9 aylık ayıbı hatırlattı
Edirne Belediyesi tarafından 2018 yılında Eski Cami'nin arkasında bulunan İlhan Koman Parkı'na dikilen Edirneli Şehit Yüzbaşı Yusuf Kenan Efendi'nin heykelindeki Türk bayrağını simgeleyen ay yıldızlı mermere zarar verilmesinin üzerinden 9 ay geçmesine rağmen onarılmadı. GÜNDEM'in 25 Aralık 2019 tarihinde yer verdiği konuya İYİ Parti Edirne Milletvekili Orhan Çakırlar el attı. Çakırlar, Atatürk'ün harbiye girişi itibariyle dönem arkadaşı da olan Yusuf Kenan Efendi'nin heykelinin onarılmasını istedi.
Edirne Belediyesi tarafından 2018 yılında Eski Cami'nin arkasında bulunan İlhan Koman Parkı'na dikilen Edirneli Şehit Yüzbaşı Yusuf Kenan Efendi'nin heykelindeki Türk bayrağını simgeleyen ay yıldızlı mermere zarar verildiğini GÜNDEM, 25 Aralık 2019 tarihli sayısında dile getirmişti. GÜNDEM'in haberinden 9 ay geçmesine rağmen ay yıldızlı mermerin onarılmaması dikkat çekerken; İYİ Parti Edirne Milletvekili ve TBMM Grup Başkanı Orhan Çakırlar, konuya el attı. Çakırlar, Çanakkale Savaşı'nda 250 askerle, 2 bin 500 İngiliz askerini durduran Edirneli Şehit Yüzbaşı Yusuf Kenan Efendi'nin heykelinin alt bölgesinde bulunan Türk bayrağı simgeleyen ay ve yıldızdaki ayın bir bölümünün yerinden söküldüğüne dikkat çekti.
'HİLAL VE YAZILARI ELDEN GEÇİRMELİ'
Şehit
Yüzbaşı Yusuf Kenan Efendi'nin heykelindeki vandallığın izlerini sosyal medya
üzerinden paylaşan Çakırlar; 'Çanakkale kahramanı Şehit Yüzbaşı Yusuf Kenan
Efendi'nin Edirne Heykelinin bakımını yapması gereken kurum, bir an önce hilal
ve yazıları elden geçirmeli' ifadelerini kullandı. Yusuf Kenan Efendi'nin
torunu Hüsnü Uras ile eşi Esra Şennur Uras da katıldığı tören ile açılışı
gerçekleştirilen heykeldeki ay yıldız simgesinin bulunduğu mermerin onarılması
bekleniyor.
ATATÜRK'ÜN HARBİYEDEN DÖNEM ARKADAŞI
Hayatının son 3 yılını Gelibolu Yarımadası ve Çanakkale Boğazı'nın savunmasında geçiren Yüzbaşı Yusuf Kenan Efendi, İngilizlerin İkiz Koyu'na yaptığı çıkartmayı ilk fark eden ve 250 kişilik birliği ile 2 bin 500 kişilik düşman birliğini durduran 7'nci Bölük Komutanı idi. 1881 yılı doğumlu Yüzbaşı Yusuf Kenan Efendi, 1915 yılında şehit olduğunda 34 yaşındaydı ve arkasında 27 yaşında eşi Zehra ile biri 3 yaşında, diğeri 6 aylık olan iki çocuk bırakmıştı. Yüzbaşı Yusuf Kenan Efendi, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ile de harbiye girişi itibariyle dönem arkadaşıydı.