'˜Yeşil Nokta'da kadın duyarlılığı

Edirne Belediyesi, Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği, Edirne Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği işbirliğinde düzenlenen '˜Çevre Dostu İşletme' projesi ile plastik kullanımında duyarlı olan işletmelere çevre dostu yeşil nokta logosunun ikincisi '˜Balkabağı Bakery & Coffee'ye verildi. Törende konuşma yapan Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu, ilk yeşil nokta sahibi olan İstasyon Cafe ve ikinci yeşil nokta sahibi olan '˜Balkabağı Bakery & Coffee'nin işletmecilerinin kadın olduğuna dikkat çekerek 'Kadınlarımızın duyarlı olması çok sevindirici' dedi.

'˜Yeşil Nokta'da kadın duyarlılığı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne Belediyesi, Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği, Edirne Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği işbirliğinde düzenlenen '˜Çevre Dostu İşletme' projesi ile plastik kullanımında duyarlı olan işletmelere çevre dostu yeşil nokta logosu takdim edilmeye devam ediyor. Edirne Belediyesi, Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği, Edirne Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği'nin 1 yıllık çalışması kapsamında düzenlenen ve Edirne Bakkallar ve Tekel Bayileri Esnaf Odası, Edirne Kent Konseyi, Plastiğe Hayır Platformu, Edirne Doğa Sporları Kulübü Derneği tarafından desteklenen '˜Çevre Dostu İşletme' projesi kapsamında ikinci yeşil nokta '˜Balkabağı Bakery & Coffee'ye verildi.
Toplumda çevre bilinci oluşturmak, çevre kirliliğini önlemek, plastik kullanımını azaltmak, geri dönüşüme katkıda bulunmak amacıyla düzenlenen projede gıda işletmelerinde plastik materyal kullanımını azaltmak, gıda işletmelerinde çevre bilinci oluşturmak, gıda işletmelerinde kullanılan materyalleri geri dönüşüme kazandırmak, tüketicilerde çevre bilincine yönelik farkındalık yaratmak hedefleniyor. Proje kapsamında ziyaret edilerek proje ile ilgili bilgilendirme çalışması gerçekleştirilen işletmeler arasında proje kriterlerine plastik şişe kullanmama, pipet kullanmama, geri dönüşüm kutuları kullanma gibi pek çok kritere sahip olduğu tespit edilen '˜Balkabağı Bakery & Coffee' ye yeşil nokta logosu düzenlenen tören ile takdim edildi. Törene Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu, Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ayten Eren, Edirne Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği temsilcisi Adem Kalkan, Edirne Kent Konseyi Başkan Yardımcısı ve Edirne Çocuk Hakları Derneği Başkanı Av. Nebahat Çavuş, Edirne Bakkallar ve Tekel Bayileri Esnaf Odası Başkanı Süleyman Yaşagör ve yönetim kurulu üyesi Yaşar Varel, Plastiğe Hayır Platformu temsilcisi Özge Kılıç Uysal ile '˜Balkabağı Bakery & Coffee' İşletme Sahibi Didem Küçük katıldılar.
'Hayatımız plastiklerle çevrili'
Törenin açılış konuşmasını Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ayten Eren yaptı. Eren, konuşmasında '˜Çevre Dostu İşletme' projesi ile ilgili bilgi vererek; 'Projemizi biraz minimum tuttuk. Çünkü biliyorsunuz ki hayatımız plastiklerle çevrili vaziyette. Sadece günlük kullanımda 3-5 dakika içinde tüketilen plastik su şişeleri ve birkaç dakika içinde kullanılıp atılan pipetlere karşı bir çalışmadır. Daha sonra kapsamı genişletilebilir ama şu anda bunların üzerinden yeşil nokta veriyoruz. Günü birlik kullandığımız plastikler doğada havaya, suya ve toprağa karışarak yüzyıllarca kalabiliyor ve çeşitli hastalıklara neden oluyor. Biz yola çıkarken önce '˜Plastiğe Hayır' grubu ile işe başladık. Yaklaşık 50'ye yakın kafe gezdik. Bir kısmının hiç plastik kullanmadığını tespit ettik, bir kısmı seçenekli kullanıyordu ve müşterinin isteğine göre servis yapıyordu. '˜Balkabağı Bakery & Coffee' de hiç plastik kullanmadığını tespit ettiğimiz işletmelerden biriydi. Onun törenini yapacağız' ifadelerine yer verdi.
