'Danişment tesisini kurtarın!'

Edirne'nin Keşan ilçesine bağlı Danişment köyünde Maliye Hazinesi ve İçişleri Bakanlığı'na ait Danişment Eğitim ve Uygula Tesisi kaderine terk edildi. 2017'de faaliyeti duran tesis her geçen gün çürümeye devam ederken İl Genel Meclisi'nin bugün düzenlenen toplantısında tesisin bölge turizmine kazandırılması amacıyla 'Bu tesisi kurtarın' çağrı yapıldı.

'Danişment tesisini kurtarın!'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne İl Genel Meclisi'nin Ocak ayı toplantıları devam ediyor. Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş yönetiminde bugün düzenlenen toplantıda Edirne Saros Turizm Merkezi Turizm Altyapı Hizmet Birliği (ESTAB) Başkanı Süleyman Paçaman, birliğin Saros Körfezi'ndeki projeleri ile ilgili sunum yaptı. Paçaman, sunumunda Edirne'nin Keşan ilçesine bağlı Danişment köyünde kaderine terk edilen Danişment Eğitim ve Uygulama Tesisini gündeme getirdi. 1986 yılında İl Özel İdaresi ve İçişleri Bakanlığı personeli için yapımına başlanan ve 1994 yılında tamamlanarak açılan Eğitim ve Dinlenme Tesisinin kaderine terk edildiğine dikkat çeken Paçaman, tesisin yeniden faaliyete geçirilmesi gerektiğini söyledi. Paçaman, yüzde 60'ı Maliye Hazinesi, yüzde 40'ı İçişleri Bakanlığı'na ait tesisin, 2007 yılında İl Özel İdaresi'ne 10 yıllığına kiralandığını hatırlatırken; 2017 yılında kira sözleşmesinin sona ermesinin ardından atıl hale geldiğini açıkladı.

'TURİZM UYGULAMA TESİSİ YAPILABİLİR'

Danişment köyündeki tesisin mülkiyetinin alınarak turizm uygulama tesisi yapma projesinin hayata geçirilmesi gerektiğini belirten Paçaman; 'Avrupa Birliği turizm teşvik hibelerinden yararlanarak, turizm okullarının yazın öğrencilere staj yaptıracağı, genç öğrencilerin yazın eğitim ve dinlenme kampı olarak yararlanacağı, içerisinde matematik kampı, doğa ve tarım eğitim merkezi, su sporları eğitim merkezi gibi gençlerimizin fiziki ve mental gelişimlerine katkı sağlayacak bir tesis oluşturmayı planlıyoruz' ifadelerini kullandı.

'TESİSE İÇİMİZ ACIYOR'

Paçaman, tesisin kaderine terk edildiğini söylerken; 'Bu tesise gerçekten içimiz acıyor. Bölge insanı da üzülüyor. Biz bu tesisin, eğitim ve uygulama tesisi adı altında tekrar hayata geçirilmesini istiyoruz. Biz bunu yapabilecek güçte miyiz? Evet, biz bunu yapabilecek güçteyiz. Çünkü biz bir birliğiz, kamu kurumuyuz. Bütün birlik üyeleriyle beraber bir konsorsiyum oluşturarak biz bu tesisi ayağa kaldırabiliriz. Devlet büyüklerimizden bu tesis ile ilgili gerekli tahsis düzenleme işlemlerinin yapılmasını istiyoruz. Projenin detayları da bizde var. Bu tesisin en yakın zamanda bölgemize kazandırılması gerekiyor' dedi.

'ÇOK CİDDİ PARALAR HARCANDI'

Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş de Paçaman'ın tesisle ilgili konuşmasına destek verirken; 'Bu tesislere yazık günahtır. Edirne'de insan mı yok bunları yapabilecek kadar da Saros Körfezi'nin en güzel yerini böyle kaderine terk ettik? Bölgemiz için bu tesis çok önemli. Dar gelirli vatandaşların yaz mevsiminde ekonomik anlamda çok ucuza tatil yapabilecekleri bir alan. 10 yıl boyunca tüm giderlerini karşılamak kaydıyla İl Özel İdaresi adına biz çalıştırdık. 2017 yılında İçişleri Bakanlığı ile olan sözleşmemizin süresi bitti. Dönemin valisi ve genel sekreteri kasıtlı olarak sözleşmeyi yenilemediler. Yenileseydik devam edecektik. Biz buraya çok ciddi paralar harcadık. Nevresimlerini ve yatak yerlerini düzenledik; televizyon, buzdolabı aldık. Burada ciddi anlamda sosyal alanda yaşanabilecek, tatil yapılabilecek bir ödenek ayırdık. Fakat umarsızca harcamalar yapıldı ve sonuçta zarar da etti' sözlerine yer verdi.

'FARKLI KİŞİLER GELİP SATIN ALIYOR'

İl Genel Meclisi'nin önceki dönem üyeleri ile kaderine terk edilen tesisle ilgili çeşitli düşünceleri bulunduğunu söyleyen Geçmiş; 'Burasını Edirne'nin iş insanlarına, ticaret odasına, borsalara satalım ve tekrar hayata geçirelim istedik. Yoksa farklı kişiler gelip satın alıyor, Edirne'deki vatandaşlara hiçbir katkısı olmuyor. Çalışan işçileri bile farklı bölgelerden getiriyorlar. Örnekleri de önümüzdedir. Oysa bu gibi tesisler için Edirne'de hiç mi iş insanı yok? Biz de buraya tekrar ortak oluruz. Esnafa verilsin, tahsis edilsin. Burası devletin malıdır. İçişleri Bakanlığı yine bir kontenjan açsın. Bakımı ve tamiri yapılarak burasını Edirne halkının yaz aylarındaki deniz turizmine açalım' dedi.

'ÇÜRÜMEYE YÜZ TUTMUŞ'

Geçmiş, tesisin çürümeye yüz tuttuğunu söylerken; 'Burada yapılacak çok şey var. Geçen yıl yaz mevsiminde buraya gittim ve gerçekten yüreğim sızladı. Kaderine terk edilmiş ve var olan işletmenin bütün mal varlıkları çürümeye yüz tutmuş. Yazıktır, günahtır; devlet zamanında dünya kadar para harcadı. Burası çok küçük bir maliyetle düzenli olarak faaliyete geçirilebilir. Depreme dayanıklılık testi yapıldı ve güçlendirmeler yapılarak burasını tekrar turizme açabiliriz. Ciddi anlamda çalışmalar yapılırsa İl Genel Meclisi olarak gerekli katkıları vereceğimizi taahhüt ediyoruz' diye konuştu. 

 

 

Bakmadan Geçme