• Haberler
  • Edirne
  • 1 Yılın Sonunda Profesyonel Arama Kurtarma Elemanı Olacaklar

1 Yılın Sonunda Profesyonel Arama Kurtarma Elemanı Olacaklar

6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremlerin üzerinden 1 yıl geçti. Her kesimden vatandaş, deprem bölgesinde bulunabilmek ve yardım edebilmek amacıyla bu konularda tam donanımlı olmak için eğitim almaya başladı. AFAD ve Mahalle Afet Gönüllüleri Acil Müdahale Derneği, gönüllüleri afetlere hazırlıyor.

1 Yılın Sonunda Profesyonel Arama Kurtarma Elemanı Olacaklar
TAKİP ET Google News ile Takip Et

AFAD, Mahalle Afet Gönüllüleri Acil Müdahale Derneği (MAG/AMESAR) ile ülke genelinde iş birliğine gitti. Teorik eğitimden sonra gönüllülere enkazda müdahale eğitimi veriliyor. Edirne'de 42 kişi başvuru yaptı. Yaşanması muhtemel depremler sonrasında ilk müdahale mahalledeki profesyonel gönüllülerden gelecek. AFAD ve Mahalle Afet Gönüllüleri Acil Müdahale Derneği, Edirne'deki gönüllülere teorik eğitim verdi. Şimdi ise, enkaz eğitimleri başladı. Edirne'de Mahalle Afet Gönüllüleri'nin eğitimi devam ediyor. İlk olarak teorik eğitim alan gönüllüler, buradaki eğitimlerini tamamladıktan sonra enkaz eğitimlerine başladı. 36 saatlik teorik eğitim alan gönüllüler, ilk saha deneyimini yaşadı. 1 yıl boyunca eğitim alacak olan gönüllüler, profesyonel ekiplerle birlikte ara kurtarma çalışmalarına katılabilecek duruma gelecek.  Gönüllülere, sahaya giriş, olay yeri yönetimi, ilk yardım ve hızlı müdahale pratikleri öğretiliyor. Saha ekipmanları kullanılıyor.

"220 SAATLİK İLERİ ARAMA KURTARMA TEKNİK EĞİTİMLERİ BAŞLADI"

Gönüllülerin 36 saatlik teorik eğitim aldığını söyleyen Mahalle Afet Gönüllüleri Acil Müdahale Derneği MAG/AMESAR İl Temsilcisi Tuğberk Emre Aktaş, bu eğitimler tamamlandıktan sonra uygulamalı saha eğitimlerine başladıklarını ifade etti.

Gönüllülerin 220 saatlik ileri arama kurtarma teknikleri eğitimi alacağını belirten Aktaş, "Programımızın sonunda hedefimiz ilk başta kendisini ve çevresindekileri kurtarmak. Fakat farklı bir ilde veya ülkede afet olursa profesyonel ekipler ile birlikte olay yerine intikal etmek ve oradaki cankurtaran ekiplere destek olmak. Şuan yeterince gönüllümüz yok. 6 Şubat depremlerinin ardından yoğun bir talep var. Ama yeterli değil. Biz her evden, her mahalleden, her topluluktan gönüllü olsun istiyoruz. Amacımız ilk başta temel afet bilinci eğitimi vermek. Tüm vatandaşlarımız öncelikli kendisini daha sonrada çevresindekileri kurtarması hedefimiz.  Saha eğitimlerimizde enkaza giriş süreci, olayı yönetme, canlı yaralı kurtarma, kazazede çıkarma ve ilk yardım eğitimi veriyoruz. Eğitimlerin hepsi alanında uzman ve profesyonel ekipler tarafından veriliyor” ifadelerine yer verdi.

"DEPREM KORKUMU YENMEK İÇİN KATILDIM"

Mahalle Afet Gönüllüsü Betül Teferiş, depremde yaşanabilecek olumsuzlukları en aza indirmek istediklerini ifade etti.

Eğitimlerin sonunda önce kendilerini daha sonra da çevresindeki insanları kurtarmak istediklerini dile getiren Teferiş, “Depremde yaşanabilecek olumsuzlukları en aza indirmeye çalışıyoruz. Eğitimleri alıyoruz. Önce kendimizi sonra da çevremizdeki insanları kurtarmak için en iyi şekilde eğitim almaya devam ediyoruz. Açık söylemek gerekirse ben depremde korkuyorum, deprem sırasında panik oluyorum. Bu korkumu yenmek amaçlı katıldım. Çevremde bu şekilde olan herkesi de yönlendirmeye çalışıyorum” dedi.

Mahalle Afet Gönüllüsü Bahadır Bayraktar da sahada deprem anında nasıl davranmaları gerektiği konusunda eğitim gördüklerini söyledi.

Afetlerde en kısa sürede en hızlı şekilde çokça can kurtarmak istediklerini vurgulayan Bayraktar, “Burada harcadığımız zaman aslında çok değerli pandemi sürecinden beri arama kurtarma ekibi bünyesindeyim. Pandemi sürecinde ilaç, gıda tedariki konusunda destek olmaya çalıştık. Sadece deprem olarak düşünülmesin yangın, sel gibi bütün afetlerde ekip olarak elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz.” Dedi.

"BİLİNÇLİ MÜDAHALE İÇİN EĞİTİM ALMAK DAHA İYİ OLACAK"

Arama kurtarma gönüllüsü olan İnşaat ustası Şemşettin Bilgiç,  6 Şubat depremlerinin ardından bölgedeki çalışmalara katılmak için başvuruda bulunduğunu belirtti.

Başvurusunun kabul olmadığını söyleyen Bilgiç, “Bizlerde arkadaşlar olarak toplanarak kendi imkânlarımızla afet bölgesine gittik. O şartlara göre elimizden geleni yapmaya çalıştık. Afetlerde daha bilinçli hareket etmek için arama kurtarma eğitimi almak daha doğru olacaktır.” Diye konuştu.

Arama kurtarma gönüllüsü olan ve Sağlıkçı Enis Karakuş,Türkiye’nin deprem kuşağında olmasından dolayı afet gönüllüsü olduğunu belirtti.  Fahrettin Baydar

Fahrettin Baydar