'Diğer illere de yansımasını istiyoruz'
Çevre dostu işletmelere yeşil nokta verilmesi projesinin Türkiye'de ilk kez gerçekleştirilen bir çalışma olduğuna dikkat çeken Eren; 'Biz bu çalışmanın diğer illere de yansımasını istiyoruz. Bizim vatandaş olarak, tüketici olarak görevimiz; sağlığımıza uygun olan cam şişeleri kullanmak ve bunları bize sunan işletmeleri tercih etmektir. Gittiğimiz işletmelerde mümkünse özellikle cam şişe talep etmeliyiz. Bu çalışmayı bu şekilde genişletmek mümkün. Çünkü bu proje, bu kadar çok plastik şişe kullanılırken denize atılmış bir kum tanesi gibi. Örneğin; biz işletmeleri gezdiğimiz dönemde şunu gördük, bir ciğercide günde en az 100 tane plastik şişe servis edildiğini söylediler. 100 tane işletme olsa yüzbinlerce plastik şişe doğaya atılıyor ve bize hastalık olarak bize geri dönüyor. O yüzden bu çalışmayı birçok kurumla birlikte yürütmeye başladık' dedi.
'Yeşil nokta vermeye devam edeceğiz'
Proje kapsamında ikinci yeşil noktanın '˜Balkabağı Bakery & Coffee'ye verildiğini söyleyen Eren; 'Daha önce İstasyon Cafe'ye yeşil nokta vermiştik. Önümüzde bazı işletmeler de var ama tekrar gözden geçirdikten sonra yeşil nokta vermeye devam edeceğiz. Fakat ciğercilerden hiç yok. '˜Biz çok yoğun oluyoruz. Personelimizin bu camları taşıması ağır ve pratik değil' diyorlar. Ama önemli olan bu projenin tüketicide bir farkındalık yaratmasıdır. Belki bir süre sonra ciğerciler de geçecektir. Bu talep meselesidir. Sonuç olarak iyi bir çalışma yaptığımıza inanıyorum' sözlerine yer verdi.
'Cam kullanalım'
Eren'in konuşmasının ardından bir konuşma da Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu yaptı. Dr. Tanrıkulu, konuşmasında plastiklerin geri dönüşüme gönderilmesi işlemine dikkat çekerek; 'Geri dönüşüm aslında işin başka bir boyutu. O anlamda burada geri dönüşüme gitmeyecek, gidemeyecek ve bunun çok ciddi şekilde sağlık sorunları yarattığını bilmeliyiz. Geçtiğimiz günlerde plastik şişelerdeki suların plastik kırıntılarını araştırdım. Su, plastiğin içinde beklediği zaman plastik kırıntıları suya karışıyor. Biz, geri dönüşümü yapmadan cam kullanabilirsek, geri dönüşümü çok kolay olan bir ürün' dedi.
'En fazla cam toplayan belediyeyiz'
Edirne'nin Türkiye'deki nüfusuna göre en fazla cam toplayan belediye olduğunu açıklayan Dr. Tanrıkulu; 'Cam Şişe Vakfı ile yaptığımız proje ile cam şişeler için büyük kumbaralar koymuştuk. 2017'de nüfusuna göre en fazla cam koyan kentiz. Bu nedenle Cam Şişe Vakfı Başkanı, Belediyemize ödül verdi. 1, her zaman sıfırdan büyüktür. Hayatım boyunca da hep 1 ile uğraştım. Ama biz burada 2'yi gerçekleştiriyoruz. Öyle güzel ki hem İstasyon Cafe, hem de '˜Balkabağı Bakery & Coffee'nin işletmecisi de kadın. Kadınlarımızın duyarlı olması çok sevindirici. Neşet Ertaş diyor ki; '˜Kadın, insan; biz, insanoğluyuz.' Kadınların böyle duyarlı olmasını bekliyorduk. Bu, Edirne'mizde ve ülkemizde çok kıymetli' ifadelerine yer verdi.
