• Haberler
  • Edirne
  • Engelliler Haftası'nda farkındalığa dikkat çekildi

Engelliler Haftası'nda farkındalığa dikkat çekildi

Edirne'de 10-16 Mayıs Engelliler Haftası dolayısıyla kortej düzenlenerek, farkındalığa dikkat çekildi.

Engelliler Haftası'nda farkındalığa dikkat çekildi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından Engelliler Haftası kapsamında Atatürk Anıtı’nda tören düzenlendi.

Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’nün Atatürk Anıtı’na çelenk sunması ile başlayan tören belediye bandosu eşliğinde Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam etti.

Ardından Faika Erkurt Özel Eğitim Meslek Yüksekokulu öğrencilerinden Yiğit Damar, dünya çocukları şiirini okudu.

Daha sonra günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Edirne Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Harun Tohumcu yaptı.

Dünya üzerinde çeşitli nedenlerle engelli doğan ya da sonradan engelli duruma gelen bir milyardan fazla kişiyi yakından ilgilendiren engelliler haftasını törenle kutladıklarını dile getiren Tohumcu, “Ülkemizde ve Birleşmiş Milletlere üye 156 ülkede, 10-16 Mayıs tarihleri arasında engelliler haftası olarak kutlanmaktadır. Dünya üzerinde çeşitli nedenlerle engelli doğan ya da sonradan engelli duruma gelen bir milyardan fazla kişiyi yakından ilgilendiren engelliler haftasını bizler de bu törenle birlikte kutlamaya başlamış bulunuyoruz. Toplumun içerisinde yer alan kimsesiz çocuklara, yaşlılara, evsizlere, dezavantajlı kesimlere hizmet vermeyle birlikte engelli vatandaşlarımız için yapılan çalışmalara da adanmışlık gerektiren bir misyon faaliyeti olarak bakıyoruz. Bu çalışmalar ancak Halka hizmeti, Hakk'a hizmet olarak gören milletin derdiyle dertlenen ve bunun sancısını içerisinde yaşayan ve hisseden insanların yürütmüş olduğu faaliyetlerdir.” Dedi.

 Engelliler haftasını sadece 10-16 Mayıs tarihleri arasında kalmaması gerektiğini söyleyen Tohumcu, şunları kaydetti:

“Bakanlığımızın temel amaçlarından biri de bu anlamda koordine edeceği politika ve stratejilerle en Engelli vatandaşlarımızın toplumsal yaşamın tüm alanlarına katılımlarının sağlanması hususunda etkin ve lider bir konumda olmaktır.

Edirne Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü olarak her daim engellilerimizin ve siz vatandaşlarımızın yanındayız. Unutmayalım ki her türlü engel aşılır yeter ki engel yürekte olmasın. Engelliler haftasını sadece 10-16 Mayıs tarihleri arasında kalmaması dileğiyle engelliler haftasını kutluyor, tüm engelli vatandaşlarımızı ve ailelerini sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Engelsiz bir dünya diliyorum.”

Edirne Aile ve Sosyal Hizmetler Şube Müdürü Bulut Ergin Sarışık da yaptığı konuşmada, “Engelliler Haftası’nın 3 Aralık 1981 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 1982 yılından itibaren 10-16 Mayıs tarihleri arasında engelliler haftası ilan etmiştir.” Dedi.

Sarışık, Engelliler haftasında Birleşmiş Milletlere bağlı 156 ülkede aynı tarihlerde engelliler alanında farkındalık faaliyetlerinin yürütüldüğünü belirtti.

