Japon televizyonu Edirne'nin lezzetlerini mercek altına aldı

Japonya'nın önde gelen televizyon kuruluşlarından NHK, Türkiye'de hazırladığı seyahat belgeselinin son durağı olan Edirne'de çekimler gerçekleştirdi. Kentin tarihi ve kültürel mirasını görüntüleyen Japon ekip, Kurabiyeci Dede olarak tanınan Arif Meriç'in işletmesini ve üretim tesisini de ziyaret ederek Edirne'nin geleneksel lezzetlerini kayıt altına aldı.

TAKİP ET Google News ile Takip Et

Japonya’nın ulusal yayın kuruluşu NHK, “The Global Train Journey” adlı seyahat programının Türkiye bölümü için Edirne’ye geldi. Kars’tan başlayarak Anadolu’nun farklı şehirlerini demiryolu güzergahı üzerinden keşfeden ekip, yaklaşık 1.700 kilometrelik yolculuğunun son bölümünde Edirne’nin tarihi yapılarını, kültürel zenginliklerini ve yöresel tatlarını görüntüledi.

Japon televizyon ekibinin kentteki çekim adreslerinden biri, Eski Cami köşesinde bulunan Kurabiyeci Dede Arif Meriç’in işletmesi oldu. Yaklaşık üç saat süren çekimlerde Edirne’nin geleneksel tatlı ve kurabiye kültürü tanıtılırken, kentin tarihi geçmişi ve günlük yaşamına ilişkin görüntüler de kaydedildi.

KURABİYECİ DEDE JAPON EKİBE EDİRNE’Yİ ANLATTI

Çekimler sırasında Japon televizyon ekibiyle bir araya gelen Arif Meriç, Edirne’nin Osmanlı döneminden günümüze ulaşan kültürel mirası hakkında bilgiler verdi. Kentin tarihi camileri, hanları, sokakları ve geleneksel yaşam biçimi üzerine gerçekleştirilen sohbette Edirne mutfağının zenginliği de ele alındı.

Meriç, işletmesinde hazırlanan yöresel ürünleri tanıtarak geleneksel tatların geçmişten bugüne nasıl korunduğunu anlattı. Edirne’nin yalnızca tarihi yapılarıyla değil, kendine özgü mutfak kültürüyle de önemli bir şehir olduğunu vurgulayan Meriç, Japon ekibe kentin lezzetleri hakkında bilgi verdi.

Programın çekimleri sırasında Türkiye ile Japonya arasındaki dostluk ilişkileri de gündeme geldi. İki ülke arasındaki kültürel yakınlığın önemine değinilirken, Edirne’nin tarihi ve gastronomik değerlerinin Japon izleyicilere tanıtılmasından duyulan memnuniyet dile getirildi.

JAPON EKİP ÜRETİM TESİSİNİ DE GÖRÜNTÜLEDİ

Eski Cami çevresindeki çekimlerini tamamlayan NHK ekibi, daha sonra Arif Meriç’in üretim tesisine geçti. Burada Edirne’ye özgü geleneksel ürünlerin hazırlanışını görüntüleyen ekip, üretimin farklı aşamalarını kayıt altına aldı.

Ham maddelerin işlenmesinden ürünlerin son halini almasına kadar geçen süreci inceleyen Japon televizyoncular, geleneksel tariflerin günümüz üretim koşullarında nasıl yaşatıldığını da görüntüledi.

İşletmede ve üretim tesisinde gerçekleştirilen çekimlerle Edirne’nin tarihi dokusunun yanı sıra nesilden nesile aktarılan mutfak kültürünün de belgeselde yer alması sağlandı.

1.700 KİLOMETRELİK YOLCULUĞUN SON DURAĞI EDİRNE

NHK tarafından hazırlanan “The Global Train Journey” programının Türkiye yolculuğu Kars’tan başlayarak Erzurum, Erzincan, Kemaliye, Divriği, Sivas, Yozgat, Ankara ve İstanbul üzerinden Edirne’ye uzanıyor.

Yaklaşık 1.700 kilometrelik güzergah boyunca farklı şehirlerin doğal güzelliklerini, tarihi eserlerini ve kültürel yaşamını görüntüleyen ekip, Türkiye seyahatini Edirne’de tamamladı.

Programın Edirne bölümünde tarihi yapıların yanı sıra kentin geleneksel lezzetleri ve üretim kültürü de Japon izleyicilerin karşısına çıkacak.

Japon televizyon ekibini ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu belirten Arif Meriç ise Edirne’nin kültürel değerlerini ve yöresel lezzetlerini uluslararası izleyicilere tanıtmanın önemine dikkat çekerek, bu tür çalışmaların Türkiye ile Japonya arasındaki dostluk ilişkilerine katkı sağlamasını temenni etti.