'Her türlü olaya hazırız'

Edirne Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ekipleri, İtfaiye Haftası kapsamında bilgilendirme standı açarak vatandaşlara broşür dağıttılar. İtfaiye Çavuşu Onur Gavazoğlu, vatandaşlara yangına karşı bilgi verirken, İtfaiye Müdürlüğü ekiplerinin Edirne'de yaşanabilecek her türlü olaya karşı hazırlıklı olduğunu söyledi. Gavazoğlu 'Üzücü olaylar yaşanmaması temennimizdir' dedi.

'Her türlü olaya hazırız'
TAKİP ET Google News ile Takip Et


Edirne Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ekipleri, her yıl 25 Eylül-1Ekim tarihleri arasında kutlanan İtfaiye Haftası kapsamında etkinliklerine devam ediyor. İtfaiye Müdürlüğü ekipleri, hafta kapsamında Saraçlar Caddesi'nde bilgilendirme standı açarak vatandaşlara broşür dağıttılar.

Yangın halinde yapılması gerekenler, doğru ihbar, mutfaklarda yangın güvenliği, elektrikli ev aletlerinin güvenli kullanımı, hafif soba ve bacaların bakımı yanık tedavileri ve yanıktan koruma konusunda vatandaşları bilgilendiren ekipler; yaşanabilecek olumsuz vakalara karşı vatandaşlardan 110 yangın ihbar hattına telefon etmelerini istediler.

İtfaiye Çavuşu Onur Gavazoğlu, Edirne Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü olarak İtfaiye Haftası etkinlikleri kapsamında Saraçlar Caddesi'nde bilgilendirme standı açtıklarını belirterek; 'Vatandaşlarımıza bilgilendirme broşürleri dağıtıyoruz. Broşürde insanların herhangi bir yangın veya doğal afet halinde yapması gerekenler, irtibat numaraları, nasıl davranmaları gerektiği, özellikle yangından kaynaklanabilecek yanıklarda kendilerine nasıl müdahale etmeleri gerektiği ve daha sonrasında neler yapmaları gerektikleri, mutfaklarda ve elektrikli aletlerde gerekli önlemlerin nasıl alınabileceği ile ilgili küçük bilgilendirmeler var. Çocuklarımız için de evde tek başına kaldıklarına neler yapmaları gerektiği, çocuklarımızla birlikte nelere dikkat etmemiz gerektiği konularında da bilgiler var' ifadelerine yer verdi.

'Her türlü olayla karşılaşabiliyoruz'

Gavazoğlu, itfaiye personelinin karşı karşıya kalabileceği olaylar için her zaman hazır olduğunu söyleyerek; 'Biz meslek olarak hem her türlü üzücü tabloları görmeye alışığız, hem de kendimizi bunu görmeye alıştırmaya çalışıyoruz. Her türlü olayla karşılaşabiliyoruz. Bizim işimizin bir standardı ya da seviyesi yok. En kötü senaryolara açık bir iştir. Her an vatandaşlarımızın başına her şey gelecekmiş gibi gerekli hazırlıkları yapıp, kendimizi hazır tutmaya çalışıyoruz' dedi.

'Üzücü vakaların yaşanmaması temennimiz'

Edirne'de itfaiye müdürlüğü ekiplerinin müdahalede bulunduğu olayların büyüklüğü ile ilgili soruya yanıt veren Gavazoğlu; 'Edirne'de gördüğümüz vakalar, değişiklik gösterebiliyor. Ama Edirne'de çok riskli ya da çok üzücü vakalar yaşamıyoruz, yaşamamamız da temennimizdir' sözlerine yer verdi. Gavazoğlu, açıklamalarının ardından vatandaşlara broşür dağıtarak yangın konusunda bilgilendirmelerde bulundu.

'İtfaiye geç kalmaz, geç bırakılır'

Edirne Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü'nün bilgilendirme broşüründe vatandaşlar için 110 yangın ihbar hattına dikkat çekilirken; 'İtfaiyenin geç kalmasında en önemli faktör trafiktir. Alınan her türlü önlem, muhtemel bir yangını önler. İtfaiye geç kalmaz, geç bırakılır. Yangın halinde telaşlanmayınız. Hemen itfaiyeye haber veriniz. Yangın yerinin adresini ve telefonunu doğru olarak bildiriniz. İtfaiyeye haber verdikten sonra kendinizi riske atmadan yangını söndürmeye çalışınız. Yangını çevrenizdekilere duyurmaya çalışınız. Yangın sahasına girmeyiniz. Telefonu gerçek ihbarlar için kullanınız. Yanlış ihbarın bedelini ödeyen siz de olabilirsiniz. Size hızla ulaşabilmemiz için doğru ihbar yeterlidir. İtfaiye, 24 saat hizmetinizdedir ancak tedbiri önce siz almalısınız. İtfaiye araçlarına vakit kaybetmeden yol veriniz. Araçlarınızı itfaiyenin geçmek zorunda olduğu ara sokaklara park etmeyiniz' uyarılarına yer verildi.

