürlüğü'nden izin alınmış, şantiye görevi bitmiş ve buradan kaldırılmış. Burada iş yeri açılması için öncelikle bir imar planına alınması gerekir. Ben böyle bir şey yapmadım ve yapmayacağım. Kimse de yapamaz. Diğer taraftan bütün bunların olduğunu varsayalım, iş yeri ruhsatı alması lazım. Bu ruhsatı da asla vermeyeceğim' sözlerine yer verdi.

'MALZEMELERİNİ TOPLAYIP TAŞINSINLAR'

Gerekli izinlerin alınmamasına rağmen tesisin kuruluşu için çalışmaların başladığına dikkat çeken Gürkan; 'Geçtiğimiz Cumartesi günü de buraya gelip alanı gezdim. Hiçbir işlem yapılmamışken yavaş yavaş eleklerini kurmaya başlamışlar. Biz kendilerini tanımayız, şahsi hiçbir problemimiz de yok. Bizim bu tesisi kurmak isteyenlere tavsiyemiz; bunları kurmadan toplayıp uygun bir yere taşısınlar. Edirne'nin vatandaşlarına kurşun bulaşmış bir suyu içirmeyeceğimizi herkesin bilmesini isterim. Bu noktada Sayın Valimizin de, ÇED raporuna dâhil olacak kamu kurumlarımızın da bizim gibi düşüneceğinden eminim. Tüm kamu kurumlarının da ÇED raporuna karşı olumsuz görüş bildireceğinden eminim. O yüzden tesis sahipleri boşuna masraf yapmadan malzemelerini toplasınlar, uygun yer neresiyse taşısınlar. Burada asla bir kurşun kırma, yıkama, eleme tesisine izin vermeyeceğimizin altını çok kalın bir şekilde çiziyoruz' diye konuştu.