Yatırımlar tepside

AK Parti Edirne İl Başkanı İlyas Akmeşe ve İl Yönetim Kurulu Üyeleri, Edirne'nin dünü, bugünü ve yarınını belirleyecek yatırımları, '˜Fikir Tepsisi' yöntemi ile cevaplandırdılar. 5 sorunun cevaplandığı Şehirlerin Ekonomik Beklentileri Forumu'nda verilen cevaplar Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından değerlendirilerek Edirne'nin gelecek yatırımlarına karar verilecek.

Yatırımlar tepside
TAKİP ET Google News ile Takip Et

AK Parti Ekonomi İşleri Başkanlığı'nın düzenlediği Şehirlerin Ekonomik Beklentileri (ŞEB) Forumu'na katılan AK Parti Edirne İl Başkanı İlyas Akmeşe ve Yönetim Kurulu Üyeleri, AK Parti Genel Merkezi tarafından düzenlenen '˜Fikir Tepsisi' yöntemi ile Edirne'nin dünü, bugünü ve geleceği ile ilgili soruları yanıtladılar. Lalezar Restoran'da düzenlenen Forum'a AK Parti Ağrı 23. ve 24. dönem Milletvekili ve AK Parti Genel Merkez Ekonomi İşler Başkan Yardımcısı Fatma Salman, AK Parti Edirne İl Başkanı İlyas Akmeşe ve Yönetim Kurulu Üyeleri ile Trakya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayhan Gençler katıldılar. Toplantının açılış konuşmasını yapan Akmeşe, AK Parti Ekonomi İşleri Başkanlığı'nın Edirne'de Şehirlerin Ekonomik Beklentileri Forumu düzenlediğini belirterek; 'Bu sabah öncelikle teşkilatlarımızla, öğleden sonra da STK'larımızla Edirne'nin ekonomik beklentilerini masaya yatırıyoruz. Beklentilerimiz ne? Kısa veya uzun zamanda ne gibi ekonomik sorunları aşabilir veya ne gibi sorunları paylaşabiliriz? Hep beraber tartışacağız. Ekonomide istikrar ve kararlılık çok önemli. Biz de 15 seneden beri AK Parti iktidarı olarak bunu bildiğimiz, buna inandığımız için 15 seneden beri özellikle ekonomide başarılı olduğumuzu söyleyebilirim. Milli gelirimizden şu anki ekonomik durumumuza kadar hepimiz bunu çok iyi bildiğimiz için bir sürü operasyon olmasına rağmen ekonomimizde herhangi bir bozulma veya gerileme yok. Bunun için istikrar ve devamlılık çok önemli. Bu toplantımızın Edirne'mize ve Türkiye'mize hayırlara vesile olmasını diliyorum' ifadelerine yer verdi.

'Yerelde tespit edeceğiz'
Akmeşe'nin konuşmasının ardından bir konuşma da Salman yaptı. Salman, konuşmasında Türkiye'de AK Parti'nin 81 ilde başlattığı Şehirlerin Ekonomik Beklentileri Forumu'nu bütün illerde gerçekleştirdiklerini söyleyerek; 'Toplantımızın amacı; uzun bir dönemden beri iktidardayız. İktidarda olduğumuz süre içerisinde, Türkiye'de ilk defa bir parti bu kadar uzun süre iktidarda kaldı. Bunun en büyük göstergelerinden birisi de ekonomik istikrar ve ekonomik büyüme. Kalkınmanın, refahın istenilen bir düzeye gelmiş olması ve bunun sürdürülebilir bir duruma gelmiş olması ekonomik verilerde hep karşılaştığımız ve bizi de çok mutlu eden bir gelişmedir. Biz bu mikro ve makro düzeydeki ekonomik gelişmeleri yerelde tespit etmeyi düşünüyoruz' dedi.

Raporlar Cumhurbaşkanı'na gidecek
Projenin Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla gerçekleştirildiğini söyleyen Salman; 'Bütün illere gidiyoruz. Sabah teşkilatımızın her kademesinden olan arkadaşlarımızla toplantımız oluyor. Öğleden sonra da ildeki sivil toplum örgütleri, akademisyenlerimiz, iş insanlarımızla yaptığımız toplantı oluyor. Bu toplantılarda bir anket ve anket sonuçlarının değerlendirilmesi şeklinde iki aşama olacak. Üçüncü kısmı da bizzat halka gidip tekrar sizlere sorduğumuz soruları bire bir anket yaparak ilimizin mikro düzeyde bugüne kadar AK Parti iktidarları boyunca yapılmış yatırımlar, şu an yapılan yatırımlar ve bundan sonra yapılması gereken yatırımlar şeklinde karşımıza çıkacak soruları burada değerlendireceğiz. Bu değerlendirme bittikten sonra biz, Ankara'da Sayın Başkanımız Cevdet Yılmaz başkanlığında tekrar raporları ele alacağız ve Edirne ile ilgili son çıkan raporu Sayın Vekilimizle de değerlendirdikten sonra son halini Sayın Cumhurbaşkanımıza vereceğiz' sözlerine yer verdi.

