Edirne'de bahar havası hissedilmeye başladı
Edirne'de son günlerde etkili olan yağışlı ve soğuk hava yerini güneşli günlere bırakmaya başlarken, baharın habercisi kabul edilen cemrenin ilki havaya düştü. Doğanın uyanışını simgeleyen bu gelişmeyle birlikte kentte hem hava koşullarında hem de günlük yaşamda bahar hareketliliği hissedilmeye başladı.
Toplumda baharın gelişini müjdeleyen bir işaret olarak görülen cemre, her yıl olduğu gibi bu yıl da önce havaya düşerek kışın etkisinin yavaş yavaş azalacağını hatırlattı. Sert rüzgârların ve yağışın etkili olduğu günlerin ardından güneşin yüzünü göstermesiyle birlikte Edirne’de daha ılıman bir hava hakim olmaya başladı. Bu değişim hem şehir hayatında hem de doğada kendini göstermeye başladı.
Havanın açmasıyla birlikte vatandaşlar da soluğu dışarıda aldı. Aileler çocuklarıyla park ve bahçelere giderken, kentin en yoğun noktalarından biri olan Saraçlar Caddesi gün boyunca kalabalık görüntülere sahne oldu. Güneşli havayı fırsat bilen vatandaşlar banklarda oturup sohbet etti, güvercinleri besledi ve alışveriş yaparak vakit geçirdi. Kent merkezindeki hareketlilik, baharın yaklaşmasının yarattığı canlılığı gözler önüne serdi.
Takvime göre cemrelerin ilki 19 Şubat’ta havaya düşerken, ikinci cemre 26 Şubat’ta suya, üçüncü cemre ise 4 Mart’ta toprağa düşecek. İlk cemreyle birlikte hava sıcaklıklarının kademeli olarak artması beklenirken, Edirne’de sert kış günlerinin ardından daha yumuşak ve ılıman bir döneme girileceği öngörülüyor.
Cemre her ne kadar ani bir sıcaklık artışı anlamına gelmese de, halk arasında bu dönemden itibaren gece ayazlarının zayıflayacağı, gündüz saatlerinde ise daha ılık bir havanın hissedileceği düşünülüyor. Sabah saatlerinde yer yer sis ve pus görülmesi mümkün olsa da, güneşli günlerin artmasıyla birlikte kentte baharın izleri daha belirgin hale gelecek.
Edirne’de özellikle tarım ve hayvancılıkla uğraşan kesim için cemre yalnızca kültürel bir inanış olarak görülmüyor. Aynı zamanda doğanın döngüsünü takip etmek açısından önemli bir işaret kabul ediliyor. İlk cemreyle birlikte çiftçilerin tarlaların durumunu kontrol etmeye başladığı, toprak hazırlığı ve bahar planlamalarına yöneldiği ifade ediliyor. Ekim süreci henüz başlamasa da, cemre düşmesiyle birlikte bahar hazırlıklarının ilk adımı atılmış oluyor.
Bakmadan Geçme