Hızlı Tren projesinde fiziki ilerleme %55 olarak kaydedildi

229 kilometrelik Halkalı-Kapıkule Demir Yolu Hızlı tren Projesi kapsamındaki çalışmalar kesintisiz devam ediyor. Yaklaşık 52 km'lik hat serimi yapılan projede fiziki ilerleme %55 olmakla birlikte altyapı işlerinde %76 civarında ilerleme kaydedildi.

Hızlı Tren projesinde fiziki ilerleme %55 olarak kaydedildi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Haziran 2019 ayında yapım çalışmalarına başlanan Halkalı '“ Çerkezköy Demiryolu Hattı Çerkezköy-Kapıkule Kesimi İnşası İşi'nin 2023 yılı içinde tamamlanması planlanıyor. Projeyle Halkalı-Kapıkule arası trenle seyahat süresi 4 saatten 1 saat 20 dakikaya, yük taşıma süresi 6,5 saatten 2 saat 20 dakikaya düşecek.

Çift hatlı, 200 kilometre hıza uygun, sinyalli ve elektrifikasyonlu inşa edilecek olan projenin yatırım bedeli 10,5 milyar lira. Avrupa ülkeleriyle yüksek standartlı demir yolu bağlantısını sağlayacak hızlı tren hattı, Çerkezköy-Kapıkule ve Halkalı-Çerkezköy demiryolu kesimlerinden oluşuyor.

'Yüzde 55'lik kısmında fiziki ilerleme gerçekleşmiş durumda'

Proje'nin 153 km'lik Çerkezköy-Kapıkule Demiryolu kesimine ilişkin yapım sözleşmesi imzalanarak, Haziran 2019'da çalışmalara başlandı. Hızlı tren hattı projesinin yüzde 55'lik kısmında fiziki ilerleme gerçekleşmiş durumda.

Yüklenicinin Temmuz ayı sonu itibari ile projede beyaz yaka mavi yaka olmak üzere toplada 1.908 çalışanı ve sahada aktif 747 adet makine ve ekipmanı bulunmaktadır. Projenin Çerkezköy - Kapıkule hattında tam 6 adet istasyon bulunacak.

'Çevre duyarlı proje'

Proje çevreye duyarlı olarak ilerliyor. Hat güzergâhı boyunca organik toprak korunuyor tekrar kullanılıyor. Yaban hayatı için geçişler yapılıyor ve ses perdesi imal ediliyor. Ayrıca saha personeline de düzenli olarak çevre eğitimleri veriliyor.

'Dünyanın En Büyük AB Hibe Projesi'

Projenin, bir başka özelliği de '˜Dünyanın En Büyük AB Hibe Projesi' Olması. Demiryolu projesinin Çerkezköy-Kapıkule hattına ait sözleşme bedeli 530 milyon Avro olup, 275 milyon Avrosu Avrupa Birliği hibe fonlarından sağlanacak. Proje dünyanın en büyük hibe projesi olma özelliğine sahip. Projenin bu kesiminin 2023 yılında yapım çalışmalarının tamamlanması hedefleniyor.

'Proje dünyanın en büyük hibe projesi'

Proje dünyanın en büyük hibe projesi olma özelliğine sahip. Demiryolu projesinin Çerkezköy-Kapıkule hattına ait sözleşme bedeli 530 milyon Avro olup, 275 milyon Avrosu Avrupa Birliği hibe fonlarından sağlanacak. Bölgedeki kara ulaşım yoğunluğu azalarak demiryolu ulaşımı artacak dolayısıyla kazalar ve hava kirliliği azalacak."

Proje ayrıca 2019 yılında Avrasya Stratejik Altyapı Projeleri Liderlik Forumu'nda 'Finans ve Fonlama' alanında 2019 Yılı İlham Veren Proje Ödülüne layık görüldü.

Proje bünyesinde inşası zor olan sanat yapılarını da barındırıyor. Projede 53 alt geçit, 59 üst geçit,16 demiryolu köprüsü, 2 tünel, 194 menfez ve 3'te viyadük yapılacak.

Yatırım tutarı 10,5 milyar lira olan 229 km'lik Halkalı-Kapıkule Demir Yolu Projesi'nin her iki kesimi de tamamlanıp, hizmete alındığında, saatte 200 kilometrelik hızla seyahat edilebilecek.