'Yerelde de genelde de belirleyici'
Toplantı raporlarının Cumhurbaşkanı Erdoğan için çok önemli olduğunu vurgulayan Salman; 'Çünkü kendilerinin vereceği talimat direkt somutlaşarak, ili ekonomik anlamda ilgilendiren sonuçlar karşımıza çıkacak. Bugüne kadar hiçbir siyasi partinin yapmadığı çalışmayı ekonomik anlamda Türkiye'de bizler başlattık. Çok önemli bir çalışma ve bu veri aslında farklı aşamalarda bize farklı fikirler veriyor. Sizin buradaki yazdığınız her bir kelime bizim için çok farklı göstergeler de oluyor. Biz burada ekonomi ile ilgili toplantılar yapıyoruz. Burada beyan ettiğimiz fikirler bazen AK Parti'nin sosyal politikalarından tutun insan hakları ve özgürlüklerine kadar çok boyutlu veriler ortaya çıkıyor. Yereldeki arkadaşlarımız için de bunlar belirleyici oluyor. Genelde bizler için de çok belirleyici. Önümüzdeki süreçteki yol haritamızı belirleyecek güzel konular da çıkıyor. Gittiğimiz illerdeki katılımcılar memnun oldu. İnşallah siz de memnun olursunuz' dedi.

Daktilo-yazarkasa karmaşası
Türkiye geçmişte çok zor şartlardan geçtiğini söyleyen Salman, konuşmasında bir esnafın Bülent Ecevit'in Başbakanlık merdivenlerinden indiği sırada '˜Ben bir esnafım Sayın Başbakanım' sözleriyle elindeki yazar kasayı atma hadisesini hatırlatmak isterken, yazar kasa yerine daktilo demesi dikkat çekti. Salman, konuşmasında; 'Başbakanın önüne daktilo atılmasıyla devalüasyon olduğu 2000'li yılları hatırlarsınız. Biz, bu kadar zorlu süreçlerden geçtik. AK Parti'ye yurtiçinde, yurtdışında birçok kesimde AK Parti iktidardan düşsün diye, en son 15 Temmuz'da yaşadığımız hain darbe teşebbüsü bile bizlerin yok olması, aslında AK Parti değil, ülkenin yok olması için gerçekleştirilen bir süreçti. Ama bizim ekonomideki sağlam, sağlıklı, sürdürülebilir politikalarımızdan dolayı hâlâ Dolar'ı görüyoruz. Herkesin Dolar'ın çok yükseleceği ya da devalüasyon olacağı gibi çok farklı talepleri ve beklentileri olurken Türkiye çok sağlıklı bir ekonomik istikrarı gerçekleştirmektedir. Bu da AK Parti'nin sağlıklı politikalarından edindiği sonuçlardır' ifadelerine yer verdi.

'Şehirlere damga vuracak yatırımlar'
Salman'ın konuşmasının ardından toplantıda bir konuşma da Prof. Dr. Gençler yaptı. Gençler, konuşmasında gerçekleştirilecek araştırmanın temel unsurunu açıklayarak; '2019 yılındaki yapılacak olan seçimler Türkiye'deki yönetim anlayışındaki farklılaşmanın da daha dinamik olarak hayata geçirilmesi için bazı somut verilere ihtiyaç duyulmakta. Dolayısıyla seçimlerde de özellikle şehirlerin beklentileri nelerdir, şehirlere damga vurabilecek olan yatırımlar ne olabilir? Bunlara yön verecek, ortaya koyabilecek olanlar da o şehrin hem parti teşkilatı, hem sivil toplum kuruluşları ve dolayısıyla şehrin tüm katılımcılarıdır' dedi.

'Fikir Tepsisi yöntemi'
Yatırım fikirlerinin ortaya konulabilmesi için insanların her zaman eline fırsat geçmeyebileceğini söyleyen Gençler; 'Ama bu şehir ekonomi beklentileri toplantıları, bu kişilerin fikirlerini ortaya koyabilmesi ve yansıtılabilmesi açısından da bir fırsat olarak ortaya çıkmaktadır. Dolayısıyla bazı fikirler beklenmeyen anlarda da gelebilir. Burada da sizler bu şehrin geleceği açısından olması gereken fikirleri bize aksedeceksiniz. Biz de bunları genel merkeze ileteceğiz. Bu fikirlerin toplanmasında belirli bir yöntem var. Yöntemin adı da genel merkez tarafından düzenlenmiş olan '˜Fikir Tepsisi' yöntemi. Bu fikir tepsisi yönteminde 5 adet soru var. Bu soruları soracağız ve sorular aşama aşama gelecek. Her soruya ilişkin sizden görüşlerinizi isteyeceğiz. Bu görüşlerinizi önünüzde bulunan kâğıtlara yazacaksınız. Yazdığınız kâğıtları arkadaşlar sizlerden alacak ve bunlar bir listeleme halinde oluşturulacak. İkinci aşamada ise birinci soruda ortaya çıkan toplam fikir, sizin önünüze liste halinde gelecek. Konu başlıklarından 10 tanesini tercih etmenizi isteyeceğiz. Her bir fikir için kaç puan toplanmışsa sıralama haline getireceğiz. Puanlama bittikten sonra her soru için kendi içerinizde bir tartışma ortamı oluşturacaksınız. Güzel ya da olumsuz yanların ortaya konmasında bir ışık olacaktır' sözlerine yer verdi.
 
5 soru cevaplandırıldı
Konuşmaların ardından katılımcılara 5 adet soru soruldu. '˜Fikir Tepsisi'nde; 'Hükümetin son 15 yılda şehrinizde gerçekleştirdiği ve sizi en çok memnun eden yatırımı veya projesi ne oldu?, Şu anda şehrinizde devam eden ve hızlanması gerektiğini düşündüğünüz en önemli yatırım veya proje hangisidir?, Önümüzdeki dönemde şehrinizde başlamasını beklediğiniz en önemli yatırım veya proje hangisidir?, Şehrinizin ihtiyaç duyduğu yatırımların gerçekleşmesinin önündeki en önemli engeller nelerdir? Şehrinizin önümüzdeki 10 yıllık sürede hangi proje veya projelerle cazibe merkezi haline gelmesini ya da öne çıkmasını istersiniz?' sorularına yer verildi.