• Haberler
  • Edirne
  • Abacı, geçmişte var olan kültürü gelecek nesillere aktarmak istiyor

Abacı, geçmişte var olan kültürü gelecek nesillere aktarmak istiyor

Edirne'de hobi olarak minyatür fayton ve tarım aletleri yapmaya başlayan Özcan Abacı, geçmişte var olan kültürü gelecek nesillere aktarmak istiyor.

Abacı, geçmişte var olan kültürü gelecek nesillere aktarmak istiyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne'de 34 yıl önce hobi olarak minyatür fayton ve tarım aletleri yapmaya başlayan Özcan Abacı (59), kısa sürede kendini geliştirerek işin sanatkârı oldu.

Abacı, ahşaba olan hobisinden dolayı Kültür ve Turizm Bakanlığı Geleneksel El Sanatları Sanatçısı listesine girdi.

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Uyku Bozuklukları Merkezinde sağlık teknisyeni olan Abacı, el emeği göz nuru ürün olan talika, fayton ve tınaz makinası, işlenmesinden, zımparalamaya, şekillendirilmesinden boyamasına kadar birçok aşamadan geçiriyor. Ortaya çıkan talikanın yapımı ise yaklaşık 1 ay sürüyor.

 Abacı, Trakya Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen "Her Yönüyle Lalapaşa, Meriç ve Süloğlu Sempozyumu”nda Talika, fayton ve tarım aletlerinin 1/5 ölçekli maketlerini sergiledi.

Teknolojinin gelişmesiyle talika ve faytonların kullanılmadığını aktaran Abacı, “ Geçmişte var olan kültürümüzü gelecek nesillere aktarma sevdasıyla bu sanatı sürdürmeye devam ediyorum. 1990 yılından beri talika ve fayton maketleri başta olmak üzere ahşapla ilgileniyorum. Bakanlık sanatçısı ve somut olmayan kültürel miras taşıyıcısıyım. Bakanlığın onay ve belge verdiği, ölçekli olarak talika ve fayton yapan Türkiye'deki tek usta benim. Çırak bulmakta zorlanıyoruz. Gençlere bu sanatı öğretmek için kurs açmayı hedefliyorum. El sanatına meraklı gençler arıyorum. Benden sonra bu sanatı gelecek nesillere aktaracak insanlara ihtiyacımız var. Gelecek dönemde bir proje hazırlayıp kurslar açarak öğrenilmesini ve farklı kesimlere ulaşmasını sağlamak en büyük hedefim. Tabi zor bir uğraş ama çok zevkli. Bir maketi yaparken 1000'den fazla ahşap parça kullanılıyor ve yaklaşık bir ay sürüyor." Şeklinde konuştu.

Süleyman Demirel’den bu yana cumhurbaşkanlarına eserlerinin hediye olarak sunulduğunu söyleyen Abacı, eserlerinin sadece yurt dışından da talep gördüğünü dile getirdi. Ebru Yıldız Günenç

EBRU YILDIZ GÜNENÇ