2026 ayçiçeği biçim fiyatı açıklandı
Lalapaşa Ziraat Odası Başkanlığı, 2026 yılı ayçiçeği hasat sezonunda uygulanması tavsiye edilen biçerdöver ücretini açıkladı. Oda yönetiminin aldığı kararla ayçiçeği biçim ücreti dekar başına 400 lira olarak belirlendi. Açıklanan fiyatın bağlayıcı olmadığı, üretici ile biçerdöver sahiplerinin karşılıklı anlaşarak farklı bir rakam belirleyebileceği bildirildi.
Ayçiçeği hasadının başlamasıyla birlikte üreticilerin önemli gider kalemlerinden biri olan biçerdöver ücretleri de belli olmaya başladı. Lalapaşa Ziraat Odası Başkanlığı, 20 Ağustos 2026 tarihli kararıyla ilçede uygulanması tavsiye edilen ayçiçeği biçim ücretini kamuoyuyla paylaştı.
Odanın aldığı karara göre, 2026 yılı hasat döneminde ayçiçeği için tavsiye edilen biçim ücreti dekar başına 400 lira oldu.
Belirlenen rakamın zorunlu bir tarife olmadığına dikkat çekilen açıklamada, fiyatın üreticiler ile biçerdöver sahipleri arasındaki ücret görüşmelerinde tavsiye niteliği taşıdığı belirtildi.
Tarafların hasat yapılacak arazinin durumu ve kendi aralarındaki anlaşmaya bağlı olarak 400 liranın dışında farklı bir ücret üzerinden de anlaşabileceği kaydedildi.
Ayçiçeğinde hasat döneminin başlamasıyla üreticiler bir yandan tarladaki verim ve ürün fiyatlarını takip ederken, diğer yandan hasat sırasında ortaya çıkacak maliyetleri hesaplıyor.
Üretimdeki girdi maliyetlerinin yanı sıra biçerdöver ücretleri de çiftçinin hasat dönemindeki önemli giderleri arasında yer alıyor. Lalapaşa Ziraat Odası tarafından açıklanan dekar başına 400 liralık tavsiye fiyatının, hasat süresince üretici ve biçerdöver sahipleri arasındaki görüşmelerde referans oluşturması bekleniyor.
Lalapaşa Ziraat Odası Başkanı Tamer Türk, Meclis Başkanı Emin Dağlar ve oda üyelerinin imzalarının bulunduğu kararla, 2026 yılı ayçiçeği biçim ücretinin 400 TL/dekar olarak tavsiye edildiği duyuruldu.