Karaağaç'ta ağaç budaması tepki çekti
Edirne'nin Karaağaç Mahallesi'nde kafelerin yoğun olarak bulunduğu sokakta gerçekleştirilen ağaç budama çalışmaları çevrede yaşayan vatandaşların tepkisine neden oldu. Mahalle sakinleri ve öğrenciler, belediye ekipleri tarafından yapılan budama işleminin düzensiz ve gelişi güzel gerçekleştirildiğini öne sürdü.
Vatandaşlar, ağaç budama çalışmalarının daha planlı ve özenli yapılması gerektiğini belirterek, mevcut uygulamanın hem doğaya hem de çevre estetiğine zarar verdiğini ifade etti. Özellikle yaz aylarında gölgesi ve doğal güzelliğiyle yoğun ilgi gören Karaağaç’taki ağaçların bu şekilde budanmasına tepki gösterildi.
Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencisi Şimal Gümüş, Karaağaç’ın doğal dokusunun en önemli unsurlarından birinin ağaçlar olduğunu söyledi. Dört yıldır bölgede eğitim gördüğünü belirten Gümüş, Karaağaç’ı özellikle ağaçları ve doğal atmosferi nedeniyle tercih ettiğini ifade ederek şunları söyledi: “Karaağaç, ağaçlarıyla bilinen bir yer. Yazın insanlar serinlemek ve ağaçların gölgesinde vakit geçirmek için buraya geliyor. Ancak bugün gördüğümüz manzara bizi çok üzdü. Budamaya karşı değilim fakat yapılan işlem budama değil adeta ağaçların katledilmesi gibi. Ayrıca ağaçlarda bulunan kuş yuvalarına da dikkat edilmedi. Yetkililere en azından yuvalara zarar vermemeleri gerektiğini söyledim fakat ‘Bu bizim görevimiz’ gibi cevaplarla karşılaştım. Karaağaç adını bile ağaçlardan alıyor, bu uygulama doğru değil.”
Bir diğer öğrenci Fatmanur Orhan da ağaç budama sırasında yetkililere kuş yuvaları konusunda uyarıda bulunduklarını ancak ciddiye alınmadıklarını dile getirdi. Orhan, “Ağaçlarda kuş yuvaları olduğunu söyledik ve en azından yuvalara dokunmamalarını rica ettik. Ancak yüzümüze gülüp ‘Öğrenci misiniz?’ diye sordular ve bizi ciddiye almadılar. Muhtara gidip durumu anlatmak istedik fakat orada da benzer bir tavırla karşılaştık. Budama işleminin durdurulmasını istedik ama taleplerimiz küçümsendi” dedi.
Bölgede yaşayan vatandaşlar, Karaağaç’ın doğal dokusunun korunması gerektiğini vurgulayarak ağaç budama çalışmalarının daha bilinçli ve çevreye duyarlı bir şekilde yapılması çağrısında bulundu.