'Duman alarmları takın'

Vatandaşların yangına karşı alabileceği tedbirlerle ilgili de bilgi verilirken, mutfaklarda yangın güvenliği konusunda; 'Ocaktaki tavaları kontrolsüz bırakmayın. Gerektiğinde tavaları ocaktan alın. Gazlı ocakları yakmak için kibrit ya da çakmak kullanmayın. Kıvılcım çıkaran cihazlar daha güvenlidir. Uzun saplı tencerelerin saplarını çevirerek ocak rafından dışarı çıkmalarını sağlayın. Yağ, duman çıkarmaya başlarsa çok sıcak demektir. Ocağı kapatın ve yağı soğumaya bırakın. Termostatik kontrollü elektrikli bir fritöz tercih edin. Bu cihazlar aşırı ısınma yapmaz. Evinizin her katına duman alarmları takın ve pillerini düzenli olarak test edin. Mutfağınızda gaz alarm detektörü kullanın. Susturma düğmeli bir duman alarmı alın. Böylece yanlışlıkla çalıştığında durdurabilirsiniz' denildi.

'Aynı prizden birçok çıkış almayınız'

Elektrikli ev aletlerinin güvenli kullanımı konusunda verilen bilgilerde; 'Elektrik kablolarını ve elektrikli aletleri sudan uzak tutunuz. Ekmek kızartıcısının temiz ve tül perde, havlu vb. her türlü malzemeden uzak olduğunu kontrol ediniz. Kullanılmadıkları zamanlarda elektrikli aletleri kapatın ve düzenli olarak bakımlarını yaptırın. Aynı prizden birçok çıkış almayınız. Sigortalara tel sarmayınız. Ütü, elektrik sobası gibi araçları fişten çekmeyi unutmayınız. Isıtıcıları kolay alev alacak malzemelerden uzak tutunuz' sözlerine yer verildi.

'Bacalarınızı kontrol ettirin'

Hava sıcaklıklarının düşmesiyle birlikte soba ve bacaların bakımına da dikkat çekilen broşürde; 'Bacalarınızı yılda bir defa yetkili servislere temizlettiriniz. Sobalardan sıçrayabilecek kıvılcım tehlikesine karşı önlem almayı ihmal etmeyiniz' denildi. Broşürde ayrıca sigaranın da yangın nedenlerinden biri olduğu belirtilerek; 'Sigaranın yeri küllüktür. Sigaranızı yerlere atmayınız. Kül tablalarındaki sigaraları söndürmeden boşaltmayınız. Söndüğünden emin olmadan sigaranızı çöp kutusuna ve alev alması kolay yerlere kesinlikle atmayınız. Yatakta sigara içmeyiniz' ifadelerine yer verildi.

'Posta pulundan büyükse yardım alın'

Hafif yanıkların tedavisi ve yanıktan korunma ile ilgili bilgilerde ise hafif yanıklarda acı azalana kadar yanığın soğuk suya tutulması gerektiğine dikkat çekilerek; 'Yanığı temiz, kuru ve tüyleri olmayan bir malzeme ile örtün. Eğer yanık bir posta pulundan büyük ise tıbbi yardım alın. Sıcak içecekleri tezgâh kenarından ve çocuklardan uzak yerlerde muhafaza edin. Ütüyü kullanmadığınız zamanlarda mutlaka kapalı tutunuz. Çocukları ocak ve ızgara gibi alevli cihazlardan uzak tutunuz. Su ısıtıcısı ve kahve makinesi gibi cihazları çocukların erişebileceği yerlerden uzak tutunuz. Yanıcı ve patlayıcı maddeleri kilit altında ve çocuklardan uzak tutunuz. Öldürebilir ya da ciddi derecede yakabilir. Su ısıtıcılarının derecesinin 40 santigrattan fazla olmamasına özen gösterin. Unutmayın, sıcak su kısa zamanda oldukça ciddi yanığa neden olabilir' denildi. 

Bakmadan Geçme