Ekili arazilerde pas ve septorya hastalığı gözlemlendi

Edirne Ziraat Odası Başkanlığı ekipleri köylerdeki ekili arazi incelemelerine devam ediyor.

Ekili arazilerde pas ve septorya hastalığı gözlemlendi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne Ziraat Odası ekiplerince Orhaniye, Karakasım, Elçili, Tayakadın, Avarız, Eskikadın, Yenikadın, Ekmekçi köylerini ziyaret ederek ekili arazilerde kontrol gerçekleştirildi.

İncelemelerde son haftalarda hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde yüksek seyretmesi sebebi ile hububat ekili alanlarda özellikle kumsallarda bitkilerin strese girdiği gözlemlendi.

Kentte geçtiğimiz günlerde etkili olan yağışların çiftçinin umudu olduğunu belirten ekipler, “önümüzde günlerde yağmurların devam edeceği beklentisindeyiz bu nedenle yağmur sonrası sıcaklıkların da artması ile üreticilerimiz hastalıklar konusunda daha dikkatli olması ve arazi kontrollerini yapması önemlidir.” İfadelerini kullandı.

Ekipler, ziyaret edilen köylerde, pas ile septorya hastalığı belirtileri gözlemlendiği ve İlkbaharda sıcaklık ve yüksek nem hastalığın gelişimi için en uygun ortam oluşturduğu aktardı.

Çiftçilere uyarıda bulunan ekipler, “önümüzdeki hafta yağışların ardından sıcakların yükselmesi ile birlikte hastalık için uygun bir ortam oluşacaktır. Bu nedenle iklim koşulları dikkate alınarak hastalığın seyri izlenmeli, hastalığın bitkinin üst tarafına doğru ilerlediği durumlarda üst yaprakların özellikle bayrak yaprağının hastalıkla bulaşmasını engellemek amacıyla yeşil aksam ilaçlamasına başlanmalıdır. İklim koşulları hastalığın gelişmesine uygun gidiyorsa ve kullanılan ilacın etki süresine göre ilaçlama tekrarlanabilir. Hastalığın oluşumunu engellemek için alınacak kültürel tedbirler ise sık ekim yapmamak, aşırı azotlu gübre kullanmamak ve yabancı ot mücadelesini uygun zamanda yapmaya özen göstermek olarak sayabiliriz. Ürününüz bol, kazancınız bereketli olsun.” dedi. Fahrettin Baydar

Fahrettin Baydar