Raflarda plak tutkusu

Edirne'de İki Kapılı Han Caddesi'nde yer alan ve kentin en dikkat çekici dükkânlarından biri olan Aydın Kalıpçiden'e ait müzik dükkânı, 1975'ten bu yana değişen müzik alışkanlıklarına rağmen varlığını sürdürmeye devam ediyor. Plakla başlayan yolculuk, kaset ve CD dönemlerinden geçerek bugün yeniden yükselişe geçen plak kültürüyle birlikte yoluna devam ediyor.

TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne’de İki Kapılı Han Caddesi’nde yer alan ve kentin en dikkat çekici dükkânlarından biri olan Aydın Kalıpçiden’e ait müzik dükkânı, 1975’ten bu yana değişen müzik alışkanlıklarına rağmen varlığını sürdürmeye devam ediyor. Plakla başlayan yolculuk, kaset ve CD dönemlerinden geçerek bugün yeniden yükselişe geçen plak kültürüyle birlikte yoluna devam ediyor.

İşletmeci Aydın Kalıpçiden, çocukluk yıllarından itibaren dükkânın içinde büyüdüğünü belirterek, bu mesleğin kendileri için sadece bir iş değil aynı zamanda bir yaşam biçimi olduğunu ifade ediyor. Dijital platformların yaygınlaşmasına rağmen müziğe olan ilginin azalmadığını dile getiren Kalıpçiden, farklı formatlara olan talebin sürdüğünü vurgulayarak, “İnternetten müzik dinleme arttı ama kaset, CD ve plak alan hâlâ çok sayıda insan var. Bu iş bizim için bir tutku” dedi.

Dükkânda geçmişten günümüze uzanan zengin bir arşiv bulunurken, özellikle eski sanatçılara ait plaklar yoğun ilgi görüyor. Son yıllarda plaklara olan talebin yeniden artış gösterdiğini belirten Kalıpçı, retro plak çalarların da bu ilgiyi desteklediğini söyledi. Ortalama 2 bin ila 2 bin 500 lira arasında değişen pikap fiyatlarının erişilebilir olması, plak dinleme alışkanlığını yeniden yaygınlaştırıyor.

Müziğin kendisinin nostaljik olmadığını, asıl değişenin dinleme araçları olduğunu ifade eden Kalıpçiden, “Müziğin nostaljisi olmaz, müzik her zaman devam eder. Nostaljik olan cihazlardır. Gramofon geçmişte kaldı ama bugün çok daha farklı müzik sistemleri var” ifadelerini kullandı.

Dükkânda taşınabilir pikaplardan klasik sistemlere kadar farklı seçenekler sunulurken, müşteri taleplerinin de oldukça çeşitli olduğu belirtiliyor. 2026 yılında bile eski sanatçılara olan ilginin sürdüğünü söyleyen Kalıpçiden, zaman zaman beklenmedik şarkı istekleriyle karşılaştıklarını dile getirdi.

İki Kapılı Han Caddesi’nde yarım asrı geride bırakan dükkân, yalnızca sattığı ürünlerle değil, sokağa kattığı atmosferle de öne çıkıyor. Sürekli çalan müzikle caddeye canlılık kazandırdıklarını belirten Kalıpçiden, “Müzik durduğunda buranın havası değişiyor diyorlar. Burada müzik bir yaşam biçimi” sözleriyle dükkânın ruhunu anlattı.