14 Mart Tıp Bayramı törenle kutlandı

Modern tıp eğitiminin başladığı gün olarak kabul edilen 14 Mart Tıp Bayramı Edirne'de tüm sağlık çalışanlarının katılımıyla Atatürk anıtında düzenlenen törenle kutlandı.

14 Mart Tıp Bayramı törenle kutlandı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

 Edirne’de 14 Mart Tıp Bayramı törenlerle kutlandı.  İl Sağlık Müdürlüğü tarafından düzenlenen tören İl Sağlık Müdürlüğü ve sağlık kuruluşlarının temsilcileri tarafından Atatürk anıtına çelenklerin sunulmasının ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunmasıyla başladı.
                Modern tıp eğitiminin başladığı gün olarak kabul edilen 14 Mart Tıp Bayramı çerçevesinde düzenlenen törende konuşan Edirne İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Mustafa İshak Yıldırım, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bu yıl buruk bir Tıp Bayramı geçirdiklerini belirtti.
                “Marmara depremi beklendiği için hazırlıklıydık”
                İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Yıldırım UMKE bölge koordinatörü olarak muhtemel İstanbul-Marmara depremi için hazırlıklı olunduğu Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından tüm kadro olarak bölgede aktif görev yapıldığını söyledi.
Yıldırım, “Malumunuz üzere yine buruk bir 14 Mart yaşıyoruz. Hekim olduğumuz, bir sağlıkçı olduğumuz için gururlu ama aynı zamanda üzgünüz. İl Sağlık Müdürlüğü olarak, bizler İstanbul-Marmara depremi beklendiği için hazırlıklıydık. Biz Edirne olarak UMKE bölge koordinatörüyüz. Tekirdağ, Kırklareli ve Edirne illerinin koordinasyonu UMKE olarak bizde. Bakanlığımız ile görüşüp UMKE yapılarımızı gerekli tüm sahra hastaneleri, jeneratörler, çadırlar, tıbbi malzemeler ile doldurmuştuk. Depremin olduğu gece yaklaşık gece 5 sıralarında bakanlığımızın talimat vermesiyle birlikte tüm idari kadromuz ayaktaydı. Depremin ilk günü saat 22'de Hatay'a vardılar. Hatay'daki ilk sahra hastanesi, ilk uç noktalar Edirne İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri tarafından kuruldu. Bölgeye 200 bin kalemin üzerinde içerisinde ultrason, birkaç apartmanı besleyecek jeneratör de olmak üzere tıbbi malzeme götürüldü. Bunlarla gurur duyuyoruz. Güçlü bir devletiz, duyarlı bir milletiz. Elimizden geleni herkesin yaptığı gibi yapmaya çalıştık. Sahada bu hizmetleri veren, deprem bölgesinde çalışan ya da ilimize gelen depremzedelere hizmet veren tüm sağlık çalışanlarına teşekkür ederim.” Şeklinde konuştu.
               
                Kahramanmaraş merkezli depremlerde 102’si hekim 500’ü aşkın sağlık emekçisinin yaşamını yitirdiğini aktaran Edirne Tabip Odası Başkanı Gürcan Altun, 85 milyon insanda çok ciddi travmalar meydana geldiğini belirtti.
                Edirne Tabip Odası Başkanı Altun, “6 Şubat tarihinde ülkemizde meydana gelen 11 ili etkileyen bir deprem yaşandı. Bu derem nedeniyle yaklaşık 50 bin yurttaşımızı kaybettik. 102'si hekim olmak üzere 500'ü aşkın sağlık emekçisini kaybettik. Yitirdiğimiz insanlara rahmet diliyoruz. On binlerce insan yaralandı. Büyük bir bölümü engelli hale geldi. 85 milyon insanda çok ciddi travma meydana geldi. Depremin yıkıcı gücünün yüksek olması geniş bir coğrafyayı etkiledi. Yaşama adanmış bir mesleğin mensupları olarak bu acıların tekrar yaşanmaması bir doğal felaketin yapay felakete dönüşmemesi için gerekli önlemlerin alınması amacıyla gereken tedbirin alınmasını istiyoruz. Ülkemiz bir deprem ülkesi. Gelecekte olması beklenen, riskin çok arttığı, İstanbul-Marmara depremi ciddi bir nüfusu etkileyecek. Olacak bu depremden görece daha az etkilenmesi beklenen yerleşim yerleri Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ ilinin kuzey bölgeleri. Dolayısıyla İstanbul'a yardım bu iller üzerinden sağlanacak, yaralılar bu illere gelecek. Bu sürece hazırlık açısından ilimizdeki tüm sağlık kuruluşlarının, devlet-üniversite-özel hastane, aile sağlığı-toplum sağlığı merkezi ayrımı yapılmaksızın, risk analizleri ve depreme dayanıklılık boyutlarının ne düzeyde olduğunun saptanması, güvenli hizmet alanlarının oluşturulması gereklidir. İçinden geçtiğimiz bu zor zamanlarda her şeye rağmen daha adil, eşit ve sömürüsüz bir sağlık emek sistemini hep birlikte yaratacağımıza, iyi hekimlik değerlerine sahip çıkarak, şiddetten arınmış ortamlarda mesleğimizi sürdürebileceğimiz umuduyla, 14 Mart Tıp Bayramımız kutlu olsun.” Dedi.

                Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Filiz Akata, Zor günlerde sağlığın hiçe sayarak kendini feda eden ve müdahalede bulunan hekimlere,  önemine değinerek tıp bayramını kutladı.
Atatürk anıtında düzenelen tören tüm sağlık çalışanlarının hatıra fotoğrafı çekilmesiyle son buldu.
 

Muhabir