Edirne'ye esnaf göçü başladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Resmi Gazete'de yayımlanan kararı sonrası Bulgaristan'dan Türkiye'ye gelişlerde pasaport ve vize zorunluluğu kaldırılmıştı. Karar sonrası Bulgaristan vatandaşları Edirne'ye akın etti. Yaşanan turist akını sonrası kente Türkiye genelinden esnaf göçüde başladı.

Edirne'ye esnaf göçü başladı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türkiye'nin Bulgar vatandaşlara pasaport uygulamasını kaldırıp, kimlikle geçişe izin vermesi Edirne'de ticaret hayatını da olumlu etkiledi. Resmi Gazete'de yayımlanan Bulgaristan'lı vatandaşlara vize ve pasaport muafiyeti kararı sonrası Edirne Bulgar turisti akınına uğradı. Alınan karardan memnun olan esnaf yaşanan yoğunluktan dolayı işlerin artacağını söylemişti. Bu karar sonrası Bulgar vatandaşların akın ettiğini duyan çevre illerdeki esnaflar Edirne'ye mağaza açmak için sıraya girdi.

                Çevre il ve ilçelerden gelen esnaf Edirne'de yaşanan turist yoğunluğunu fırsata çevirmek için dükkan arıyor. Gelen esnaf Edirne'nin en işlek yerlerinden olan Saraçlar Caddesi'nde dükkan açmak için emlakçılara başvuruyor.

                Türkiye'nin çeşitli illerindeki esnaf Bulgar bereketinden yararlanmak ve ürünlerini satmak için Edirne'de mağaza açmak istiyor. Edirne'ye çevre il ve ilçelerden gelen esnaf sayısı son bir hafta içerisinde yüzde 25 arttı. Şehir dışından gelip dükkân tutamayanlar ise ürünlerinin satılması için Edirne'deki esnafla anlaşmanın yolunu arıyor.

                Bulgaristan vatandaşları temel ihtiyaçlarının neredeyse tamamını Edirne'den karşılıyor. Özellikle tekstil ve mobilya gibi ürünlere rağbet gösteren Bulgarların talebini karşılamak isteyen bölge esnafı, Gaziantep ve Denizli gibi şehirlerden gelen tüccarlarla bağlantı kuruyor. Bulgaristan vatandaşlarının gelmesi nedeniyle Edirne'de yaşanan ticari hareketlilik çevre illeri de harekete geçirdi.

                Edirne'ye komşu olan TEKİRDAĞ, Kırklareli ve Çanakkale'deki esnaflar cazip kampanyalar düzenleyerek Bulgar vatandaşların kendi illerine gelmesi için çaba sarf ediyor.

Bulgar vatandaşların pasaportsuz giriş kararının ardından kentte çevre illerden dükkân açmak isteyen esnaflar boş dükkân bulmakta zorlanıyor.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Edirne Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Serhat Çeker, çevre illerden Edirne'ye esnaf akınının başladığını söyledi.

               

                Esnafların İstanbul başta olmak üzere Edirne'ye komşu il ve ilçelerden geldiğini belirten Çeker, dükkan kiralarının 15 bin liradan 50 bin liraya yükseldiğini ifade etti.

                Çeker, özellikle İstanbul'daki imalatçıların Edirne'yi tercih ettiğinin altını çizdi ve şunları söyledi;

Çeker; 'Çevreden gelen esnaf iş yeri kiralamak için birbirleriyle yarışır hale geldi. Bu durumu ranta çevirmek isteyenler var.  Alışverişlerde yabancıdan kaynaklanan bir hareketlenme var.   Çorlu esnafınız geliyor. Şu anda en fazla İstanbul'dan talep var. Birinci elden imalatçı firmalar özellikle kendi ürettiği malı Edirne'mizde satalım diyerekten iyi bir para kazancı olacağını da tahmin ediyorlar. Çünkü alışveriş hakikaten arttı' dedi

 

Tarihi Çarşı esnafı Tülay Kaytan, 'Bulgarlara satış yapıyoruz. İnşallah böyle devam eder. Bulgarlar olmasa işimiz zor' dedi.

                Bulgaristan'dan Edirne'ye alışverişe gelen Bedri Arsova, "Bebek malzemesi,  ayakkabı aldık. Ne lazımsa aldık.Devamlı geliyoruz" dedi.

Bulgaristan'dan Edirne'ye alışverişe gelen Vehbiye Arsova, "Edirne'den yatak örtüsü alıyoruz. Masa örtüleri alıyoruz. Neye ihtiyacımız varsa alıyoruz.Yiyecek de alıyoruz.Lokum,  Şeker alıyoruz. Peynir, zeytin kahvaltılık da alıyoruz" dedi.