Meriç sınır hattında FETÖ'ye karşı 10 yılda 5 bin 33 yakalama

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminin üzerinden 10 yıl geçti. Darbe girişiminin ardından yasa dışı yollarla yurt dışına kaçmaya çalışan örgüt mensuplarının kullandığı güzergâhlardan biri olan Edirne sınırında, 10 yılda toplam 5 bin 33 FETÖ şüphelisi yakalandı.

TAKİP ET Google News ile Takip Et

15 Temmuz 2016 gecesi gerçekleştirilen darbe girişimi, milletin ve güvenlik güçlerinin direnişiyle engellendi. Darbe girişiminin başarısız olmasının ardından haklarında soruşturma ve yakalama kararı bulunan çok sayıda FETÖ şüphelisi, yasa dışı yollarla Türkiye’den ayrılmaya çalıştı.

Avrupa’ya açılan sınır kapıları ve Yunanistan’a uzanan Meriç Nehri hattı nedeniyle Edirne, kaçış girişimlerinin yoğunlaştığı illerden biri oldu. FETÖ şüphelileri, özellikle Meriç Nehri üzerinden Yunanistan’a geçmeye çalışırken güvenlik güçlerinin operasyonlarıyla yakalandı.

Bazı şüphelilerin düzensiz göçmen gruplarına karışarak sınırı aşmaya çalıştığı, bazılarının ise organizatörlerin yardımıyla farklı güzergâhları kullandığı belirlendi. Hudut birliklerinin yanı sıra emniyet ve istihbarat birimlerinin koordineli çalışmaları sonucu çok sayıda kaçış girişimi engellendi.

Sınır hattında güvenlik tedbirleri yıllar içerisinde artırıldı. Devriye faaliyetleri sıklaştırılırken, elektro-optik kuleler ve gözetleme sistemleriyle sınır hattının 7 gün 24 saat takip edilmesi sağlandı.

10 yıllık süreçte yakalananların toplam sayısı 5 bin 33 oldu.

Güvenlik güçlerinin gerçekleştirdiği operasyonlarda bazı FETÖ şüphelilerinin, farklı terör örgütlerinin mensuplarıyla birlikte hareket ederek sınırı geçmeye çalıştıkları da tespit edildi.

Meriç sınır hattındaki yakalamalarda şüphelilerin üzerlerinde ve yanlarında bulunan materyaller de incelemeye alındı. Ele geçirilen dijital materyal ve verilerden örgütün bazı yapılanmalarına ilişkin bilgilere ulaşıldığı belirtildi.

Operasyonlarda ayrıca yüklü miktarda döviz ele geçirilirken, FETÖ şüphelilerinin yasa dışı yollarla yurt dışına çıkışını organize ettikleri belirlenen kişiler hakkında da adli işlem yapıldı. Kaçış girişimlerine yardım ettiği tespit edilen bazı organizatörler tutuklandı.