Ayçiçeği tarlalarında bal üretimi başladı
Türkiye'nin farklı bölgelerinden yola çıkan arıcılar, ayçiçeği balı sezonunun başlamasıyla birlikte Edirne'deki tarlalara yerleşti. Muğla, İzmir ve çeşitli illerden gelen üreticiler, binlerce arı kolonisini ayçiçeği ekili alanlara taşıyarak bu yıl verimli bir sezon geçirmeyi hedefliyor. Geçen yıla göre yağışların daha iyi olması, üreticilerin bal rekoltesine yönelik beklentilerini artırdı.
Türkiye’nin ayçiçeği üretiminde önde gelen kentlerinden Edirne, yaz aylarında sadece çiftçilere değil, gezgin arıcılara da ev sahipliği yapıyor. Çiçeklenme döneminin başlamasıyla birlikte kente gelen üreticiler, yaklaşık iki ay sürecek sezonda kaliteli ayçiçeği balı elde edebilmek için yoğun mesai harcıyor.
Arıcılar, kovanlarını ayçiçeği tarlalarının tam ortasına ya da yakın noktalarına yerleştirerek arıların nektara kolay ulaşmasını sağlıyor. Böylece arılar daha kısa mesafede çalışırken hem enerji kaybı azalıyor hem de bal üretiminde verim yükseliyor.
Muğla’nın Milas ilçesinden gelen Şennur Muğlalı, 14 yıldır arıcılıkla uğraştıklarını, son 12 yıldır ise her yaz sezonunda Edirne’ye geldiklerini söyledi. Yaklaşık 550 kovanla üretim yaptıklarını belirten Muğlalı, bu yıl 10 ila 15 ton arasında ayçiçeği balı hasat etmeyi planladıklarını ifade etti.
Ayçiçeği tarlalarının bal üretimi için büyük avantaj sunduğunu dile getiren Muğlalı, arıların nektara kısa sürede ulaştığını, bunun da hem üretim miktarını hem de balın kalitesini olumlu yönde etkilediğini söyledi.
Eşiyle birlikte çalışan Hatice Muğlalı ise arıcılığın ailece yürütülen emek yoğun bir meslek olduğunu belirtti. Sezon boyunca tüm işlerde görev aldığını ifade eden Muğlalı, üretmenin kendileri için yaşam biçimi haline geldiğini söyledi.
İzmir’den gelen Toklu ailesi de yaklaşık bir buçuk aydır Edirne’de bal üretimi yapıyor. Ailenin mutfak işlerinden sorumlu olan Hatice Toklu, arıcılığın yalnızca kovan başında yapılan bir iş olmadığını belirterek, sahada çalışan ekibin tüm ihtiyaçlarını karşılamak için günün ilk ışıklarıyla mesaiye başladığını anlattı. Yaklaşık 25 yıldır ailesiyle birlikte sezonluk göç ettiklerini ifade eden Toklu, yıllar içinde arıcılığın her aşamasını öğrendiğini söyledi.
Halil İbrahim Toklu ise Trakya’nın bal üretimi açısından Türkiye’nin en önemli bölgelerinden biri olduğunu belirterek, sezonun ilk bölümünde karaçalı balı hasadı yaptıklarını, ardından ayçiçeği balı üretimine geçtiklerini kaydetti.
Ailenin bir diğer üyesi Osman Toklu da bu yıl ilkbahar yağışlarının ayçiçeği gelişimine olumlu katkı sağladığını belirterek, geçen sezona göre daha yüksek verim beklediklerini dile getirdi. Yaklaşık 450 kovanla üretim yaptıklarını söyleyen Toklu, hedeflerinin kaliteli ve bereketli bir sezon geçirmek olduğunu ifade etti.
Edirne’ye gelen arıcı aileleri, bal üretiminin yalnızca kovanların başında yapılan çalışmalardan ibaret olmadığını vurguluyor. Kovanların taşınmasından bakımına, bal sağımından dinlendirme ve paketleme aşamasına kadar tüm süreç aile bireylerinin ortak emeğiyle yürütülüyor. Kadınlar mutfak ve hasat çalışmalarında aktif görev alırken, erkekler ise kovanların taşınması ve bakım gibi fiziksel güç gerektiren işleri üstleniyor.
Her yaz yüzlerce arıcının Edirne’ye gelmesi, kent ekonomisine de canlılık kazandırıyor. Üreticiler sezon boyunca konaklama, yakıt, gıda, ekipman ve diğer ihtiyaçlarını kentteki esnaftan karşılayarak yerel ticarete katkı sunuyor.
Arıcılar, Edirne’nin geniş ayçiçeği ekim alanları, zengin bitki örtüsü ve uygun iklim koşulları sayesinde Türkiye’nin en önemli ayçiçeği balı üretim merkezlerinden biri olmayı sürdürdüğünü belirterek, hava şartlarının olumlu seyretmesi halinde bu sezon hem kalite hem de verim açısından başarılı bir hasat beklediklerini dile getirdi.