'CUMHUR İTTİFAKI EDİRNE'DE HALKININ YANINDA'

Belediye Meclisi Ağustos Ayı toplantısında ulaşım zammı gündeme gelmişti. AK Parti ve MHP'li üyelerin ret oyuna rağmen CHP ve İYİ Partili üyelerin oyları sonrası karar onaylanmıştı. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan AK Parti Edirne Belediye Meclisi Grup Başkan Vekili Ayhan Dinç, amaçlarının siyaset yapmak olmadığını, istenen zamma karşı olmadıklarını ve Edirnelilerin her zaman yanında olduklarını ifade etti.

'CUMHUR İTTİFAKI EDİRNE'DE HALKININ YANINDA'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

            Ağustos Ayı Belediye Meclisi toplantısında alınan karar sonrası Edirne'de toplu ulaşıma zam yapıldı. ETUS'a yapılan zam sonrası öğrenci 4 lira 75 kuruş, tam 6 lira 88 kuruş, nakit binişlerde ise 8 lira 75 kuruştan yolculuk yapılacak. Taksilerde ise açılış tarifesi 10 Türk Lirası'ndan 12 lira 50 kuruşa yükseltildi. AK Parti İl Başkanlığı binasında düzenlenen basın toplantısında konuşan AK Parti Belediye Meclisi Grup Başkan Vekili Ayhan Dinç, yapılan zamlarla ilgili açıklamalarda bulundu.

Gerçekleştirilen basın toplantısına AK Parti Edirne İl Başkan Yardımcısı, Yerel Yönetimler Birim Başkanı Ezgi Yetkiner, AK Parti Edirne Belediye Meclisi Grup Başkan Vekili Ayhan Dinç, AK Parti Edirne Belediye Meclis Üyeleri Engin Makak, Bahattin Ulusoy, İsmail Taşdemir, Pınar Ersaçmış ve Mehmet Çapoğlu katıldı.

Ağustos ayı Belediye Meclisi toplantısında Cumhur İttifakı olarak ulaşım zammına ret oyu verdiklerini söyleyen AK Parti Edirne Belediye Meclisi Grup Başkan Vekili Ayhan Dinç, Edirne ulaşımının önemki bir konu olduğunu vurguladı. Edirnelilerin yararına olmadığını düşündükleri için zammı istemediklerini belirten Dinç, mecliste konu ile ilgili 45 dakika süren bir tartışmanın gerçekleştiğini ifade etti. Edirne'de ulaşımın kanayan bir yara olduğunu belirten Dinç, halk ile alakalı devamlı sıkıntıların yaşandığına dikkat çekti.

Ulaşım zammının ardından vatandaşların sosyal medyadan yaptığı yorumların çıktısını alıp örneklerle anlatan Dinç, 'Mazot fiyatları düşüyor. Neden zam yapılıyor? Hiçbir sorun çözülmediği gibi ulaşım sorunu da. çözülemez. Mazota indirim taşımaya bindirim. Türkiye'nin en pahalı üçüncü şehri. Yani belediyemiz ve ulaşım. Devamlı bahsediyor ilk üçteyiz. En ucuz ulaşım bizde diye ama burada halkımız kendisi söylüyor. Verdiğimiz paraya deyse bari insanlar otobüste üst üste gidiyor. Millet birbirini boğazlayacak. Eskişehir Belediyesi 7 kilometre götürüyor. 6 TL ücret alıyor ama yolları cam gibi. Bizim yollarımız çukur, çamur' dedi.

Onaylanan bu karar sonrası yıl içerisinde ulaşıma dördüncü kez zam yapıldığını vurgulayan Dinç, 'ETUS'ta minibüsü olan ve geçmiş dönemlerde yönetimde bulunan arkadaşlardan bazı bilgiler aldık. Yani Edirne'de ortalama  günde 92  araç hizmet ediyor. Normalde yeterli mi? Değil. Yani geçmiş dönemde bize verdikleri bilgiler doğrultusunda en az minimum 200 araç Edirne halkı için hizmet etmek zorunda.Eylül ayından sonra her şey düzelecek. 200 araca çıkacağız diyorlar. Yani bu son yapılan dördüncü zam ve bizim söylediğimiz hiçbir şey kaideye alınmıyor. Yani biz hep söylüyoruz düzgün hizmet yapın. Şoförlerin davranışı araçların tıklım tıklım olması, Klimaların çalışmaması gibi birçok sorun var. Şimdi ortalama 92 araç bir gün çalıştığında aracın tanesi 33 litre mazot yakıyor. Bu da 68 bin lira civarında bir para yapıyor. Günlük personel gideri olarak da ortalama 10 bin liraya geliyor. Hesapladığımızda araç başına 30 bin liraya yakın bir ücret yapıyor. Her araç başına vurduğumuzda toplam 360 bin lira civarında bir gelir oluyor. Bunun araç başına göre 92 araca bölündüğünde araç başına Bin 500 lira bir gelir düşüyor. Şimdi biz öncelikle şunu sormak istiyoruz. Araçlar günlük bin 500 lira civarında bir para kazanırken ETUS hala batak içerisinde. Hala araç sahipleri bir lira para alamıyor' şeklinde konuştu.

Sık sık ETUS şoförleri ile konuştuklarını ve yıllardan beri para kazanmadıklarını söylediklerini dile getiren Dinç, bu paranın nereye gittiğinin hesabının verilmesi gerektiğini ifade etti. Edirne halkının oyları ile hizmet ettiklerini ve bu oyları boşa çıkarmamak için mecliste sürekli mücadele verdiklerini belirten Dinç, 'Biz zam yapmayalım demiyoruz tabii ki de şartlar ne gerektiriyorsa öyle hareket edelim. Düzgün ve zamanında gelen bir taşıma sistemi olsun. Baktığımızda şoförlerden hep şikayet alıyoruz. Saatlerce halkımız yolda bekliyor. Araçlar zamanında gelmiyor. Gelse bile bir buçuk saatte bir yolculuk oluyor. Üst üste olan bir taşımacılık. Yani insanlar nasıl taşınıyor? Edirne'ye yakışmayan bir taşımacılık. Verdiğimiz paraya göre hizmet almak istiyoruz. Yani insanlar bir para veriyorlar ve bu parayı veriyorlarsa karşılığında hizmeti bekliyorlar' şeklinde konuştu.

                Edirne'nin yıllardan beri en büyük sorununun ulaşım ve altyapı olduğuna dikkat çeken Dinç, altyapı sorununun halen bir çözüme kavuşturulamadığını halk tarafından şikayetlerin olduğuna değindi.

                Edirne Toplu Ulaşım Sistemi'nin araçların bakımı ve yedek parçaları gibi birçok sorundan şikâyetçi olduğunu hatırlatan Dinç, altyapının çözüme kavuşturulması halinde araçlarda yaşanan arızalarında sonlanacağı belirtti. Edirne Belediyesi ve ETUS yetkililerine seslenen Dinç, 'Biz grup olarak ulaşımla ilgili zammı Eylül Ekim ayına bırakalım dedik. Yani o günkü şartlara göre hareket edelim. Şu an öğrencimiz yok. Edirne'miz biliyorsunuz biraz da öğrenci kenti. 50 bine yakın öğrencisi var. Şu an öğrenciler Edirne'de değil. Öğrenciler geldiğinde bu fiyatları görünce nasıl bir tepki gösterir? Bunu da zaman gösterecek. Bizim gayemiz siyaset yapmak değil, Edirne halkının yanında olmak. Geçmişte olduğu gibi bugün ve gelecekte de her zaman halkımızın yanında olmaya devam edeceğiz' şeklinde konuştu.