Halkalı-Kapıkule trenle seyahat süresi 4 saatten 1 saat 20 dakikaya, yük taşıma süresi 6.5 saatten 2 saat 20 dakikaya düşecek.

'Proje ile birlikte Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illeri hızlı tren ağına bağlanacak'

Halkalı-Kapıkule Demiryolu Hattıyla, Londra'dan Pekin'e uzanan Demir İpek Yolu'nun önemli bir parçası tamamlanmış olacak. Hat tamamlandığında Türkiye ve Trans Avrupa ağlarını yüksek kalitede birbirlerine bağlayacak. Bölgede üretilen sanayi ürünlerinin ihracat imkânları artacak, imalat sanayisine gerekli olan hammaddenin taşınması sırasında oluşacak lojistik maliyetleri azaltacak. Mevcut hat kapasitesi 4 kat artacak.

'3,4 milyon yolcu taşıması hedefleniyor'

Şuan ki durumda 1,53 milyon ton yük taşınmakta olup yıllık 9,6 milyon ton yük taşınması, mevcut durumda ortalama yıllık ortalama 600 bin yolcudan 3,4 milyon yolcuya çıkılması hedefleniyor.

'Projede son teknoloji alt yapı kullanılacak'

İşbu Projenin kapsamını oluşturan Çerkezköy- Kapıkule Kesimi (Halkalı- Kapıkule Demiryolu Hattının 1. Fazı) İstanbul- Bulgaristan sınırı Demiryolu Koridorunun bir parçası olacak. Nüfus yoğunluğu yüksek bir endüstriyel ve kentsel bölgede bulunan demiryolu ağı hem bölge hem de tüm demiryolu ağı için yolcu ve yük taşıma hizmetleri sunacaktır. Çift yönlü olarak inşa edilecek yeni demiryolu hattı 200 km/s azami ticari hıza uygun olacak ve telekomünikasyon, sinyalizasyon ve elektrifikasyon sistemleriyle birlikte tesis edilecektir.

'Projenin birçok amacı bulunuyor'

Proje, Halkalı- Kapıkule Demiryolu Hattının yaklaşık 152.91 km uzunluğundaki Çerkezköy- Kapıkule Kesiminde çift yönlü ve elektrikli bir hat yapımına yönelik olması hedefleniyor . Proje zaman etkin (hızlı), rahat ve güvenli bir ulaşım sistemi sağlamak amacıyla yürütüldüğü belirtildi. Projenin temel amaçları; Pekinden Londra'ya giden ipek demiryolunun konfor ve hızının artacağı ulaşım ayağını sağlamak, Türkiye ve Avrupa arasındaki seyahat süresini azaltmak, Konforlu ve güvenli bir ulaşım sistemi sağlamak, Demiryollarının ulusal ulaştırma ağı içindeki payını arttırmak, Ankara ile Bulgaristan ve Yunanistan sınırı arasındaki devlet karayolunun trafik yükünü azaltmak ve egzoz gazından kaynaklı çevre kirliliğini en aza indirmek olarak belirtiliyor.

'9.6 milyon ton yük taşınması hedefleniyor'

Proje kapsamında sanat yapısı olarak 1068 m uzunluğunda 2 adet Viyadük,  1560 m uzunluğunda 2 adet Aç- Kapa Tünel, farklı uzunluklarda 28 adet Demiryolu Köprüsü, 63 adet Üst Geçit, 52 adet Alt Geçit, 185 adet hidrolik Menfez bulunuyor. Proje tamamlandığında yılda 3.4 milyon yolcu taşınması ayrıca yılda 9.6 milyon ton yük taşınması hedefleniyor.

'2023 yılı içinde tamamlanması planlanıyor'

Haziran 2019 ayında yapım çalışmalarına başlanan Halkalı '“ Çerkezköy Demiryolu Hattı Çerkezköy-Kapıkule Kesimi İnşası İşi'nin 2023 yılı içinde tamamlanması planlanıyor. Sözleşmesi 530 milyon Avroya imzalanan projenin, 275 milyon Avrosu Avrupa Birliği hibe fonlarından sağlanacak olup dünyanın en büyük hibe projesi olma özelliğine sahiptir. Projede fiziki ilerleme %55 olmakla birlikte altyapı işlerinde %76 civarında ilerleme kaydedilmiştir. Bugün itibariyle proje kapsamında yaklaşık 1.908 kişi istihdam edilmektedir. Kumru Öngün