Bulgaristan Sandığı Edirne'de Kuruldu, Seçmenler Oy Verdi
Komşu ülke Bulgaristan'da gerçekleştirilen erken genel seçim kapsamında Edirne'de yaşayan çifte vatandaşlar da oy kullanmak için sandık başına gitti. Türkiye genelinde kurulan 27 sandıktan 5'inin Trakya'da yer aldığı seçimlerde, Edirne'de oy verme işlemleri Bulgaristan Cumhuriyeti Edirne Başkonsolosluğu'nda gerçekleştirildi.
Haberin Özeti
- • Komşu ülke Bulgaristan’da gerçekleştirilen erken genel seçim kapsamında Edirne’de yaşayan çifte vatandaşlar da oy kullanmak için sandık başına gitti. Türkiye genelinde kurulan 27 sandıktan 5’inin Trakya’da yer aldığı seçimlerde, Edirne’de oy verme işlemleri Bulgaristan Cumhuriyeti Edirne Başkonsolosluğu’nda gerçekleştirildi.
Bulgaristan’da Başbakan Rosen Jelyazkov liderliğindeki koalisyon hükümetinin istifa etmesinin ardından Cumhurbaşkanı Rumen Radev tarafından erken seçim kararı alınmıştı. Son beş yılda sekizinci kez sandığa gidilen ülkede, siyasi belirsizliğin sona erip ermeyeceği merak edilirken, yurt dışında yaşayan Bulgaristan vatandaşları için de çeşitli ülkelerde sandıklar kuruldu.
Bu kapsamda Trakya bölgesinde yaşayan çifte vatandaşlar sabahın erken saatlerinden itibaren oy kullanmak üzere sandıklara yöneldi. Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ’da yaşayan seçmenler, kendileri için belirlenen noktalarda oy verme işlemlerini gerçekleştirdi. Edirne’de yaşayan çok sayıda seçmen ise Bulgaristan Edirne Başkonsolosluğu’na gelerek oyunu kullandı.
Sabah saat 07.00’de başlayan oy verme sürecinde seçmenlerin kimlik ve gerekli belgeleri görevliler tarafından kontrol edildi. Gün boyunca devam eden seçim işlemlerinin akşam saat 20.00’ye kadar sürdüğü bildirildi.
Trakya’da sadece 5 sandık kuruldu
Bulgaristan Cumhuriyeti Edirne Başkonsolosu Radoslava Kafedzhiyska, seçim sürecine ilişkin yaptığı açıklamada bu yıl Trakya genelinde sandık sayısının önemli ölçüde azaltıldığını söyledi.
Kafedzhiyska, önceki yıllarda Trakya bölgesinde toplam 31 sandık kurulduğunu hatırlatarak, bu yıl ise yalnızca 5 sandığın açıldığını belirtti. Açılan sandıkların Edirne Başkonsolosluğu, Lüleburgaz, Çorlu’da iki nokta ve Ergene’de bir merkezde bulunduğunu ifade etti.
Geçmiş seçimlerde Trakya genelinde yaklaşık 11 bin kişinin oy kullandığını dile getiren Kafedzhiyska, bu yıl sadece Edirne’de yaklaşık 700 ila 800 seçmenin sandığa gelmesinin beklendiğini kaydetti. Daha önce Edirne’de hem 75. Yıl İlkokulu’nda hem de Başkonsolosluk binasında sandık kurulduğunu anımsatan Kafedzhiyska, son seçimde okulda 700-800 civarında, konsoloslukta ise yaklaşık 300 oy kullanıldığını söyledi.
Seçim sürecinin tüm kurumlarla koordinasyon içinde yürütüldüğünü vurgulayan Kafedzhiyska, herhangi bir aksaklık yaşanmadığını ve sürecin sorunsuz şekilde devam ettiğini belirtti.
Katılım düşüşü dikkat çekti
Trakya Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Cevat Güneş de seçimlere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Sabah 07.00’de başlayan ve akşam 20.00’ye kadar süren oy verme işlemlerinde önceki yıllara göre katılımın daha düşük seviyede kaldığını söyledi.
Güneş, bunun en önemli nedenlerinden birinin Türkiye genelindeki sandık sayısının ciddi oranda azaltılması olduğunu belirterek, geçmişte 168 olan sandık sayısının bu seçimde 27’ye düştüğünü ifade etti. Sandık sayısının azalmasının özellikle göçmen nüfusun yoğun yaşadığı bölgelerde seçmenlerin sandığa ulaşmasını zorlaştırdığını kaydetti.
Daha önce Edirne’de 75. Yıl İlköğretim Okulu’nda da sandık kurulduğunu hatırlatan Güneş, bu yıl yalnızca konsolosluk binasında oy kullanılması nedeniyle seçmen ilgisinin azaldığını söyledi.
“Vatandaşlık görevimizi yapmaya geldik”
Oy kullanmak için sabah saatlerinde konsolosluğa gelen seçmenlerden Naciye Korkmaz ise bu yıl sandık sayısının azalmasının sıkıntı yarattığını belirtti. Daha önce oylarını 75. Yıl İlkokulu’nda kullandıklarını söyleyen Korkmaz, yeniden aynı noktada oy vermek istediklerini ifade etti.
Korkmaz, “Vatandaşlık görevimizi yerine getirmek için geldik. Hayırlısı olsun” dedi.
Edirne’de gün boyu süren seçim hareketliliğinde, seçmenler demokratik haklarını kullanırken, Bulgaristan’daki siyasi tablonun nasıl şekilleneceği merakla bekleniyor.
Kumru Öngün