18 Mart Çanakkale Zaferi lise öğrencilerinin gösterileriyle anıldı

           18 Mart Şehitleri Anma ve Çanakkale Zaferi'nin 108'nci yıldönümünde Edirne Emel Özgür Subaşıay Lisesi öğrencileri Halk Eğitim Merkezinde etkinlik düzenledi.

18 Mart Çanakkale Zaferi lise öğrencilerinin gösterileriyle anıldı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

                     Edirne Halk Eğitim Merkezi Çok amaçlı Salon’da Edirne Emel Özgür Subaşıay Lisesi öğrencileri tarafından düzenlenen anma etkinliği saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.
            18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 108’nci yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen şiir, resim ve kompozisyon dalında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Maliye Üsteğmen Adem Topal yaptı.

"Tüm imkansızlıklara rağmen kazanılan bu zafer, önemli bir kilometredir"

            18 Mart 1915'te 108 yıl önce Çanakkale Boğazı'nın denizden geçilemeyeceğinin Tüm dünyaya gösterildiği ve deniz zaferinin ilan edildiği gün olduğunu tarihe not düşüldüğünün belirten Maliye Üsteğmen Adem Topal, bu tarihin Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda 4 bin 768 numaralı kanun ile 2002 yılından itibaren aziz vatanları için canlarını seve seve feda eden kahraman şehitleri anmak maksadıyla aynı zamanda şehitler günü olarak kabul edildiğini  belirtti.

            Tüm yokluk ve imkansızlıklara rağmen milletimizin kahraman evlatlarının şahadeti ve gaziliği pahasına kazanılan bu zaferin İstiklal Harbine ve nihayetinde Türkiye Cumhuriyeti'ne giden bu yolda çok önemli bir kilometre olduğunun altını çizen Topal, "18 Mart 1915’de Amiral ve Robeck komutasındaki itiraf devletleri donanması, Çanakkale Boğazı'nı geçmek için büyük bir taarruz başlattı. Ancak bir süre sonra müttefik donanmasının üst sıralası, Nusrat Mayın Gemisi tarafından boğaza döşenen mayınlara çarparak ve tabyalardan yapılan top atışlarıyla battı. Üçü de ağır hasar görmüştü. Ayrıca 2 muharip ve 7 mayın tarama gemisi de batırılmıştı. Donanmanın 800 kişilik asker kaybı da eklendiğinde donanmanın savaş gücünün üçte bir oranında yitirildiği anlaşılmaktadır. Bu durum karşısında panikleyen itiraf devletleri donanması, boğazı terk etti. Yaşadıkları bu hüsranın ardından Çanakkale Boğazı'nın denizden geçilemeyeceğini anlayan itiraf devletleri, 25 Nisan 1915 tarihinde Gelibolu Yarımadası'na çıkarak çıkarma yaparak boğazı geçmeyi denemiş Ancak Çanakkale Savaşları'nda askeri bir daha olarak ön plana çıkan Yarbay Mustafa Kemal'in çok isabetli ve ileri görüşlü muhakemesi neticesinde hedeflerine ulaşamamışlardır" dedi
            “Cesaretin ve fedakarlığın sayısız örneklerinden biri Çanakkale Zaferi”

            Tüm dünyaya karşı azmin, cesaretin ve fedakarlığın sayısız örneklerinin sergilendiği Çanakkale Savaşının vatanın bütünlüğü ve bağımsızlığı söz konusu olduğunda Türk milletinin vatanı için hangi zorluklara göğüs gerebileceğinin örneklerinden birisi olduğunu aktaran Üsteğmen Topal, "Çanakkale Zaferi biricik evlatlarına şefkat ve muhabbetle bağrına basıp cepheye Cefakar anaların ve analarının elini öperek hakkını helal et. Ey şefkatli ana. Canım feda olsun kutsal vatana diyen, yiğit ve kahraman Mehmetçik'in, tarih sahnesine çıkan ebedi başkomutan Mustafa Kemal Atatürk ile birlikte yazdığı destandır" dedi.

            “Kutsal vatan topraklarına yönelik tüm teşrifleri milleti ve TSK bertaraf edilecektir  "

             Şehitlerin aziz hatıralarının nesilden nesile sonsuza dek yaşatılacağını vurgulayan Topal,"Aziz şehitlerimizin yüreklerimizde yaktıkları ateş vatanımıza her türlü tehdide karşı vereceğimiz mücadelede sarsılmaz inancımıza, tükenmez gücümüze, sonsuz kaynak teşkil etmektedir. Aziz şehitlerimiz, yattıkları yerde şunu hissetmelilerdir ki ülkemizin birliğine göz diken düşmanlarımızın ve terör örgütlerinin kutsal vatan topraklarına yönelik tüm teşrifleri dün olduğu gibi bugün de Türk milleti ve onun bağrından çıkmış Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından bertaraf edilecektir" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından lise öğrencilerinin hazırladığı gösteri sırasında katılımcılar duygu dolu anlar yaşadı. Düzenlenen program toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.

Kumru Öngün

KUMRU ÖNGÜN