Güneş Gözlüğü Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Sıcak havaların ortaya çıkmasıyla birlikte güneş ışınlarından korunmak için vatandaşlar çareyi güneş gözlüğünde buluyor. Optisyen Levent Yaçi, vatandaşların güneş gözlüğü alırken dikkat etmesi gereken noktaları belirtti.

Güneş Gözlüğü Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

“Göz sağlığını tehtid edebilir”

Yaz aylarının yaklaşması ve güneşin kendisini göstermesiyle beraber birbirinden renkli ve çeşitli güneş gözlükleri piyasaya sürülmeye başlandı. Sadece modelini beğenip güneş gözlüğü almanın oldukça yanlış bir davranış olduğunu söyleyen Optisyen Yaçi, bahar ve yaz aylarında çoğu kişi tarafından sürekli olarak kullanılan güneş gözlüklerinin, belirli nitelikleri taşımaması durumunda göz sağlığını tehdit edebileceğini aktardı.

Güneş gözlüğü alırken dikkat edilmesi gereken bir çok husus olduğunu belirten Yaçi, titizlikle seçim yapılmasını da ayrıca dikkat çekti.

“Göz sağlığımıza dikkat etmek için orijinal gözlük kullanalım”

Göz sağlığını düşünerek hareket etmek ve kaliteli gözlük almak gerektiğine değinen Yaçi, " Saat saatçiden, gözlükte gözlükçüden alınır felsefesini devam ettirmemiz lazım. Baktığımız zaman alım gücü çoğu kişide düşmüş gibi görünse de iyi ve temiz kullanıldığı sürece senelerce kullanabileceğiniz ürünlerimiz mevcuttur. Vatandaşlar pazarda ve işportacıda satılan gözlükleri almaya yeltenmesinler. Çok güzel gibi gözükse de camlarda hata oluyor ve körlüğe kadar da gidiyor. Müşterilerimizden birisi pazardan çok güzel abiye model bir gözlük almış ve benim dükkânıma gelene kadar gözleri kan çanağı içerisindeydi. Sağlık önemli, bu işin şakası olmaz. Göz sağlığımıza dikkat etmek için orijinal gözlük kullanmaya özen göstermeliyiz" dedi.

Merdiven altı satış yapan noktalardan uzak durmaları gerektiğini aktaran Yaçi, vatandaşların bildikleri ve güvendikleri optikçilerden gözlük almalarını önerdi.

" UV blokajı yapabilen camlar tercih edilmelidir "

Güneş gözlüğü satın alırken dikkat edilmesi gereken en önemli özelliklerden birisinin de camların ultraviyole ışınlarını blokaj derecesi oluğunu aktaran Yaçi,  "Normalde her gözlük camı ultraviyoleyi değişik oranlarda bloke edebilmekle birlikte etkili ultraviyole blokajı için özel kaplamaların kullanılması gerekir. Güneş gözlüğünün UVA ve UVB blokaj derecelerine bakılmalı, yüzde 99’un üzerinde (ideali yüzde 100 blokaj) UV blokajı yapabilen camlar tercih edilmelidir" dedi.

Hem UVA hem de UVB ışınlarını engelleyen ‘UV 400’ etiketine sahip bir güneş gözlüğü, gözlerin ve göz kenarlarındaki hassas derinin sağlıklı kalmasına yardımcı olduğunu aktaran Yaçi,  Güneş gözlüklerinde kullanılan aynalı kaplamalar göze gelen ışık miktarını düşürmekle birlikte ultraviyole blokaj oranını etkilemez. Bu nedenle aynalı cama sahip olan gözlükler, diğer gözlüklere oranla herhangi bir artıya sahip değildir" ifadelerine yer verdi.

Kumru Öngün

KUMRU ÖNGÜN