VAKALARIN ARTMASI BEKLENİYOR

Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun, düzenlediği basın toplantısında yaz aylarında sosyalleşmenin etkisiyle salgın sürecinde 6. Dalgaya karşı uyarılarda bulunarak hatırlatma aşılarının yaptırılması için çağrıda bulundu.

VAKALARIN ARTMASI BEKLENİYOR
TAKİP ET Google News ile Takip Et

            Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun, yaz aylarında önlemlerin gevşetilmesiyle Kovid-19 vaka sayılarındaki artış hakkında basın toplantısı düzenledi.  Edirne Tabip Odası Lokalinde düzenlenen basın toplantısında konuşan Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun, vatandaşların tedbirlerden ve kapalı kalmaktan sıkılmış olması nedeniyle yaz aylarında tedbirlerin gevşetilmesinden dolayı vaka sayılarında ciddi artış olduğunu söyledi.
            Prof. Dr. Altun, 'Yaz aylarının gelişiyle birlikte Kovid - 19'a ilişkin önlemlerin gevşemesi ve insanlarımızın da tedbirlerden ya da kapalı kalmaktan sıkılmış olması nedeniyle onlarda meydana gelen gevşeme sebebiyle vakalarda ciddi anlamda artış meydana geldi. Son 4 buçuk aya ilişkin bir grafik hazırladım. Vaka sayılarının düşüşüyle birlikte Mayıs Ayı'nda günlük vaka sayıları haftalık 7 binlere kadar düşmüştü. Vaka sayılarındaki artışlar Haziran Ayı'nın son haftasıyla birlikte görülmeye başlandı. Haziran Ayı'nın son haftasıyla birlikte vaka sayılarında ciddi bir artış görülüyor. Temmuz'un son haftasında ise artış hızlanıyor. Bu Sağlık Bakanlığı web sayfasından haftalık olarak yayımlanan sayılardan oluşturduğum bir Türkiye veri grafiği. Sahadaki meslektaşlarımızdan edindiğimiz bilgiler ile birlikte Edirne'de de vakalar Türkiye verilerine benzer tarzda Haziran Ayı'nın son haftasında vakalar yükselişe geçiyor Temmuz ile birlikte bu artış belirginleşiyor. Ağustos Ayı'nın ilk haftasında ciddi bir zirve yaparak azalmaya başlıyor. Bu 5. dalga. Edirne'de Temmuz Ayı'ndaki ilk artışlar ile birlikte günlük vaka sayıları 150 - 200 bandına ulaşıyor. Grafikte siyah ile gösterilenler ise ölüm oranları. Vaka sayılarındaki artış ile birlikte ölüm oranlarında da artış görülüyor. Ölüm sayıları şuan da haftalık 350 bandında devam ediyor.' Dedi.

Temmuz ayındaki vaka artışlarının en büyük etkeni insanların tedbirleri umursamadan bayramlaşmaları olduğunu belirten Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun, Toplumsal hareketliliğin çok fazla olduğu süreçler vaka artışını hızlandırdığını söyledi.
            Prof. Dr. Altun, 'Temmuz Ayı'ndaki artışın en büyük temel etken Kurban Bayramı. Uzun bir tatil dönemi vardı. Bu tatil dönemi ile birlikte, yurt içinde ortaya çıkan hareketlilik, insanların samimi ortamlarda bir araya gelmesinin etkisi olduğunu düşünüyoruz. Edirne için bir diğer etken 27 Temmuz'da biliyorsunuz Bulgar vatandaşları için kimlikle Türkiye'ye girişleri kararı alındı. Vakalardaki artış Edirne'ye ilişkin bir veri olmadığı için bunu söyleme şansımız yok. Ama bu ticari anlamdaki hareketlilik bakıldığında yurt içinde de Edirne'ye gelmek için esnafların hücum ettiğini de biliyoruz.' İfadelerine yer verdi.  
            'Bizi koruyacak tek şey aşı'
            Prof. Dr. Altun, Ekim Ayı'nda okulların açılması ve havaların serinlemesiyle birlikte 6. dalga gündeme gelebileceğini belirtti.  Altun, 'Bizi koruyacak tek şey aşı. Türk Tabipleri Birliği önerdiği aşılama takvimi içerisinde bir ay ara ile 2 doz mRNA aşının yapılması ve 6 ay sonra hatırlatma dozunun yapılması gerekiyor. Dolayısıyla şu anda aşılmanın da durma noktasına geldiğini görüyoruz. Sağlık Bakanlığının sayfasında bakıldığında aşılama oranlarının düşüklüğünü görüyoruz. Aralık 2021 itibariyle Türkiye'deki aşılama oranına ile günümüz aşılama oranına bakıldığında yaklaşık 8 aya yakın bir süre var ve sadece yüzde 2'lik bir artış var. Bu ciddi anlamda sıkıntı demektir. Bakanlığın sitesinde bakıldığında 3. doz aşı uygulanan yurttaş sayısı yaklaşık 28 milyon olarak görülüyor. Oysa ki bakıldığında 18 yaş üstü Türkiye'deki 62 milyon nüfusunun yarısını bile oluşturmayacak düzeydedir. Hala bilinen bu hastalıkla en temel şey, hastane yatış ve ölümleri azaltmaktaki en büyük etken aşı olmak. Son bilimsel çalışmalarda da hatırlatma dozunun mutlaka mRNA olması gerektiği yönünde. Diğer inaktif virüs aşılarının hatırlatma dozunda koruyuculuğunun diğeri ile aynı olmadığı biliniyor.' Şeklinde konuştu. 
            'Şuan bile kapalı alanlarda mutlaka maske kullanmak gerekiyor'
Prof. Dr. Altun, havaların soğumasıyla birlikte, kapalı ortamlardaki geçirilen zamanın artışı, okulların açılması hareketlilikler nedeniyle vaka sayılarında artış olabileceğini kaydetti. Altun, 'Eğer bizler zamanında hatırlatma dozu aşılarını yaptırmazsak sonbaharda bir başka dalganın gelmesi de hiç de şaşırtıcı değil. Şuan da hastaneye yatış ve ölümlere karşı korumada hatırlatma dozunun önemi çok büyük. Hatırlatma dozu olsanız bile hasta olabilirsiniz ama hastalıklarda ölümler görülmüyor.' Dedi. 

Ebru Yıldız Günenç