Engellilerin topluma kazandırılması yönünde faaliyetlerin yürütüldüğünü dile getiren Sarışık, “Engellilerin haklarının diğer insanlarla eşit ölçüde gerçekleştirilmesi, engellilerin güçlendirilmesi ve topluma kazandırılması yönünde faaliyetler yürütülmektedir. Bu alanda il müdürlüğü olarak bakanlığımızın hizmet tanımına ve hizmet alanına giren konularda elbette biz de şehrimizde hizmetlerimizi vermekteyiz. Bu hizmetlerimiz kurum bakımı, evde bakım desteği, Engelli kimlik kartı hizmetlerinin yürütülmesi gibi ana başlıklar da sınıflandırılabilir. Bakanlığımıza bağlı il müdürlüğümüzün denetimindeki özel bakım ve rehabilitasyon merkezlerinde toplamda 375 engellimiz doğrudan bakanlık teşkilat şemamızda yer alan Uzunköprü Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi'nde de 42 engellimiz, kurum bakım hizmeti alırken toplamda 2456 engellimize evde bakım desteği sağlamaktayız.” Şeklinde konuştu.

Sarışık, 2024 yılı başından bu yana 1941 engelli vatandaşın engelli kimlik kartı hizmetlerini yürüttüklerini ve farkındalık haftasında engellilerin istihdamı, engellilik alanında gelecekte bekleyen sorunlarla ilgili farkındalık çalışmalarının yürütülmesi gerektiğini vurguladı.

Sarışık, Engellilik istihdamının tıpkı diğer istihdam alanlarında olduğu gibi kamu kuruluşlarının bu alanda en temel işveren olduğuna değindi.

Engellilere yönelik çalışma alanında yapılan pozitif ayrımcılığın yüzde 6’ya çıkarılması yönünden Sivil Toplum Kuruluşlarının çalışmalarının olduğunu belirten Sarışık, “Hepinizin de bildiği üzere. Yüzde 3 oranında engellilere yönelik bir çalışma kotası pozitif ayrımcılık yapılmaktadır. Sivil toplum kurulu bu kotanın yüzde 6’ya çıkarılması yönünde çalışmaları mevcuttur. Burada kamu, sivil toplum ve akademi iş birliğine kısaca müsaadenizle değinmek isterim. Engel, mevcut engelli hizmetlerinin, engellere yönelik mevcut çalışmaların iyileştirilmesiyle birlikte önümüzdeki dönemde değişen ve gelişen dünyada yapay zeka uygulamaları, kuantum bilgisayarların, süper bilgisayarların, otonom teknolojilerinin geliştiği dünyada engelli haklarının, engellilere sunulan hizmetlerin ve engellilerin toplanabileceği katkıların yeniden düşünülmesi gerekmektedir.” İfadelerini kullandı.

Engelliler haftasının mevcut sorunların iyileştirilmesinde başlangıç olmasının temennisinde bulunan Sarışık, “Bir otonom araç kullan engelli, otonom sürüşü yapan aracın karıştığı bir kazada yasal sorumluluğunun ne olacağından tutun da engelli bakımına, yeni teknolojilerin ne kadar katkı yapacağına kadar tüm süreçlerde değerli üniversitelerimizin, kamu kurum ve kuruluşlarımızın ve engelli sivil toplum kuruluşlarının iş birliği içinde mümkünse özel sektörün de katılımıyla şimdiden akıl yürütmeye başlaması gerektiğine inanmaktayım. Bu engeller haftasının mevcut sorunlarımızın iyileştirilmesinde mevcut uygulamalarımızın daha elverişli, daha verimli hale getirilmesinde bir başlangıç olmasını temenni ederim. ”Dedi.

Belediye bandosu eşliğinde Atatürk Anıtı önünden başlayan kortej yürüyüşü 25 Kasım Stadyumunda sona erdi.

Törene, Edirne İl Milli Eğitim Müdürü Önder Arpacı, Aile Sosyal Hizmetler İl Müdürü Harun Tohumcu, AK Parti İl Başkanvekili Aydoğan Akıncı, Türkiye Beyazay Derneği Edirne Şube Başkanı Gözde Emel Baytar ve yönetimi, Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Ertuğrul Tanrıkulu katıldı. Fahrettin Baydar

Fahrettin Baydar