1 Mayıs'a tedbirli talep

Edirne Emek ve Meslek Örgütleri Platformu, 1 Mayıs Emek Mücadele ve Dayanışma Günü'nü pandemi tedbirleri ile kutlamak amacıyla Edirne Valiliği'ne başvuracağını açıkladı. Platform adına açıklama yapan TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Aziz Avukatoğlu, başvuruda 30 Nisan Cuma günü Edirne Belediyesi'nin önünden buluşarak, Saraçlar Caddesi'nde basın açıklaması gerçekleştirmeyi talep edeceklerini söyledi.

1 Mayıs'a tedbirli talep
TAKİP ET Google News ile Takip Et

DİSK, TÜRK-İŞ, TMMOB, TTB, BİRLEŞİK KAMU-İŞ ve KESK'in Edirne bileşenlerinin oluşturduğu Edirne Emek ve Meslek Örgütleri Platformu, 1 Mayıs Emek Mücadele ve Dayanışma Günü hakkında basın toplantısı gerçekleştirdi. TMMOB Makine Mühendisleri Odası Edirne Şubesi salonunda düzenlenen toplantıya DİSK/GENEL-İŞ Sendikası Trakya Şube Başkanı Salim Şen, TÜRK-İŞ Edirne İl Temsilcisi Zeki Şişko, TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Aziz Avukatoğlu, BİRLEŞİK KAMU-İŞ Edirne İl Temsilciliği adına Eğitim-İş İl Sekreteri Murat Akçay ve KESK İl Temsilcisi Özer Demir katıldılar. Edirne Emek ve Meslek Örgütleri Platformu adına 1 Mayıs Emek Mücadele ve Dayanışma Günü hakkındaki açıklamayı, TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Aziz Avukatoğlu yaptı. Avukatoğlu, 2021 yılının 1 Mayıs Emek Mücadele ve Dayanışma Günündeki sloganın, '1 Mayıs'ta yeni bir toplumsal sözleşme ve herkese aşı hakkı' olduğunu söyledi.

'2020'DE KENT MEYDANLARINDA KUTLANAMADI'

Avukatoğlu, 1 Mayıs Emek Mücadele ve Dayanışma Günü'nün tarihte ilk kez 2020'de büyük kitleler halinde kent meydanlarında kutlanamadığını belirtirken; 'Dünya emekçileri, iş, gelir ve sosyal güvenlik taleplerini, pandemi koşullarında emeğin yaratıcı gücüyle buldukları yöntemlerle, tek ses, tek yürek olarak dile getirmişlerdi. Evlerden, işyerlerinden, belirli sembolik merkezlerden yükselen irade ile dünyanın bu düzeninin değişmesi gerektiğini, dünya emekçileriyle beraber hep beraber haykırmıştık' dedi.

'MEVCUT DÜZEN YETERSİZ'

1 Mayıs 2020'nin üzerinden bir yıl geçtiğini söyleyen Avukatoğlu; 'Mevcut düzenin, insanlığın temel sorunlarının çözümünde ne kadar yetersiz olduğu, çok daha acı bedeller ödeyerek bir kez daha görüldü. On yıllardır dünya halklarına sınırsız bir emek ve doğa sömürüsü, savaşlar, ekonomik krizler, artan eşitsizlikler, yoksulluk, işsizlik dışında hiçbir şey sunmayan bu düzen, Kovid-19 salgınıyla insanlığın geleceğini tehdit ediyor' ifadelerini kullandı.

'MİLYONLARIN SAĞLIĞI YOK SAYILIYOR'

Avukatoğlu, Türkiye'de yaşayanların, aklı, bilimi, emeği ve insan yaşamını öncelemeyen bir anlayışla yönetildiğini ve daha ağır bedeller ödediğini belirtirken; 'Şeffaf olmayan ve tartışmalı resmi verilerle bile Kovid-19 salgınıyla mücadelede dünyanın en başarısız ülkelerinden birinde hayatta kalmaya çalışıyoruz. Sermayenin ve patronların çıkarları için akıl, bilim ve milyonların sağlığı yok sayılıyor. Açık alanlarda nefes almamız yasaklanıp, kapalı ortamlarda çalışmaya zorlanıyoruz' dedi.

'26 DOLAR MİLYARDERİNİN SERVETİ ARTTI'

Türkiye'deki yurttaşların yalnızca sağlığının değil; işinin, aşının ve geçiminin de tehdit altında olduğunu söyleyen Avukatoğlu; 'Pandemi sürecinde yurttaşlarına en az nakdi destek veren iki ülkeden biri Türkiye oldu. İşsizlik her gün yeni rekorlar kırıyor. Kod 29 ile tazminat bile alamadan işimizden ediliyoruz. Milyonlarca çalışan ve ailesi ücretsiz izin dayatmasıyla günde 50 TL'ye yaşamaya mahkûm ediliyor. Gıda enflasyonu ile milyonlar açlık sınırının altına itiliyor. Evimize gelen faturalar kabarıyor, çarşı pazar alışverişi her gün bir öncekinden daha pahalı oluyor. Uzaktan çalışma gibi esnek çalışma biçimleriyle güvencesizlik yaygınlaşıyor. Salgın koşullarında bile ülkenin tüm kaynakları bir avuç şirkete peşkeş çekiliyor. Halk yaşam mücadelesi verirken, şirketler pandemide kârlarını artırıyor. '˜Geçinemiyoruz' çığlıkları yükselen ülkemizde 26 dolar milyarderinin serveti son bir yılda 38,3 milyar dolardan 53,2 milyar dolara yükseliyor' sözlerine yer verdi.

