Edirne'de İkaz Ve Alarm Sistemleri Test Edilecek
Edirne'de AFAD ve ASELSAN iş birliğiyle kurulan yeni nesil ikaz ve alarm sistemleri test edilecek. 28-29 Eylül tarihlerinde belirli noktalarda yapılacak denemelerin ardından, 30 Eylül Çarşamba günü saat 15.00'te kentteki tüm sirenler aynı anda çalacak. Yetkililer, vatandaşlara paniğe kapılmamaları yönünde uyarıda bulundu.
Afet ve acil durumlarda vatandaşların zamanında uyarılmasını sağlamak amacıyla Edirne’de kurulan yeni nesil siren sistemleri için test süreci başlıyor. AFAD Başkanlığı tarafından 7126 sayılı Sivil Savunma Kanunu kapsamında ülke genelinde yürütülen İkaz ve Alarm Sistemi Kurulum Projesi çerçevesinde kentteki sistemlerin çalışıp çalışmadığı kontrol edilecek.
İlk testler, 28-29 Eylül tarihlerinde Edirne’nin belirlenen noktalarında gerçekleştirilecek. Sistemin genel denemesi ise 30 Eylül Çarşamba günü saat 15.00’te yapılacak. Bu kapsamda kent genelindeki tüm sirenler yüksek ses seviyesinde aynı anda devreye alınacak.
ÖNCE ANONS, ARDINDAN SİREN SESİ DUYULACAK
Test sırasında sirenlerden önce, “Dikkat! Dikkat! İlimizde kurulan ikaz ve alarm sisteminin test yayınıdır, lütfen panik yapmayınız.” şeklinde anons yapılacak.
Anonsun ardından yaklaşık 30 saniye boyunca dalgalı siren sesi duyulacak. Böylece yeni kurulan sistemlerin eş zamanlı çalışma ve sesli uyarı kapasitesi kontrol edilecek.
VATANDAŞLARA PANİK YAPMAYIN UYARISI
Yetkililer, gerçekleştirilecek uygulamanın yalnızca sistemlerin işleyişini kontrol etmeye yönelik olduğunu, herhangi bir afet veya acil durum anlamına gelmediğini bildirdi.
Yüksek ses seviyesinde yapılacak testler nedeniyle vatandaşların endişeye kapılmamaları istenirken, kamu kurumları ve kuruluşlarının da gerekli hassasiyeti göstermeleri gerektiği belirtildi.