FESTİVALDE 1 BUÇUK TON TAVA CİĞER DAĞITILDI

Edirne'de 10. Bando ve Ciğer Festivali gerçekleştirildi. Festivalin son gününde ilk olarak Atatürk Anıtı'nda çelenk sunma töreni yapıldı. Ardından oluşturulan kortej Saraçlar Caddesi'ne yürüdü. Salgın nedeniyle 2 yıldır yapılamayan festivalde '˜Acı Biber Yeme' yarışmasının ardından vatandaşlara tava ciğer dağıtıldı.

FESTİVALDE 1 BUÇUK TON TAVA CİĞER DAĞITILDI
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne'de adına türküler yazılan, , dünyanın en hızlı pişirilen yöresel yemeği Tava Ciğer'in bu yıl 10'uncu kez düzenlendi. Son olarak 2019 yılında yapılan festival salgın nedeniyle 2 yıldır gerçekleştirilemiyordu. Festival tedbirlerin gevşetilmesinin ardından coşkuyla kutlandı.

Festival Atatürk Anıtı'na 10. Uluslararası Edirne Bando ve Ciğer Festivali Çelenginin sunumuyla başladı. Çelenk sunma töreninin ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı etkinlik devam etti. Atatürk Anıtı'nda gerçekleştirilen program sonrası oluşturulan kortej Saraçlar Caddesi'nde kurulan sahneye doğru yürüdü.

Etkinlikler Saraçlar Caddesi'nde devam etti. Edirne Belediye Bandosu tarafından "Tava Ciğeri Marşı" söylendi. Ardından protokol konuşmalarına geçildi.

'Kentin turizm potansiyelini artıran festivalimiz hayırlı olsun'

Edirne Ciğer Esnafını temsilen konuşma yapan Niyazi yavuz, 'Tava ciğer ilimizin tescilli lezzetidir. Bu lezzet kent ekonomisine büyük katkı sağlamaktadır. Dana yetiştiren çiftçiler başta olmak üzere, karaağaç biber ekimi, ayçiçek yağı üretimleriyle istihdamı sağlanan on binlerce insanımızın geçim kapısı olmaya her gece gün devam etmektedir. Uluslararası tanıtım bakımından bu proje ile Edirne tava ciğerine verdiği katkılardan dolayı yetkililere teşekkür ediyorum. Yurt içi ve yurt dışı kentin turizm potansiyelini artıran festivalimiz hayırlı olsun. Gelemeyen herkese sesleniyorum Edirne'ye gel ciğerimi ye' dedi.

Çölyak hastalarının da bu lezzeti tadabilmeleri için özel ciğer pişireceklerini söyleyen Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, 'Ahilik geleneğinde bir usul vardır. Bir sanat dalında en son konuşmayı usta yapar. Birbirinden değerli ustalarımız dünyada sadece Edirne'de olan tava ciğeri hem doğramada hem pişirmede sergiliyor. Çölyak hastaları var. Onlar normal unun içindeki glütenden dolayı bu ciğeri yiyemiyor. Bu yıl Trakya Çölyak Derneği bize başvuruda bulundu. Biz de hem oluşturmak hem de bu muhteşem lezzeti tadabilmeleri için ayrı bir tavada glütensiz unla pişireceğiz. Toplumu bu konuda farkında olmaya davet ediyorum. Edirne Valisi Ekrem Canalp'e de yeni görev yerinin hayırlı olmasını diliyorum' ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından '˜Acı Biber Yeme' yarışmasına geçildi. Yarışmaya 12 kişi katıldı. Yarışmacılar kendilerine verilen süre içerisinde 90 adet acı biberi yemeye çalıştı. En kısa sürede 90 acı biberi yemeyi başaran Emrah Mucurtay, vücut ağırlığı kadar ayçiçeği yağı kazandı. Yarışmaya katılanlara çeşitli hediyeler verildi.

Yarışmayı kazanan Emrah Mucurtay yaptığı açıklamada, Şanlıurfalı olduğu için biber yemeği çok sevdiğini ve biberin acısından etkilenmediğini belirtti.

Gerçekleştirilen yarışmanın ardından Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne Valisi Ekrem Canalp, AK Parti Edirne İl Başkanı Belgin İba tava ciğer ustalarıyla beraber ciğer pişirdi.

Festivalde vatandaşlara 1,5 ton tava ciğer dağıtıldı. Vatandaşlar tava ciğer alabilmek için birbiriyle yarıştı. 

Ebru Yıldız Günenç