Uzmanından sağlıklı ilişkinin sırları

Sağlıklı ilişkiye sahip olmak kişinin yaşamına birçok alanda olumlu katkı sağlıyor. Uzman Klinik Psikolog Utku Tohumcu, sağlıklı ilişki için önerilerde bulunarak ilişkilerin 'Girdi – Çıktı'' dengesi üzerine kurulduğunu, alma verme dengesinin bozulduğu her ilişkinin er ya da geç çatırdamaya başlayacağını ve sonunda kırılacağını söyledi.

Uzmanından sağlıklı ilişkinin sırları
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Karmaşık yapıya ve hassas dengelere dayalı olan kadın-erkek ilişkisinin başarısı, tavsiye edilen birtakım basit ama önemli kurallara uymakla mümkün olabiliyor.

Uzmanlar mutlu ve uzun süreli ilişkiler ruhen ve fiziksel olarak da insanları canlandırdığını belirtiyor.

İlişkilerde yaşanılan problemleri ifade etmek için yeni kavramların ortaya çıktığını söyleyen Uzman Psikolog Utku Tohumcu, “Son dönemlerde insanların dikkatini yoğunlaştırdığı konuların başında geliyor ‘’ilişkiler’’ ve pek çok kişi de bununla ilgili tavsiyelerde bulunuyor. Hatta ilişkilerde yaşanılan problemleri ifade edebilmek adına ortaya çıkmış ve oldukça popülerleşmiş pek çok yeni kavramımız var; Toksik ilişki, ghosting, gaslighting gibi ifadeleri gündelik hayatta bile sıkça duyar olduk.” Dedi.

Kişilerin ilişkilerindeki problemleri çözebilmelerinin yolunun kişinin kendi duygularına bakabilme ve kontrol edebilme olduğunu dile getiren Tohumcu, “ilişkilere dair tavsiyeler veren kişilerin kaçı bu konunda uzman? Kanıta dayalı verileri mi paylaşıyorlar yoksa kendi kişisel görüşlerini mi ifade ediyorlar? Kişilerin ilişkilerindeki problemleri çözebilmelerinin, daha sağlıklı ve efektif ilişkilere sahip olabilmelerinin yolu uzman olmayan kişilerce verilen ve kişisel görüşler barındıran tavsiyelerinden ziyade; kişinin kendi duygularına bakabilme, onları kontrol edebilme ve sağlıklı bir şekilde dile getirebilme becerisi kazanabilmesinden geçiyor. Bu ise ancak kişinin kendi içsel dinamiklerini tanıyabilmesiyle mümkün oluyor.” Şeklinde konuştu.

Tohumcu, kişinin üzüldüğünde yaşadığı hayal kırıklığını sağlıklı şekilde karşı tarafa ifade edebilmesi gerektiğini ayrıca öfkesini kontrol altında tutup bir süre sağlıklı ve güvenli bir mesafeye çekilmesi gerektiğini aktardı.

Tohumcu, bazı kişilerin üzüldüğünde yaşadığı hayal kırıklığını karşı tarafa sağlıklı bir şekilde iletmeyi başaramadığını ve tam tersi çabucak affedilebilir ya da yaşadığı hayal kırıklığımı çok şiddetli bir şekilde karşı tarafa aktarabileceğini belirtti.

Kişinin karşı tarafa yaşadığı hayal kırıklığını şiddetli şekilde yansıtmasının ilişkiyi olumsuz yönde etkilediğini dile getiren Tohumcu, “Böyle senaryolarda ise ilişkideki ‘’Girdi – Çıktı’’ dengesinin bozulması kaçınılmaz olur… İşte ilişkilerin sağlıklı bir şekilde yürüyebilmesi için bunların kontrol edilebilmesi doğru olandır. Bunun dışında verilebilecek olan tüm diğer ‘’direkt’’ tavsiyeler kişiyi olmadığı biri haline dönüştürmeye çalışmaktan öteye geçemez ve bir süre sonra da işe yaramaz hatta kişiye zarar verir hale gelebilir. “ Dedi.

