Edirne Sarayı'nın sesi sosyal medyada yankılandı
Edirne Sarayı'nın simge yapılarından biri olan Cihannüma Kasrı, sosyal medyada yayın yapan 'Konuşan Miras' animasyon sayfasında yayınlanan video ile yeniden gündeme geldi. Tarihi yapının kendi ağzından anlatıldığı videoda, Osmanlı tarihine damga vuran olaylar ve kasrın geçmişten bugüne uzanan hikayesi dikkat çekti.
Videoda, Cihannüma Kasrı’nın 1450 yılında henüz Fatih Sultan Mehmet unvanını almamış olan II. Mehmet tarafından yaptırıldığı ifade edildi. İstanbul’un fethine dair planların kasrın odalarında yapıldığı vurgulanırken, “O kutlu günün planlarını hala sır olarak duvarlarımın arasında tutuyorum” sözleri öne çıktı.
Tarihi yapı, Edirne’nin yaşadığı savaşlar ve işgallerden kendisinin de etkilendiğini anlatarak, Osmanlı ordusunun cephanelerin düşman eline geçmemesi için kasrı havaya uçurduğunu da hatırlattı. Duygusal anlatımıyla dikkat çeken videoda, “Edirne ne yaşadıysa ben de onu yaşadım” ifadeleri kullanıldı.
Bugün Milli Saraylar Başkanlığı tarafından restore edilen Cihannüma Kasrı’nın yeniden Edirne silüetindeki yerini aldığı belirtilirken, çalışmaların tamamlanmasının ardından 2027 yılında ziyaretçilere kapılarını açmasının beklendiği aktarıldı.
Kısa sürede çok sayıda kullanıcı tarafından izlenen video, Edirne Sarayı’nın tarihi önemini yeniden gündeme taşırken, sosyal medyada da büyük ilgi gördü.