'˜Barış'a söz

DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve TDB Edirne bileşenleri, 1 Eylül Dünya Barış Günü'nde Saraçlar Caddesi'nde basın açıklaması düzenledi. Açıklamada DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve TDB'nin barışı, özgürlüğü ve eşitliği Türkiye'de kökleşmiş bir ağaç haline getireceğine söz verildi.

'˜Barış'a söz
TAKİP ET Google News ile Takip Et



Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Türk Tabipleri Birliği (TTB), Türk Dişhekimleri Birliği (TDB) Edirne bileşenleri, 1 Eylül Dünya Barış Günü nedeniyle basın açıklaması yaptı.

Saraçlar Caddesi'nde düzenlenen basın açıklamasını Eğitim Sen Edirne Şube Sekreteri Kezban Demir okudu. Demir, basın açıklamasında DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve TDB'nin barışı, özgürlüğü ve eşitliği Türkiye'de kökleşmiş bir ağaç haline getireceğine söz verdiğini söyledi. Demir, Türkiye'de barışı ön koşulsuz herkes için talep etmenin, komşu ülke halkları başta olmak üzere tüm halklarla barış içinde yaşanmasını istemenin ve Türkiye'de eşit, demokratik, özgür ve barış içinde yaşamak için mücadelenin insan olmanın şartı olduğunu belirterek; 'Emperyalist kapitalist düzenin insan emeğini ve doğayı talan etmek üzere insanlığa karşı yürüttüğü savaşa karşı emeğin talepleri için yürütülecek mücadele ve bu uğurda atılacak her adım bizleri barışa doğru biraz daha götürür.  Barış, uğruna mücadele edilmesi gereken, kazanılması gereken politik bir mücadele başlığıdır' ifadelerine yer verdi.

'İktidar için barış boyun eğmektir'

Basın açıklamasında AK Parti hükümetine tepki gösteren Demir; 'İktidar partisi için '˜barış'; muhaliflerin ses çıkaramadığı, 6 milyon oy almış bir parti eş başkanının, muhalefet milletvekillerinin hapse atılabildiği, Cumartesi annelerinin 700 haftadır sürdürdükleri çocuklarını arama eylemine polis saldırısının doğal karşılandığı; bir oy daha fazla alabilmek için dinci gericiliğin sosyal yaşamın her yanını kapladığı; halklar arasında gerilim ve düşmanlık tohumlarının ekilmeye çalışıldığı; ekonomik kriz karşısında yandaş şirketlerin borçları yapılandırma adı altında kamunun sırtına yıkılırken, işini isteyenlerin sokağa atıldığı, yasal hak olan grevlerinin ertelendiği, yasaklandığı;  '˜geçinemiyoruz' diyenlerin terörist, vatan haini olarak ilan edildiği bir ortamın hâkim kılınmasıdır. İktidar için '˜barış'; milyonlarca emekçi ve muhalifin kendileri için yaratılan yeryüzü cehennemine ses çıkarmadan boyun eğmesi, iktidarla bu koşullarda uyum içinde yaşamasıdır' dedi.

ABD ve Trump'ı da hedef aldılar

ABD ve ABD Başkanı Trump'a da tepki gösteren Demir; 'Emperyalistlerin baş temsilcisi ABD ve bugünkü sözcüleri Trump için '˜barış'; başta Ortadoğu olmak üzere dünyanın her bölgesinde sömürü ilişkilerini sürdürebildikleri, yatırımlarını garanti altına aldıkları,  savaş ve çatışmalarla halkları birbirine kırdırdıkları, enerji başta olmak üzere bütün yer üstü ve yer altı zenginliklerine el koyabildikleri ve buna kimsenin ses çıkarmadığı bir düzende at koşturabilmektir. ABD ve emperyalizm için '˜barış'; yüz milyonlarca yoksulun kaderine razı edildiği, emperyalizm işbirlikçisi yerel iktidarlar aracılığıyla sömürü düzeninin devam ettirilmesidir' sözlerine yer verdi.

'Barış, halkların kardeşliğidir'

Demir, emekçiler, kadınlar ve ezilen halklar için barışın, emeklerinin karşılığı alabilmek olduğunu söyleyerek; 'Halkların eşit ve özgür birlikteliğinin sağlandığı, demokratik taleplerinin karşılandığı bir toplumsal mutabakattır. Halkların kardeşliğidir. Sadece bugünü değil, geleceği de savunan ekolojik bir yaşamı hakim kılmaktır. Ötekileştirmenin ortadan kalkmasıdır.  Derelerin özgür akmasıdır. Kadın erkek eşitliğidir. '˜Çocuğun da hakları var' diyebilmektir. Türcülüğü reddetmektir. Göçmenleri düşman görmemek, dayanışmayı büyütmektir' dedi.

'Söz veriyoruz'

DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve TDB'nin 2018 dünyasında Ortadoğu coğrafyasında Türkiye'de her şeye rağmen barışı savunmaya kararlı olduğunun altını çizen Demir; 'Savaşlarda, çatışmalarda yitirilen milyonlarca insanın anısı önünde saygıyla eğiliyor, emekçilerin ve ezilen halkların kendi hakları için yürüttükleri mücadelenin en temel başlığının barış olduğunun altını bir kez daha çiziyoruz. Örgütlü ve kararlı bir mücadele ile barışı bu topraklarda kökleşmiş bir ağaç haline getireceğimize söz veriyoruz' ifadelerine yer verdi. 

Bakmadan Geçme