TÜ'de Depreme Hazırlık ve Toplum Sağlığı Masaya Yatırıldı
Trakya Üniversitesi, 1–7 Mart Deprem Haftası kapsamında 'Depremler, Afet Yönetimi ve Toplum Sağlığı' başlıklı bir panel düzenledi. Etkinlik, farklı alanlardan akademisyenler ve kurum temsilcilerini bir araya getirerek deprem riskleri, afet yönetimi stratejileri ve halk sağlığı konularını kapsamlı şekilde ele aldı.
Trakya Üniversitesi, 1–7 Mart Deprem Haftası kapsamında “Depremler, Afet Yönetimi ve Toplum Sağlığı” başlıklı bir panel düzenledi. Etkinlik, farklı alanlardan akademisyenler ve kurum temsilcilerini bir araya getirerek deprem riskleri, afet yönetimi stratejileri ve halk sağlığı konularını kapsamlı şekilde ele aldı.
Programın açılışında konuşan Trakya Üniversitesi Doğal Afet Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÜDAM) Müdürü Prof. Dr. Mehmet Ali Kaya, depremin sadece bir hatırlatma günüyle sınırlı kalmaması gerektiğine dikkat çekti. Kaya, toplumda sürekli bir deprem farkındalığı oluşturmanın önemine vurgu yaparak panelin bu bilinçlenme sürecine katkı sağlayacağını belirtti.
Panel, TÜDAM Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Fikret Işık’ın moderatörlüğünde yürütüldü. Türkiye’nin deprem kuşağında yer aldığını belirten Prof. Dr. Mehmet Ali Kaya, olası risklere karşı hazırlıklı olunması gerektiğini katılımcılara aktardı.
AFAD Edirne İl Müdürü Cengiz Karakuş, “AFAD ve Akredite Ekiplerin Afet Yönetiminde İş Birliği” başlıklı sunumunda, afetlere müdahale sırasında kurumlar arası koordinasyonun hayati önem taşıdığını ifade etti. Karakuş, eğitim ve akreditasyon çalışmaları ile gönüllü ekipler ve STK’larla oluşturulan müdahale ağının etkinliğine değindi.
Trakya Üniversitesi Genel Sekreteri Hüseyin Türkel, üniversitenin afet anında üstleneceği görevler, kriz yönetimi ve iç koordinasyon süreçlerini katılımcılarla paylaştı.
Panelde ayrıca TÜDAM Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Berkan Demiral, “Kentsel Dayanıklılık ve Yapay Zekâ Destekli Risk Yönetimi” konulu sunumunda karar destek sistemlerinin afet yönetimindeki rolünü anlattı. Doç. Dr. Ülfiye Çelikkalp ise “Afet Sonrası Halk Sağlığı Hizmetleri” başlıklı sunumunda, afet anı ve sonrasında toplum sağlığının korunmasına yönelik uygulamaları detaylandırdı.
Etkinlik boyunca, afetlere karşı hazırlık, teknoloji destekli yönetim sistemleri, kurumlar arası iş birliği ve halk sağlığı hizmetleri konuları detaylı biçimde tartışıldı. Katılımcılar, deprem bilincinin artırılmasının ve toplumun olası afetlere karşı daha hazırlıklı olmasının büyük önem taşıdığı konusunda fikir birliğine vardı.
Kumru Öngün