EKİM SEZONUNUN BAŞLAMASIYLA BİRLİKTE SAHTE GÜBRE SATICILARI ARTTI

Yaz aylarının gelmesiyle ekim sezonunda tarımsal faaliyetlerin artması ve gübre sektörünün hareketlenmesiyle gübre satışları arttı. Piyasada ismi bilinmiş gübre ithalatçısı veya üretici firmaların torbalarının benzerini yaptıran dolandırıcılar çiftçilere sahte gübre satarak ekinin veriminin düşük olmasına neden oluyor.

EKİM SEZONUNUN BAŞLAMASIYLA BİRLİKTE SAHTE GÜBRE SATICILARI ARTTI
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yaz ayı ekim sezonunun gelmesiyle hareketlenen gübre satışlarında, durumu fırsata çevirmek isteyen sahte gübre satıcılarına da gün doğdu. Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri üzerinde onaylı etiketi bulunmayan gübrelerin alınmaması konusundan uyarırken, gübre alımında dikkat edilecek unsurlar hakkında tarım ürünleri sorumlusu ve çiftçiler açıklamalarda bulundu.

'Piyasadaki ucuz gübrelere itibar etmeyin'

Edirne'nin Süloğlu ilçesinde bir tesiste görev yapan, piyasada dolaşan ucuz gübrelere itibar edilmemesini söyleyen Tarım Ürünleri İşletme Müdürü Samet Çakal, 'Bayiden sattığı ürünle ilgili "Lisans Belgesi, Tescil Belgesi, Ürününü Onaylı Etiket. Örneğini isteyip ürünün üzerindeki bilgiler ile belgelerdeki bilgileri karşılaştırınız. Gezginci olarak kamyon üzerinde gübre satanlardan gübre almayın. Piyasadaki muadillerine oranla dikkati çekecek ölçüde ucuz gübrelere itibar etmeyin. Etiket bilgileri Türkçe olmayan ve ambalajı açılmış veya bozulmuş olan gübreleri almayın. Gübreyi tanıdık ve güvenilir bayiden alın' şeklinde konuştu.

Çakal, Çuvalların üzerindeki gübre takip sisteminin koyduğu barkot ile bilgisayardaki barkot numarasının uyuşup uyuşmadığına bakılması gerektiğini belirtti.

Her gübrenin üzerinde parti numaralarının bulunduğunu söyleyen Çakal, 'Bu parti numaralarından hangi partiye ait oldukları ve ne zaman üretildikleri de yazar. Tescillerinden içeriklerini kontrol edebilme şansımız oluyor. Sahte gübreyle karşılaşan çiftçiler Tarım İl Müdürlüklerine ya da Tarım İlçe Müdürlüklerine başvurabilirler. Burada aldıkları numunelerle laboratuvarda tahlil yaptırıp onun sonucuna göre diğer çiftçiyi bilgilendirebilirler' dedi.

'Öyle bir şey ki yerli tohumlarımız kalmadı'

Sahte gübre nedeniyle yerli tohumların kalmadığını ifade eden Çömlekakpınar Köyü Üreticilerden Mehmet Erdur, 'Gübrenin sahte olup olmadığını kullanıldıktan sonra anlayabiliriz. Tarlada ne kadar fark olduğunu daha sonra gözlemleyebiliriz. Bu iş ile ilgilenen içeriğine ne kadar ne koymuş bilemeyiz. Ekinleri etkileyebilir çünkü bu çözeltiler için daha sonra ayrı ilaçlar veriyorlar. Atılan çözeltinin dengesini sağlamak için yapıyorlar. Öyle bir şey ki yerli tohumlarımız kalmadı. Onlarda bizlere bu ilaçları satıyorlar. Bunun için biz ülkece bu işe el atabiliriz. İlçe Tarımın düzenli olarak takip etmesi lazım.' Şeklinde konuştu.

Verimin düşmesiyle sahte gübre kullanıldığının anlaşabileceğini ifade eden Üreticilerden İrfan Cezayir, piyasada dolaşan sahte gübre ve satıcılarının önüne geçilmesi için ilk önce denetimlerin arttırılması gerektiğini söyledi.

Gübrede yüzde 30-40 oranında sahtelik olması halinde ekilen ürünün kilosu ve veriminin azaldığını belirten Cezayir, sahte gübrenin ekili alanların tümüne zarar verdiği şeklinde konuştu.

Kumru Öngün Emir Can Güllü