Genç girişimciden atık yağ projesi

Edirne'de 5 litre atık yağ getiren ev hanımlarına doğal yapım Arap sabunu hediye edileceğini söyleyen genç girişimci Kimyager Doktor Betül Erkuş, çevreci bir projeyle toplumsal yararı öncelik gösterdi.

Genç girişimciden atık yağ projesi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Lavaboya dökülerek çevreye büyük ölçüde zarar veren atık yağların önüne geçmek için toplumsal yarar çerçevesinde bir proje hazırlayan genç girişimci Kimyager Doktor Betül Erkuş, 5 litre atık yağ getiren ev hanımlarına doğal yapım arap sabunu hediye edeceklerini aktardı.

Saraçlar Caddesi'nde açılan yılbaşı alışveriş günlerinde stant açan Kimyager Doktor Betül Erkuş, burada hem satış yapıyor hem de çevreci projeyi vatandaşlara tanıtıyor.

Hem toplumsal bilinci uyandırmak adına hem de en azından evlerinde kullanabilecekleri doğal bir deterjan olan Arap sabunu kullanmalarına yönelik bir çalışma yapmak istediklerini belirten Kimyager Doktor Betül Erkuş, “1 litre atık yağ lavabolara döküldüğünde akarsu denizlere ulaştığında 1 milyon litre suyu kirletiyor. Aynı zamanda su tesisatını artıma tesisatlarını tıkıyor. Dolayısıyla başlı başına bir sorun teşkil ediyor. Bir proje aşamasındayız. Ev hanımları atık yağları biriktirirler ve bize getirirlerse karşılığında Arap sabunu hediye etmek üzere bir proje yapmak istiyoruz. Hazırlık aşamasındayız.” Şeklinde söyledi.

                Proje aşamasında olduğu için sadece çevreden toplayıp denemeler yaptığını söyleyen Erkuş, “Toplumsal yararı öncelik göstererek bu projeyi yapmak istiyoruz. Çok da maliyetli olmayan bir işlem ev hanımları 5 litre atık yağ getirirlerse karşılığında Arap sabunu alabilecekleri bir sistem oluşturmak istiyorum. Yağlar asit içerir bunlar da bazı içerikleri yani sodyum hidroksit ya da potasyum hidroksit kullanarak sabunlaşma reaksiyonunu oluştururlar. Bu reaksiyon sonucunda hiçbir şekilde atık yağ kalmıyor ve tamamen başka bir ürüne dönüşüyor. Atık yağ tamamen dönüşmüş oluyor. Bu sayede de atığı bertaraf etmiş oluyoruz.” Dedi

Ebru Yıldız Günenç

EBRU YILDIZ GÜNENÇ