'Türkiye'nin ayçiçeğini üretme potansiyeli çok yüksek'

Trakya'da bu yıl metrekareye düşen yağış miktarının fazla olması ayçiçeği ekili arazilerdeki rekolteyi de olumlu yönde etkiledi. Bu çerçevede ayçiçeğinde yüksek verim bekleniyor. Trakya'da rekoltenin bu yıl iyi olacağını söyleyen Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Kırbiç, devletin ayçiçeği üretiminde kapasiteyi artırma gibi bir kanaatinin olduğunu ifade etti.

'Türkiye'nin ayçiçeğini üretme potansiyeli çok yüksek'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bu yıl yağışların yüksek olması çiftçinin yüzünü güldürdü. Geçtiğimiz yıllarda yaşanan kuraklık sonrası metrekareye düşen yağış miktarının yüksek olması ekili arazilerdeki rekolteyi de olumlu etkiledi. Bu kapsamda ayçiçeği ekili arazilerde veriminde yüksek olması bekleniyor.

'Ayçiçeği üretiminde kapasiteyi artırma gibi bir düşünce var'

Trakya'da etkili olan yağışlar sonrası rekoltenin geçtiğimiz yıllara göre daha iyi olacağını belirten Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Kırbiç, devletin ayçiçeği üretiminde kapasiteyi artırma gibi bir kanaatinin olduğunu söyledi.

'Türkiye'nin ayçiçeğini üretme potansiyeli çok yüksek'

                Türkiye'nin mevcut ayçiçeği üretiminde kendi ihtiyacının yüzde yetmişini karşılayabildiğini ifade eden Kırbiç, 'Bizim bunun yüzde yüzünü karşılayacak alt yapımız var. Hatta daha fazla üretme potansiyeline de sahibiz topraklarımız açısından. Ayçiçeği de ülkemizin hemen hemen her bölgesinde yetişebilen bir bitki. Zaten Trakya'da buğday ve ayçiçeği ekilmekte. Trakya'da sadece ikinci ürüne bir takım artı destekler verilerek üretim arttırılabilir. Diğer bölgelerimizde de Anadolu'da da bazı bölgelerde, yeni ekim alanları açarak ülke ihtiyacını anlamında böyle bir çalışma yapılabilir. Tabi ancak burada önemli olan çiftçinin kazanım sağlaması.' Kumru Öngün