Aldatıcı ve sahte ilanların önüne geçilecek

Konut ve otomobilde yeni ilan düzenlemesi başladı. Uygulamanın sahte ilanları engelleyeceğini söyleyen Edirne Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Serhat Çeker, taşınmaz ticareti yetki belgesi olmayan emlakçıların sitelere ilan veremeyeceğini belirtti.

Aldatıcı ve sahte ilanların önüne geçilecek
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Aldatıcı ve sahte ilanların engellenmesi amacıyla otomotiv ve emlak sektöründe ilan platformlarına, ilan verenlerin kimlik ve iletişim bilgilerini doğrulama ve ilan verme yetkilerinin bulunup bulunmadığını kontrol etme yükümlülüğü getirildi.

Ticaret Bakanlığının, gayrimenkul ve ikinci el taşıt satışlarında sahte ilanlarla istikrarsız fiyat oluşumlarını engellemek amacıyla getirdiği ilan yasağının uygulanmasına başlandı.

Sahte ilanların çok fazla olduğunu ve kararla beraber önüne geçileceğini söyleyen Edirne Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Serhat Çeker, “Daha önceden alınan bir karardı bu 1 Ocak 2024 itibariyle de uygulamaya koyuldu. Artık taşınmaz ticareti yetki belgesi olmayan emlakçılar ilan sitelerine ilan veremeyecek. Bunların denetimlerini de ticaret il müdürlükleri yapacak. Sitelerden izlemeye başlayacaklar. Bir emlakçıya sitesine girip de kontrolünü yaptığında onun sözleşmesi yoksa bu ilanı da koymuşsa ya da taşınmaz ticareti yetki belgesi de yoksa direk olarak cezai işlem uygulanacak. Artık bu işleri gerçek emlakçılar yapmış olacak ve işin ciddiyeti biraz daha artmış olacak. Çünkü genelde sahte ilanlar çok fazla veriliyordu.” Dedi.

Çeker, getirilen değişikliklerin ilan sitelerinde açık kimliğini gizleyerek sahte hesaplar üzerinden ilan verilmesinin engellenmesi amaçlandığını aktardı.

Sözleşmenin olmadığı takdirde ceza işlemi uygulanacağını belirten Çeker, “Buradaki amaç piyasadaki sahte ilanların engellenmesidir. Hiçbir sözleşmesi yok gitmiş ilan vermiş orada bir yer satışı yapıyorsunuz onun yan tarafında bir yer gösterip fiyatını yükseltiyor ya da düşürüyor. İlerde bir müşterisi geldiğinde bak aynı bölgede bir ilan var fiyatı böyle bizdeki ilan bu gibi özendirme yapıyor. Hâlbuki öyle bir ilan yok o sahte bir ilan oluyor.  Bunların önüne geçmek için yapılmış bu çalışma emlakçılar için de iyi oldu. Mal sahibi ile emlakçı arasında sözleşme yapılmışsa ve böyle bir ilan varsa sorun olmayacak. Ama sözleşme yoksa artık ceza uygulamaları başlayacak. Artık her önüne gelen ilan veremeyecek. Anlaşması yoksa herkes ilan veremeyecek.” Şeklinde konuştu.

Çeker, TC kimlik, ad soyad ve telefon numarasının Elektronik İlan Doğrulama Sistemi'ne yükleneceğini ve aldatıcı ilana 100 bin TL'ye kadar para cezası kesileceğini aktardı.

Yeni uygulama ile sadece bir emlakçı ile anlaşma yapılabileceğinin altını çizen Çeker, “Arsa arazi mülk satmak isteyen kişiler ilan vermek istediği emlakçı ile bir sözleşme yapacak. Bu ilanı yayınlayabilirsin şeklinde belirterek 1 aylığına yetki veriyor ve karşılıklı imza atılıyor. Emlakçı anlaşmalı olduğu sitelerde aldığı ilanı yayınlama yetkisine sahip oluyor.  Ayrıca yeni uygulama ile bir kişi sadece 1 emlakçı ile anlaşma yapabiliyor. Başka bir emlakçı ile de anlaşma yapması durumunda bu da suç sayılıyor. Bu durumda iki taraf da cezai işleme tabi tutulacak.” İfadelerine yer verdi.

Uygulamayla sektöre düzen geleceğini dile getiren Çeker, gayrimenkul fiyatlarının bir nebze aşağı doğru düşmeye başlayacağını belirtti.

Çeker, ilan fiyatıyla tapu fiyatı arasındaki farkın da takip edileceğini söyledi.

Söz konusu hükme aykırı davranan ilan sitelerine, ilan başına 10 bin liradan 100 bin liraya kadar idari para cezası uygulanacak. Kumru Öngün