Sürücüler Dikkat! Bozuk yollar ve yozlar araçları yıpratıyor
Edirne'de uzun yıllardır oto mekanik ustalığı yapan Tarık Yüksel, bahar aylarının gelmesiyle birlikte araç sahiplerine önemli uyarılarda bulundu. Yaklaşık 20 yıldır oto mekanik sektöründe hizmet verdiğini belirten Yüksel, kentte devam eden yol çalışmaları ve havadaki yoğun tozun araçların bakım periyotlarını önemli ölçüde kısalttığını söyledi.
Bahar aylarında havada bulunan toz miktarının arttığını dile getiren Yüksel, araçların hava ve motor filtrelerinin zamanında değiştirilmemesi durumunda ciddi arızaların ortaya çıkabileceğini ifade etti. Normal koşullarda yaklaşık 10 bin kilometrede değiştirilmesi gereken filtrelerin, Edirne’deki tozlu ortam ve yol çalışmaları nedeniyle 5 bin kilometrede bile işlevini yitirebildiğini belirtti.
Bahar döneminde toz ve nem oranının arttığını vurgulayan Yüksel, sürücülerin filtre bakımlarını ihmal etmemesi gerektiğini söyledi. Yüksel, “Kış mevsimi sona erdi, baharla birlikte toz miktarı artıyor ve nem yükseliyor. Bu durum filtrelerin daha hızlı dolmasına ve şişmesine neden olabiliyor. Filtrelerin zamanında değiştirilmemesi motor performansını olumsuz etkiler. Özellikle motor filtresi aracın sağlığı açısından büyük önem taşıyor” dedi.
Kent genelinde devam eden yol çalışmaları ve bazı bölgelerdeki bozuk yolların araçların alt takımlarına zarar verdiğine dikkat çeken Yüksel, sürücülerin bu konuda daha temkinli olması gerektiğini belirtti.
Araçların çukurlara girmesiyle birlikte salıncak, rot başı ve rot mili gibi ön takım parçalarının ciddi şekilde zorlandığını dile getiren Yüksel, “Edirne’deki yolların bazı bölümlerinde ciddi bozulmalar var. Araçlar çukurlara girip çıktığında ön takım parçaları büyük yük altında kalıyor. Bu durum hem araçlarda arızalara neden olabiliyor hem de sürüş güvenliğini tehlikeye atabiliyor” diye konuştu.
Sürücülere düzenli bakım ve kontrol çağrısında bulunan Yüksel, erken yapılan kontrollerin hem güvenli sürüş hem de araçların ömrü açısından önemli olduğunu vurguladı. “Araç sahipleri bakım ve kontrollerini geciktirmemeli. Özellikle alt takım ve filtre kontrolleri zamanında yapılırsa hem masraf azalır hem de araç daha uzun süre sorunsuz kullanılabilir” ifadelerini kullandı.
Araçlardan gelen küçük seslerin de dikkate alınması gerektiğini söyleyen Yüksel, sürücülerin bu konuda daha hassas davranması gerektiğini belirtti. Yüksel, “Araçtan gelen ufak sesler çoğu zaman önemsenmiyor. Oysa bu sesler aracın verdiği bir uyarıdır. Alt takımdan gelen tıkırtılar ya da alışılmadık sesler mutlaka kontrol edilmelidir” dedi.
Bu tür uyarıların dikkate alınmaması halinde daha büyük arızaların ortaya çıkabileceğini belirten Yüksel, “Eğer araçta daha önce olmayan bir ses duyulmaya başladıysa bunun kaynağı mutlaka araştırılmalı. Bu değişikliği ilk fark edecek kişi aracın sürücüsüdür. Bu nedenle böyle durumlarda vakit kaybetmeden bir servise gidilerek detaylı kontrol yaptırılması gerekir” ifadelerini kullandı.
En küçük ses değişikliğinin bile ihmal edilmemesi gerektiğini vurgulayan Yüksel, “Herhangi bir sorun hissedildiğinde hemen müdahale edilmesi gerekir. Aracı bir servise götürüp kontrol ettirmek güvenli sürüş için şarttır” diye konuştu.