'˜Kakava Ateşi' erken yandı

Edirne ve Kırklareli'de her yıl 5-6 Mayıs tarihlerinde düzenlenen şenliklerle kutlanan Kakava ve Hıdrellez, Trakya Üniversitesi Roman Dili ve Kültürü Araştırmaları Enstitüsü'nün düzenlediği etkinlikle Trakya Üniversitesi Rektörlük bahçesinde kutlandı. 2018 yılının ilk '˜Kakava Ateşi'nin yakıldığı şenliklerde Kırklareli'nin Babaeski ilçesinden gelen Roman öğrenciler de davul zurna ekibinin oyun havalarıyla doyasıya eğlendiler.

'˜Kakava Ateşi' erken yandı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Trakya Üniversitesi Roman Dili ve Kültürü Araştırmaları Enstitüsü, Trakya Üniversitesi Rektörlük bahçesinde düzenlediği etkinlikle 5-6 Mayıs'ta Edirne'de kutlanacak Kakava ve Hıdrellez şenliklerinin ilk ateşini yaktı.Roman Dili ve Kültürü Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Dr. Özcan Aygün, Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği Başkanı Turan Şallı, Edirne Dernekler Federasyonu Başkanı Çetin Örs ile Kırklareli'nin Babaeski ilçesinden Roman öğrenci grubu katıldılar. Davul ve zurna eşliğinde oynanan Roman oyunları ile '˜Kakava Ateşi' yakılırken; davul zurna ekibine öğrenciler de darbuka çalarak eşlik ettiler. Öğrencilere, Aygün ve Şallı da eşlik ettiler.Renkli görüntülerin yaşandığı etkinlikle ilgili açıklama yapan Dr. Aygün, Kakava ve Hıdrellez şenliklerinin Edirne Belediyesi tarafından 5-6 Mayıs tarihlerinde kutlanması nedeniyle Trakya Üniversitesi Roman Dili ve Kültürü Araştırmaları Enstitüsü olarak erken kutlama gerçekleştirdiklerini söyleyerek; 'Edirne'nin fetih günü, aynı zamanda Hıdrellez ve Kakava şenlikleri ve Roman bayramımızın bir araya geldiği tarihleri karşılayan 5-6 Mayıs etkinliklerinin hafta sonu belediyemizin de yapacağı etkinlikler olduğu için 2 gün öncesinde kutluyoruz. Bu kutlamayı yaparken aramızda Roman federasyon ve sivil toplum örgütlerinin başkanları olmak üzere çok değerli katılımcılarımız var. Birarada olmaktan dolayı gururlu ve mutluyuz' ifadelerine yer verdi.
'Edirne ve Kırklareli'de kutlanıyor'
Kakava ve Hıdrellez şenliklerinin Edirne ve Kırklareli'ye has şenlikler olduğunu belirten Aygün; 'Edirne'nin fethi, Kakava şenlikleri ve İslam âleminin kutladığı Hızır ve İlyas Hıdrellez kutlamalarının bir arada yapıldığı nadir 2 kentimiz Edirne ve Kırklareli'dir. Diğer coğrafya kentlerinde bunu bulmak mümkün değildir. Bu noktadan bakıldığında UNESCO'nun da kültürel miras zenginlikleri içerisine dahil etme de derecesini de layık gördüğü Kakava etkinliklerini şehrimiz, belediyemiz ve valiliğimizle bütünleştirerek ama özellikle de üniversiteler düzeyinde yapılacak çalışmalarda enstitü ve Trakya Üniversitesi'nin bünyesi ile bütünleştirerek ve diğer kurumlarla bir araya gelerek bu etkinlikleri yaşatmak bizim en büyük gayelerimizden birisidir. Gelecek kuşaklara da bunu tanıtıp, yaşatmalarını sağlamak istiyoruz. Bu açıdan bakıldığında Hıdrellez ve Kakava etkinlikleri Edirne'mize çok zengin kazanımlar getirecektir.  Turizminden, tarihinden, kültürel dokusundan yana çok zengin kazanımlar getireceği düşüncesindeyim. Bunu her Edirneli 'Edirne bizim sevdamız' diyerek asli görev olarak bilmeli ve bu şenlikleri yarınlara taşımalı' dedi.
'Romanlara özgü güzelliktir'
Aygün'ün konuşmasının ardından bir konuşma da Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği Başkanı Turan Şallı yaptı. Şallı, konuşmasında Roman Dili ve Kültürü Araştırmaları Enstitüsü'nün 5-6 Mayıs Kakava ve Hıdrellez şenlikleri kapsamında düzenlediği etkinliğe katıldıklarını belirterek; 'Önemli olan etkinliğe katkıda bulunmak ve toplumdaki duyarlılığın artırılmasıdır. Kakava ve Hıdrellez ne anlama gelir? Bu mevsimsel bir bahardır ve bu mevsimsel baharlar içerisinde de Romanlara özgü farklı bir dokudur, heyecandır, güzelliktir. Doğanın yeşermesi, tabiatın canlanması Romanlar olduğu kadar diğer toplumlarda da her zaman heyecan ve merak uyandırmıştır. Romanlar adına baktığımızda işin, aşın olduğu ve mevsimsel şartlardan dolayı daha rahat iş olanaklarına kavuşabilecekleri bir dönemdir. Romanlar açısından baktığınız zaman bu bir kültür ve gelenektir. Romanlar olarak bu kültürün yaşatılması için en büyük katkıyı veren ve çalışmayı devam ettiren ilimizdeki Romanlardır' sözlerine yer verdi.
'Çocuklarımıza doğru aktarmaya çalışıyoruz'
Şallı'nın konuşmasının ardından bir konuşma da Edirne Dernekler Federasyonu Başkanı Çetin Örs yaptı. Örs, konuşmasında Kakava'nın Romanlara özgü bir kültür olduğunu söyleyerek; 'Bu kutlamalarda Edirne'ye yerli ve yabancı çok sayıda turist geliyor ve Edirne'mize faydalı oluyor. Ekonomiye de katkı sağlıyor. Bu geleneğimizi yeni yetişen çocuklarımıza da doğru aktarmaya çalışıyoruz' dedi. 

Bakmadan Geçme