Teknolojiyle kurutulan ürünler ihracat kapısını açtı
Edirne'de Trakya Teknopark bünyesinde faaliyet gösteren bir girişim, geliştirdiği özel yöntemle meyve ve sebzeleri dondurarak kurutuyor, elde ettiği yüksek katma değerli ürünleri ise yurt dışına ihraç ediyor. Yenilikçi üretim modeli, hem teknoloji kullanımı hem de sağladığı ekonomik katkıyla öne çıkıyor.
Trakya Üniversitesi çatısı altında çalışmalarını sürdüren firma, geleneksel kurutma tekniklerinden farklı olarak ürünleri yüksek ısıya maruz bırakmadan işliyor. Sistemde meyve ve sebzeler önce eksi 40 dereceye kadar donduruluyor, ardından içerdikleri su özel yöntemlerle uzaklaştırılıyor. Bu sayede ürünlerin doğal yapısı büyük ölçüde korunuyor.
Uygulanan yöntemle vitamin ve mineral değerlerinin yaklaşık yüzde 96 oranında muhafaza edildiği belirtilirken, ürünlerin raf ömrü de önemli ölçüde uzuyor. Ayrıca dondurarak kurutulan gıdaların soğuk zincire ihtiyaç duymadan taşınabilmesi, lojistik süreçlerde ciddi kolaylık sağlıyor.
Yenilikçi yaklaşımıyla dikkat çeken proje, TÜBİTAK tarafından da ödüle layık görüldü. Akademik bilgiyle geliştirilen sistemin ticarileştirilmesiyle birlikte firma kısa sürede ihracata başladı.
Şirketin kurucularından Buket Aşkın, kullanılan teknolojinin ürünlerin doğallığını koruduğunu vurgulayarak, genç bir girişim olmalarına rağmen uluslararası pazarda yer almaya başladıklarını ifade etti. Aşkın, Yunanistan başta olmak üzere çeşitli ülkelere ihracat yaptıklarını, Birleşik Arap Emirlikleri ile de görüşmelerin sürdüğünü dile getirdi.
Trakya Teknopark Genel Müdürü Işık Çetintav ise girişimin ilk aşamadan itibaren desteklendiğini belirterek, teknoparkın firmalara sağladığı imkanların büyüme sürecini hızlandırdığını söyledi. Çetintav, elde edilen başarının gurur verici olduğunu ve desteklerin devam edeceğini kaydetti.
Edirne’de hayata geçirilen bu proje, teknoloji odaklı üretim anlayışının ve katma değerli ihracatın gelişimine önemli katkı sunan örnekler arasında yer alıyor.