Prof. Dr. Kaya, ' 7'den 70'e deprem konusunda eğitime dikkat çekti

Deprem anında dikkat edilmesi gereken hususlar ve deprem bilinci konusunda seminer düzenleyen Doğal Afet Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mehmet Ali Kaya, deprem sırasında ve depremden sonra yapılması gerekenler hakkında bilgi verdi.

Prof. Dr. Kaya, ' 7'den 70'e deprem konusunda eğitime dikkat çekti
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından deprem riskinin yüksek olduğu bölgelerde yaşayan vatandaşlar tedirginlik içerisinde yaşıyor.
              Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu akademik personeli ile deprem bilinci hakkında düzenlenen seminerde bir araya gelen Trakya Üniversitesi Doğal Afet Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mehmet Ali Kaya, deprem öncesi alınacak önlemler, deprem sırasında ve depremden sonra yapılması gerekenler hakkında 7’den 70’e eğitimin önemine dikkat çekti.

Edirne ve ilçelerinde mikro bölgeleme araştırmasıyla yer altının büyütme değeri, hâkim titreşim periyodu, zemin sıvılaşma potansiyelinin belirlenmesine yönelik bir proje yapmayı düşündüklerini söyleyen Prof. Dr. Kaya, kısa sürede bu konuyla ilgili araştırma ve inceleme yapacaklarını aktardı.

Geçmiş yıllarda yaşanan depremlerle ilgili de örnekler veren Prof. Dr. Kaya,  "Deprem ülkesiyiz diyoruz. Bundan hiç şüphemiz yok. Bulgaristan'da yaşanan 3 deprem var. 1928 tarihli. 7 büyüklüğü civarında. Bize Saros kadar mesafesi var. Kandilliden arkadaşlarım var. Edirne ve Kırklareli'nin depremsel değerini bir daha elden geçirebilir miyiz diye düşünüyoruz. Ama çok yoğunlar. Yoğunluklar bitince bunu çalışacağız. 1900'lerde sismografların icat edilmesine kadar olan dönemde Osmanlının kayıt aldığı depremler o ülkelerin sismologları o olayı öğrenmek istiyorlarsa İstanbul Kâğıthane’deki arşivlere kadar gitmeleri gerekiyordu" dedi.

Edirne'nin Kaleiçi semtinde bir araştırma yaptıklarını söyleyen ve sunumla örnek gösteren Prof. Dr. Kaya, eski bir Edirne evinin duvarlarında araştırma yaptıklarını ve sistematik çalışmaları anlattı.

Kaleiçi'nin eski bir yerleşim bölgesi olduğunu ve yeni yapı olmadığını belirten Prof. Dr. Kaya,  1999 öncesi yapılan yapılarda zemin araştırması olmadığını fakat günümüzde buna dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti.

“Deprem tatbikatının yılda birkaç defa tekrarlanması gerek”

Çök-Kapan-Tutun tatbikatının çok önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Kaya, bu tatbikatların deprem anında panik yapmak yerine ne yapılması gerektiğini hatırlattığını ve büyük fayda sağlayacağını aktardı.

Deprem eğitiminin ilkokuldan başlaması gerektiğine vurgu yapan Prof. Dr. Kaya, deprem tatbikatlarının yılda birkaç defa yenilenmesi ve 18 yaşından itibaren ilkyardım ve arama kurtarma eğitimi alınmasının yararlı olacağını ifade etti.

Muhabir

EBRU YILDIZ GÜNENÇ