'Günlük 1-2 ton poşet kullanılıyor'
Dr. Tanrıkulu'nun konuşmasının ardından bir konuşma da Edirne Bakkallar ve Tekel Bayileri Esnaf Odası Başkanı Süleyman Yaşagör yaptı. Yaşagör, oda olarak Edirne esnafının plastik poşet kullanımını azaltması konusunda çalışmalar yürüttüklerini belirterek; 'Oda olarak bez torbalar bastırıyoruz. 5 bin adet bez torba bastırmayı düşünüyoruz. Çalışmalarımız devam ediyor. Doğaya bizim de katkımız olsun anlayışıyla tüm esnafımızı geri dönüşümlü ürünlerin veya ambalajların kullanılması için yönlendirmeye çalışıyoruz. Kendilerini bu konuda bilgilendiriyoruz. Çünkü bizim de tahminimize göre bizim esnaflarımızda günlük 1-2 ton poşet kullanılıyor. Ne kadar katkımız olursa, poşet kullanımını ne kadar azaltırsak doğaya o kadar faydamız olur' dedi.
'Plastiğe hayır diyoruz'
Yaşagör'ün konuşmasının ardından Edirne esnafını projeye destek vermeye davet eden Edirne Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği temsilcisi Adem Kalkan ise EDESOB olarak '˜plastiğe hayır' dediklerini belirterek; 'Cam şişe kullanımını destekliyoruz. Bütün esnaflarımızı destek vermeye davet ediyoruz' sözlerine yer verdi.
'Geri dönüşüm çare değil'
Kalkan'ın konuşmasının ardından geri dönüşüm ile ilgili açıklamalarda bulunan Plastiğe Hayır Platformu temsilcisi Özge Kılıç Uysal; 'Geri dönüşüm çare değil son basamak olmak zorundadır. Bizim ilk amacımız plastik kullanımını azaltmak olmalı. Temiz su kaybı ve enerji kaybı oluyor. Aynı plastik birkaç defadan fazla geri dönüştürülmediği için geri dönüşüm de çare olmuyor. O yüzden cam şişeye geçmek en doğru karar' dedi.
'Kızıma yedirmediğimi müşteriye satmam'
Törendeki son konuşmayı ise '˜Balkabağı Bakery & Coffee' İşletme Sahibi Didem Küçük yaptı. Küçük, Balkabağı Bakery & Coffee'nin 3 yıllık bir işletme olduğunu söyleyerek; 'Açılmadan önce de yaklaşık 2 yıllık bir ön çalışması var. Başından beri hep düşündüğüm şey; 9 yaşımdaki kızıma yedirmediğim hiçbir şeyi müşterime satmayacağım mantığıydı. O yüzden biz açıldığımızdan beri de plastik hiçbir şeyle ne üretim yapıyoruz ne de satış. Daha çok maliyetli olmasına rağmen kendi ismimize ait bir karton yaptırdık ve onu kullanıyoruz' ifadelerine yer verdi.
'Bizde düzen böyle'
Küçük, Balkabağı Bakery & Coffee'nin bardak tatlılardaki uygulamasına da dikkat çekerek; 'Dilim ikramlarımızın dışında bardakta sattığımız tatlılar var. Yaklaşık 3 yıldır inatla müşterilerimize servis ediyoruz. Paket servislerde de yine aynı şekilde cam bardaklarda yapıyoruz ki hem bizim için özel bir esprisi oluyor. Müşterimize satarken; '˜Bu bardaklar bize lazım. Siz bunu yarın uğrar bırakırsınız' esprisi ve samimiyeti sürüyor. Hem de iç rahatlığıyla içindeki hiçbir maddenin bozulmayacağından, kabıyla ilgili bir etkileşime girmeyeceğinden emin olarak gönül rahatlığıyla satıyoruz. Çünkü plastikte olan hiçbir şeyi mecbur kalmadıkça evime satın almadığım için müşterilerime de o şekilde satmayı uygun görmüyorum. Bu düzende devam ediyoruz. İnatla da böyle gidecek. '˜Bardakları getirmek çok zor oluyor. Bunları plastik bir şeye koysanız' diye çok söylendi. Buna karşılık diyoruz ki; '˜Kabı sizde kalabilir. Biz yenisini temin ederiz.' Bizde düzen böyle. Bu şekilde de devam ediyor' dedi. Konuşmaların ardından Balkabağı Bakery & Coffee'ye çevre dostu yeşil nokta logosu asıldı. 

Bakmadan Geçme