Buğdayın gizli düşmanı karakök, sıcaklarla etkisini artırabilir
Lalapaşa Ziraat Odası Başkanı Taner Öztürk, Trakya'da buğday üreticilerini yakından ilgilendiren 'Take-All' hastalığı, halk arasındaki adıyla 'Karakök' konusunda önemli uyarılarda bulundu. Son dönemde bazı buğday tarlalarında sararmaların görülmeye başladığını belirten Öztürk, hava sıcaklıklarının yükselmesiyle birlikte hastalığın etkisinin daha da belirgin hale gelebileceğini söyledi.
Trakya’da havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte tarım arazilerindeki risklerin arttığını ifade eden Öztürk, karakök hastalığının toprak kaynaklı mantari bir hastalık olduğunu belirtti. Özellikle buğdayın kök sistemini hedef alan hastalığın, bitkinin su ve besin alımını olumsuz etkilediğini dile getiren Öztürk, bunun ilerleyen süreçte ciddi verim kayıplarına yol açabileceğini kaydetti.
Bazı bölgelerde tarlalarda yer yer sararmaların dikkat çekmeye başladığını söyleyen Öztürk, “Özellikle sıcaklıkların artacağı dönemde bu görüntüler daha yaygın hale gelebilir. Hastalık nedeniyle zarar gören kök sistemi, bitkinin artan su ihtiyacını karşılayamıyor. Bu durum da bitkinin strese girerek sararmasına neden oluyor” dedi.
Kışı yağışlı ve ılıman geçen dönemlerin karakök hastalığı için uygun ortam oluşturduğunu belirten Öztürk, erken ekim, derin ekim ile azot ve fosfor eksikliğinin de hastalık riskini artırdığını söyledi. Özellikle yüksek pH’lı, kireçli ve halk arasında “aklık” olarak bilinen topraklarda hastalığın daha yoğun görüldüğünü ifade etti.
Son günlerde etkili olan yağışların sararmaların hızlı yayılmasını bir miktar yavaşlattığını aktaran Öztürk, buna rağmen üreticilerin dikkatli olması gerektiğini vurguladı. Hastalığın erken fide döneminde bulaştığını belirten Öztürk, aynı tarlaya sürekli buğday ekilmesinin de riski artırdığına dikkat çekti.
Karakök hastalığında en önemli unsurun önleyici tedbirler olduğunu ifade eden Öztürk, mevcut mantari ilaçların hastalık ilerledikten sonra kesin çözüm sağlayamadığını söyledi. Doğru ekim zamanı, dengeli gübreleme ve münavebe uygulamalarının büyük önem taşıdığını kaydeden Öztürk, üreticilerin özellikle azot ve fosfor eksikliğine karşı dikkatli olmaları gerektiğini dile getirdi.
Dayanıklı buğday çeşitlerinin tercih edilmesi, toprağın düzenli analiz edilmesi ve uygun ekim planlamasının önemine değinen Öztürk, Trakya’daki üreticilerin önümüzdeki haftalarda sıcaklıkların artmasıyla birlikte tarlalarını daha yakından takip etmeleri gerektiğini sözlerine ekledi.