Geleceğin kahramanları afetlere hazırlanıyor
Edirne'de genç nesillerin afetler karşısında daha bilinçli ve hazırlıklı bireyler olarak yetişmesini sağlamak amacıyla düzenlenen farkındalık programı, yoğun katılımla gerçekleştirildi. Alanında uzman isimlerin bir araya geldiği etkinlikte öğrencilere afet anında ve sonrasında yapılması gerekenler uygulamalı örneklerle anlatıldı.
Edirne İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nün koordinasyonunda Halk Eğitim Merkezi Mimar Kemaleddin Konferans Salonu’nda düzenlenen programa kent genelindeki çeşitli okullardan çok sayıda öğrenci katıldı. Program boyunca afetlerin yalnızca meydana geldikleri anda değil, öncesinde alınacak tedbirlerle de yönetilebileceği vurgulandı.
Uzmanlar, deprem, sel, yangın ve diğer doğal afetlerde doğru davranış şekillerinin bilinmesinin hayati önem taşıdığına dikkat çekerek, erken yaşta kazanılan farkındalığın toplumun afetlere karşı direncini artırdığını ifade etti.
“HAZIRLIK SÜRECİ EN AZ MÜDAHALE KADAR ÖNEMLİ”
Programın açılışında konuşan AFAD Edirne İl Müdürü Cengiz Karakuş, afetlere karşı hazırlıklı olmanın yalnızca kurumların değil, tüm vatandaşların sorumluluğunda olduğunu belirtti. Öğrencilerin bu konuda bilinçlendirilmesinin gelecekte daha güvenli bir toplum oluşturulmasına katkı sağlayacağını dile getiren Karakuş, eğitim faaliyetlerinin yıl boyunca aralıksız devam ettiğini söyledi.
Kentte gerçekleştirilen eğitim ve tatbikatlarla kurumlar arası koordinasyonun güçlendirildiğini aktaran Karakuş, yakın dönemde yapılan taşkın ve sel senaryolu uygulamaların da olası afetlere karşı hazırlık düzeyini ölçme açısından önemli kazanımlar sağladığını kaydetti.
AİLELERE DE ÖNEMLİ GÖREVLER DÜŞÜYOR
Söyleşide öğrencilere yalnızca okul ortamında değil, evlerinde de afet hazırlıklarını gözden geçirmeleri tavsiye edildi. Uzmanlar, aile bireylerinin birlikte hareket edeceği bir acil durum planının oluşturulmasının, toplanma alanlarının önceden belirlenmesinin ve temel ihtiyaç malzemelerinin bulunduğu bir afet çantasının hazır tutulmasının önemini anlattı.
Acil yardım numaralarının bilinmesi ve kriz anlarında panik yerine doğru bilgiyle hareket edilmesi gerektiği vurgulanırken, hazırlıklı bireylerin afetlerin yol açabileceği olumsuzlukları önemli ölçüde azaltabileceği ifade edildi.
SAHADAN DENEYİMLER ÖĞRENCİLERLE PAYLAŞILDI
Programın ilerleyen bölümünde farklı kurum ve kuruluşların temsilcileri de öğrencilerle bir araya geldi. UMKE Edirne Sorumlusu Mustafa Gökbayrak, Edirne Belediyesi İtfaiye Müdürü Sefa Tabak, Edirne MEB AKUB Lideri Serhat Üretmen, EDAK Başkanı Şafak Çekver, MAG-AME Edirne Temsilcisi Tuğberk Emre Aktaş ve Trakya Üniversitesi Hastanesi Sivil Savunma Amiri Özcan İlgün, görev yaptıkları afet ve acil durum operasyonlarından örnekler anlattı.
Gerçek olaylardan aktarılan deneyimler öğrencilerin büyük ilgisini çekerken, uzmanlar afetlerle mücadelede bilinçli davranmanın ve ekip çalışmasının önemine dikkat çekti. Program, öğrencilerin merak ettikleri soruları yöneltmeleri ve uzmanlardan bilgi almalarının ardından sona erdi.