'KADINA YÖNELİK ŞİDDET TIRMANIYOR'

Avukatoğlu, pandemi sürecinde sınıfsal eşitsizliklerin yanında toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin de derinleştiğini belirtirken; 'Salgında kadınların omuzlarına yıkılan hane içi iş ve bakım yükü artıyor, kadına yönelik şiddet tırmanıyor. Kadınlar bir yandan işsizliğin, bir yandan pandemide yaygınlaşan esnek çalışma biçimlerinin ve güvencesizliğin hedefi haline geliyor. Pandemi koşullarında kadınların güçlendirilmesi gerekirken, İstanbul Sözleşmesi gibi kazanımlar iktidarın hedefi oluyor. Bu koşullar altında işimiz, aşımız ve sağlığımız için söyleyecek çok şeyimiz var. Emekçilerin umutlarını ifade edeceğimiz 1 Mayıs'ımız var. Ancak ülkeyi yönetenler her zaman olduğu gibi talepleri, öfkeleri ve umutları yasaklarla susturmaya çalışıyor' dedi.

'AKIL VE BİLİMLE HAREKET EDECEĞİZ'

1 Mayıs yasaklarına pandeminin gerekçe gösterildiğini söyleyen Avukatoğlu; 'Pandemi önlemleri alınarak, maske ve mesafeye dikkat ederek 30 Nisan ve 1 Mayıs 2021 tarihlerinde yapmak istediğimiz her türlü açık hava etkinliği yasaklanıyor. Kimi valilikler binalarımız başta olmak üzere kentlerin dört bir yanına asmak istediğimiz 1 Mayıs afişlerimiz ve pankartlarımızda bulaşan bir '˜mutasyon' keşfediyor. Hastanelerin yoğun bakımları tıka basa dolmuşken, resmi rakamlarla her gün 300'ün üzerinde insanımızı kaybedip yüz kişiden en az biri enfekte iken; elbette bizler aklın ve bilimin emrettiği doğrultuda hareket edeceğiz. İktidar gibi sorumsuz davranmayacak, taleplerimizi pandemi koşullarına uygun olarak yükselteceğiz. Akıl ve bilim dışı siyasi yasaklara değil; aklın, bilimin ve mücadelemizin gereklerine uygun olarak hareket edeceğiz. Sağlıklı, güvenceli ve insanca bir yaşam için '˜Her gün 1 Mayıs' diyecek ve 1 Mayıs haftası boyunca taleplerimizi ifade edeceğiz. '˜Her yer 1 Mayıs' diyecek, mümkün olduğunca yaygın bir biçimde işyerlerinin önlerinde ve meydanlarda olacağız' ifadelerine yer verdi.

'EDİRNE VALİLİĞİ'NE BAŞVURACAĞIZ'

Avukatoğlu, 30 Nisan Cuma günü saat 12.30'da Edirne Belediyesi önünde buluşarak, saat 13.00'te Saraçlar Caddesi'nde pandemi koşullarına uygun bir şekilde basın açıklaması yapabilmek amacıyla Edirne Valiliği'ne başvuracaklarını açıklarken; '1 Mayıs günü de çalışmakta olan emekçileri işyerlerinde, çalışmayan milyonları da evlerinde, balkonlarında, sokaklarında, sosyal medyada 1 Mayıs coşkusunu çeşitli biçimlerde büyütmeye çağıracağız. 1 Mayıs 2021 Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü'nde büyük kitlelerle merkezi biçimlerde olmasa da çok yaygın biçimde sağlıklı, güvenceli ve insanca yaşam umutlarımızı yan yana getireceğiz. Aşağıdaki taleplerimiz ve hedeflerimiz için mücadeleyi yan yana büyüteceğiz' dedi.

10 ADET TALEP AÇIKLADI

Edirne Emek ve Meslek Örgütleri Platformu'nun 10 adet talebini açıklayan Avukatoğlu; 'Herkese aşı, herkese gelir desteği sağlanmalı, acil ve zorunlu işler dışında 4 hafta çarklar durdurulmalıdır! Çalışırken hastalanan emekçiler için Kovıd-19 iş kazası ve meslek hastalığı olarak kabul edilsin! Kod 29 ve ücretsiz izin zulmüne son! İşsizlik Sigortası Fonu kaynakları patronlara değil; işçilere ve işsizlere! Asgari ücret üzerindeki tüm vergi ve kesintiler sıfırlansın! İşsizliğe karşı kamu istihdamı artırılsın, hukuksuz biçimde işten çıkarılan kamu emekçileri işlerine iade edilsin, çalışma süreleri kısaltılsın. Doğa katili projelere, Kanal İstanbul'a, betona, savaşa, silahlanmaya, sermayeye değil; aşıya ve sosyal desteklere kaynak! Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınsın! Zorunlu mallarda ve elektrik, su, doğalgaz, iletişim faturalarında dolaylı vergiler sıfırlansın. Örgütlenme, özgür toplu sözleşme ve grev hakkı önündeki tüm engeller kaldırılsın! İstanbul Sözleşmesi yaşatır. 6284 sayılı yasa etkin şekilde uygulansın, Uluslararası Çalışma Örgütü'nün İşyerinde Şiddete Karşı 190 sayılı sözleşmesi onaylansın' sözlerine yer verdi. 

 

Bakmadan Geçme