Böyle senaryolarda ise ilişkideki ‘’Girdi – Çıktı’’ dengesinin bozulması kaçınılmaz olur… İşte ilişkilerin sağlıklı bir şekilde yürüyebilmesi için bunların kontrol edilebilmesi doğru olandır. Bunun dışında verilebilecek olan tüm diğer ‘’direkt’’ tavsiyeler kişiyi olmadığı biri haline dönüştürmeye çalışmaktan öteye geçemez ve bir süre sonra da işe yaramaz hatta kişiye zarar verir hale gelebilir.

 ‘’Direkt’’ tavsiyelere örneklerde bulunan Tohumcu, “Kaçan kovalanır tekniği çoğu zaman ilişkilerde ilgi almanın bir yolu olarak tavsiye edilse de sağlıklı ilişkiler için son derece işlevsiz olan bir yöntemdir. Sağlıklı süren bir ilişkide bunu yaptığınız taktide çok büyük ihtimalle partneriniz tarafından tutarsız olarak algılanır ve onun kafasının karışmasına neden olursunuz. Ayrıca ilişki için uzun vadede ciddi zarar riski barındırır. Oysaki ilgiyi alabilmenin daha sağlıklı ve işlevsel yöntemleri de var. Yani ‘’arama, o seni arasın’’ tarzı bir yaklaşımı benimsemek aslında sanıldığı kadar iyi değil.” Dedi.

Şimdi kesin böyle düşünüyor, şöyle yapacak ya da aslında bunu demek istedi tarzı düşünce stilini ‘’akıl okumak’’ olarak nitelendirebildiğini söyleyen Tohumcu, “bunu yaptığınızda çoğu zaman karşınızdakinin düşüncelerini değil, olaya ilişkin kendi bakış açınızı yansıtırsınız. O yüzden akıl okumak yerine partnerinize düşüncelerini ve duygularını her zaman sormalısınız. İlişkiyi şeffaf ve anlaşılır kılabilmek sağlıklı bir ilişkilerin en önemli yönlerinden biridir.” Diye konuştu.

Seni üzdüğünde onu görmezden gel

Tohumcu, kişinin üzüldüğünde karşısındakini görmezden gelmesinin o esnada partnerle aranın açılmasının önüne geçileceğini ama hem kişinin kendisine hem de orta ve uzun vadede ilişkiye zarar veren konulardan biri olduğuna değindi

Kişinin partnerini görmezden geldiğinde neye ne kadar kırıldığından haberdar olmayacağını vurgulayan Tohumcu, sümen altı edilen ve görmezden gelinen her problemin daha büyük bir problem olarak karşılarına çıkma potansiyeli barındırdığını aktardı.

Vazgeçilmez olduğuna inanmak

Vazgeçilmez olduğuna inanmanın zamane ilişkilerinin bir diğer temel problemlerinden olduğunun altını çizen Tohumcu,

 Çağımızın cilalayıp parlatılan kavramlarından ‘’benmerkezcilik’’ yani, ‘’ben en değerliyim, ben tek ve biriciğim’’. Aslında bu doğru ve olması gereken bir şey ama her kişi kendisi için tek ve biricik olmalı ve Sağlıklı sınırlar içerisinde kendisini sevebilmeli ve değer verebilmelidir. Ancak ilişki dinamikleri bu şekilde işlemez.” Şeklinde konuştu.

Tohumcu, ilişkilerin ’Girdi – Çıktı’’ dengesi üzerine kurulduğunu,  alma verme dengesinin bozulduğu her ilişkinin er ya da geç çatırdamaya başlayacağını ve en nihayetinde kırılacağını söyledi.

Sağlıklı ilişki için önerilerde bulunan Tohumcu, “Önce kişinin duygularını ve ihtiyaçlarını tanıyabilmesi; akıl okumaktan kaçınması ve ilişkiyi açık iletişim üzerine temellendirmesi; son olarak da ilişkideki girdi – çıktı dengesine dikkat etmesi ve partnerinin ihtiyaçları konusunda da hassas davranabilmesi bir ilişkiyi sağlıklı bir şekilde başlatabilmenin, yürütebilmenin ya da gerektiğinde yine sağlıklı bir şekilde bitirebilmenin olmazsa olmazları aslında. Kişiler bunları yapmakta zorladıklarını hissettiklerinde ise profesyonel destek almaktan çekinmemeli. Çünkü daha huzurlu ve dengeli hissetmek her zaman mümkün.” Dedi.

EBRU YILDIZ GÜNENÇ