Agâh Korkan'dan budama eleştirisi, 'Bu ağaçlar bir hatıranın parçası'
Edirne Belediyesi'nin Karaağaç Caddesi'nde yürüttüğü ağaç budama çalışmaları mahallede tartışmalara neden oldu. Karaağaç eski Muhtarı Agâh Korkan, yapılan uygulamaya sert tepki göstererek ortaya çıkan görüntünün mahalle dokusuna zarar verdiğini savundu.
Budama sonrası çınar ağaçlarının estetik açıdan olumsuz bir görünüme büründüğünü ifade eden Korkan, uygulamanın çevresel etkilerinin de göz ardı edilmemesi gerektiğini belirtti. Cadde boyunca uzanan çınarların Karaağaç’ın simgelerinden biri olduğunu vurgulayan Korkan, yapılan işlemin mahalleye yakışmadığını dile getirdi.
Söz konusu çınarların geçmişine değinen Korkan, ağaçların merhum dedesi tarafından mahalle sakinlerinin gölgesinde oturup kuş sesleri eşliğinde vakit geçirebilmesi amacıyla diktirildiğini söyledi. Bu nedenle ağaçların yalnızca bir peyzaj unsuru değil, aynı zamanda aile ve mahalle hafızasının bir parçası olduğunu ifade etti.
Budamanın kuşların üreme dönemine denk gelmesine de dikkat çeken Korkan, yuvaların zarar görmüş olabileceğini öne sürdü. “Tam yumurtlama döneminde yapılan müdahale içimizi acıtıyor. Karaağaç Mahallesi Edirne’nin akciğeri sayılır. Bu manzara mahallemizin ruhuna uygun değil” dedi.
Yapılan işlemin teknik açıdan doğru olup olmadığını sorgulayan Korkan, yetkililere çağrıda bulundu. Çınar ağaçlarının bu şekilde budanmasının doğru bir yöntem olup olmadığını merak ettiğini belirten Korkan, “Tarihi dokumuz zarar görüyor. Bu ağaçlar rastgele budanacak ağaçlar değil. Dedem Hasan Çavuş’un kemikleri sızlıyor” ifadelerini kullandı.